Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Tekniskt fel pågår. På grund av att en server kraschat är det vissa problem att ladda upp bilder. Flera äldre bilder har även försvunnit till följd av detta, vilket vi beklagar. Vi arbetar för att få igång det så snart som möjligt.
Annons
Sign up!

October 2016

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 

November 2016

M
T
W
T
F
S
S
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Tuesday 3 July 2012   photo 6/27

Nån som har nå bra tips på hur man får in hästen i transporten???
Mitt sto brukar ta lite tid på sig, allt mellan 5min till 1timma...men häromdagen var hon horribel och efter 3timmar i ösregn och häst som kliver upp och ställer sig på rampen med bakhovarna centimeter utanför rampen så gav vi upp...
Fick fortsätta dagen efter igen och då tog det 10min med linor bakom rumpan...

Nån som har nå bra tips på hur man får in hästen i transporten???
Mitt sto brukar ta lite tid på sig, allt mellan 5min till 1timma...men häromdagen var hon horribel och efter 3timmar i ösregn och häst som kliver upp och ställer sig på rampen med bakhovarna centimeter utanför rampen så gav vi upp...

Fick fortsätta dagen efter igen och då tog det 10min med linor bakom rumpan...

Annons

Camera info

Camera iPhone 4
Focal length 4 mm
Aperture f/2.8
Shutter 1/120 s
ISO 100

Comment the photo

or log in:
 
Reebbeeccaahh Sat 7 Jul 2012 14:15
Om du vill ha hjälp så kan jag hjälpa dig! :) skicka ett meddelande till mig för mer info! :) Tack för att du rekommenderade mig @rainbowland! <3
Linneeaaah Sun 8 Jul 2012 21:50
Jag vet inte hur man skickar pm via mobilen, är bara inne från den :p
RainBowLand Sun 8 Jul 2012 22:44
Inga problem Rebeccah! :D
RainBowLand Fri 6 Jul 2012 20:42
@Reebbeeccaahh är mästare på hästar som har problem med lastningen. prata med henne, hon kan ge dig tips som fungerar och hon har även lagt upp utförliga texter om hur hon har gjort med andra problemhästar. Tror absolut att hon kommer kunna hjälpa dig, lycka till! :)
Anonymous Tue 3 Jul 2012 22:19
En leder in i transporten, en är en plåga mot hästen så fort den inte gör som man vill (dvs. inte går på) genom att tröka på röva, dutta KONSTANT med spö & smacka KONSTANT. (Det skall inte göra ont utan du ska bara vara riktigt jävla irriterande för hästen. Så fort den tar ett myrsteg åt rätt riktning så slutar all irritation bakom samt tryck i skaftet. Funkat i alla mina fall iaf. (ingen har varit sparkig) Gör allt annat än att ge upp, det är den bästa belöningen man kan ge för ett dåligt beteende,
Linneeaaah Fri 6 Jul 2012 12:27
spö är inget alternativ i mina ögon, hästen ska ha en bra relation till spöt och det tror jag inte fungerar när man står och petar på dem från backen, ännu mindre om hästen verkligen hatar spöt :)
Anonymous Fri 6 Jul 2012 21:42
Lasse: "Då tar man sopkvasten & trôkar te na tre gånger så går na på. Eller så lastar man från stall." Ah, jag har annat tänk eftersom jag aldrig rider med spö, har haft med mig ibland men kommit fram till att jag aldrig använder det? :P
Linneeaaah Fri 6 Jul 2012 21:46
Ja jag rider aldrig med spö :-) hästen hatar det och blir fly förbannad istället:-P
Anonymous Fri 6 Jul 2012 21:51
Aha. ;)
That Boy ♡ Tue 3 Jul 2012 13:55
antingen kolla på ponnyakuten, elr så kan man muta med lite havre/betfor/morot/äpple! xD
Linneeaaah Fri 6 Jul 2012 12:28
vad äre med alla och säga -Titta på ponnyakuten? jag har inte ens sett en ända säsong av det :p
Anonymous Tue 3 Jul 2012 13:53
va två personer. dutta på korsryggen med spöt när (om) hästen stannar på väg in i transporten. lugnt och taktmässigt bara. sluta när den tar kliv framåt.
Linneeaaah Fri 6 Jul 2012 12:26
nja hon skulle nog bli ruskigt förbannad om man tog fram spöt, går inte ens att rida med det så ännu mindre stå och peta på na från backen :)
Anonymous Tue 3 Jul 2012 13:07
Se på ponnyakuten :3
Jauq Tue 3 Jul 2012 12:09
Nått att tänka på är att hästens syn inte är på satta sätt som människans. Om en häst och en människa skulle titta in i en märk transport så tar det mycket längre tid för hästen att urskilja saker i transporten.
sara gilleby Tue 3 Jul 2012 11:26
Sopborste i röven. HAHA låter så jävla dumt, men min polle vägrade gå in i transporten, vi testade med linor, spö, muta henne.. Inget funkade och hon blev bara rädd för linor, så sopborsten funkade asbra xD
sara gilleby Tue 3 Jul 2012 11:27
Ja, inte i röven men som ett spö :P
Linneeaaah Tue 3 Jul 2012 12:35
haha man skulle haft en gillaknapp på dv oxå xD
sara gilleby Tue 3 Jul 2012 13:03
hahahaahhaah xDD
Armonia Tue 3 Jul 2012 10:53
Min häst tog med förra ägaren 2 timmar att lasta. Han hade lärt sig att om han hotade med bakhoven så fick han komma undan med det. Nu går han upp nästan själv efter kanske 3 transportträningar.
Ta tid på dig, ta några dagar för endast transportträning. Ha gärna repgrimma och längre grimskaft utan hake.

Låt den nosa på transporten tills den inte är intressant längre. Få hästen koncentrerad på dig (om den inte redan är det) genom ex flytta bakdelen och backa den endast med hjälp av repet. När den är koncentrerad på dig så kan du ställa dig precis innanför transporten och låta den gå över ¨dörren¨ som hästen sedan ska gå på (heter det lemm?) . Du står där du står för att inte bli skadad av hästen om det skulle hända något.

När det går flytande för hästen kan du sedan gå lite längre in i transporten, med slappt grimskaft. Du ska inte dra, du ska bara stå där och vänta på hästen. Du kan locka på hästen med någon godis eller hö som du har där inne. Ha gärna hö i ett hönät som hästen får som belöning när den gått in. Går den åt sidan så att du inte ser den mer så kan du dra lite så att den ska komma tillbaka. Det gör inget om den står vid sidan av ¨dörren¨ för vissa hästar vill hellre gå upp från sidan. Är den inte längre koncentrerad på dig så kan du ska lite i grimskaftet eller ta grimskaftet tills den koncentrerar sig. Så fort den tar ett steg på ¨dörren¨ så får den beröm. Backar den så står du kvar tills den backa färdigt och sedan kan du följa efter hästen. Fortsätt så. Till slut så inser hästen att det inte längre är farligt och man får godis för att gå in så då går hästen på.

När du hållit på en liten stund kan du gå ifrån och ge den paus. När den har paus får den äta eller vad hästen nu vill. Sedan kan du prova igen. Första gångerna kanske du får koncentrera dig på att låta hästen gå över ¨dörren¨. Du känner när hästen är redo. Stäng inte bakom hästen första gångerna. Den måste lära sig att det inte är något farligt först.

När den väl är avslappnad i transporten så kan låta någon ta den som man låser för bakdelen (vet inte vad det heter xD) och bara hålla för. Försöker hästen backa så håller man för så gått det går, annars får man släppa. Till slut kan man stänga den helt. När den är avslappnad med det kan man stänga för helt. Ha gärna dörren som människorna kan hoppa ut genom öppen första gångerna. Sedan kan du stänga den
med.

Ha gärna med dig någon. De sista stegen måste du ha någon med som kan stänga. Lycka till :D
Linneeaaah Fri 6 Jul 2012 21:50
Nja det funkar inte på min dam, hon är som sagt inte rädd eller tycker det är obehagligt på nått sätt...hon är bara kotjurig och vill hellre stå och sova :p
Esterni Tue 3 Jul 2012 10:28 - group moderator
Har du sett pa? Jag skulle tipsa om attt trötta ut hästen! Den får INGEN vila förren den står på transporten! Gå på ett steg och backa ut, gå en cirkel och upprepa. Tillslut kommer hästen vilja gå på flera steg, gör då så att du går på tre steg, backar ett, gå två steg och backa ut. Sedan kommer ni tillslut kunna komma hela vägen på. Min häst fick för sug att inte vilja lastas. Detta då jag försökte gå rakt på. Då hinner han tänka att "hmm, nej detta vill jag ite göra" men ifall man bara går och backar är de helt fokuserade på människan. Man kan gå och gå och upprepa i timmar, bara den lär sig att vila får den aldrig förren den står på transporten. Beröm heller inte när den gått upp på rampen bara, så lär den sig att den får beröm för det och det är svårt att fortsätta sedan. Ha tålamod och bli Inte arg! Gör det bara lugnt och snyggt, inget våld eller så. :)
Esterni Tue 3 Jul 2012 10:32 - group moderator
Från att få ha haft lina och kedja till att kunna rida in i grimma, han går löst på och jag kan lasta honom som ifall jag skulle hjort det ensam (ett långt grimskaft läggs över bommen, så står jag bakifrån och lastar rakt på snar kan sätta upp bommen bak). :D
HannahBlomqvist Tue 3 Jul 2012 10:11
Ooj, jag hade precis samma problem... Men det var så att vi köpte henne för ett år sedan och i höstas blev hon sjuk och fick stå på slöinge ett bra tag. Innan sjukan så var hon jätte lättlastad och snäll med transporter. Efter slöinge blev hon helt omöjlig. Det tog sådan tid.
Ända tills för 4 dagar sedan har hon vart sådan. Men när vi skulle träna nu härom dagen, satte jag först kedja med vanlig grimma och så hade jag ett spö. Första gången tog det en liten stund, efter det springer hon nästan på nu.
Men jag vet inte riktigt hur din häst är, men istället för att typ ha 4-5 pers till att trycka in hästen (det fick vi göra) så gör så att det bara är du och hästen och ta den tid som behövs, det är träning och träning! :)
Linneeaaah Tue 3 Jul 2012 12:33
låter som en vettig ide! men dock är ju vi aldrig mer än 3och lastar henne, har vi tur får vi in henne med 2pers :)
HannahBlomqvist Tue 3 Jul 2012 13:03
Okej, det är ju skönt!
Men för mig har det gått fortare att lasta henne när hon fått ta sin tid, hon har fått stå på, backa ur, stå på lemmen osv!
Anonymous Tue 3 Jul 2012 09:44
Öva öva öva! Det är väl egentligen ända sättet att få det att bli bättre. Ju mer man övar hemma, ju bättre.
Annars tycker jag personligen inte om att lina in hästen o dyl. Dels för skaderisken, och dels för att man riskerar att förvärra situationen om hästen förknippar det med obehag och rädsla.
Jag har gjort som så att vi varit två och lastat. En går in med hästen, och den andra står an bit bakom på sidan med en pisk. Vad vi gjort är att vi petat på rumpan med pisken. Inte så att det gör ont, utan bara såpass att det irriterat. Du kan "tappa" lite löst på rumpan konstant medans hästen står stilla. Så fort den tar minsta steg frammåt lägger man av och låter hästen vara ifred en stund. Efter ett tag börjar man igen. Tappa med pisken tills hästen återigen tar ett steg frammåt och sluta. Det gör att de rätt fort kopplar att om de rör sig frammåt får de vara ifred.
Hade en märr som kunde stänga av helt i huvudet och bli okontaktbar när hon utsattes för press, så vi fick alltid köra sånna här väldigt enkla grejer som inte stressade henne för mycket.
Linneeaaah Tue 3 Jul 2012 12:32
grejen är att min häst inte är rädd eller tkr det är obehagligt på nått sätt.. hon har åkt väldigt mycket transport under sina år, ungefär över hela sverige utan problem...hon är bara envis och riktigt kotjurig..inge stressad eller nått utan bara ställer sig och vilar och blundar och tycker att hon absolut inte ska åka nånstans :)
Anonymous Tue 3 Jul 2012 09:06
Min ponny går bara att backa in via frontrampen.
Men när vi skulle hem från ridlägret så hade vi inte sånt på den transporten vi lånade (våran är sönder) så då satte vi en mörk jacka över ögonen och öronen och gick runt en stund så han litade på mig och följde mig.

Då gick han rakt in i transporten :)
Anonymous Tue 3 Jul 2012 08:52
På ponnyakuten sa Tobbe att det inte var bra med linor, för man tvingar in hästen då. För hästen skaaaaa kunna gå in själv, men om det absoluuuuut inte funkar så får man ju testa med hjälpmedel! :)
Linneeaaah Tue 3 Jul 2012 12:28
funkar absolut inte utan :/
Anonymous Tue 3 Jul 2012 15:55
Okej :/
Solfarisp Tue 3 Jul 2012 08:42
min nya häst som jag får hem idag är svår lastat.
Skulle tagit hem henne igår men vi fick inte in henne i transporten. Eller hon går in,men får panik när man ska stänga bommen och slänger sig ut.
Och när man har stäng bommen gör hon allt flr att komma ut,hon har krypt under den så hon har ett jätte sår på ryggen också :/
Linneeaaah Tue 3 Jul 2012 08:51
skulle haft hem min i förrgår men hon vägra och bara kasta sig efter att hon stått still... inte kul när det är så :/

34 comments on this photo

Directlink:
http://dayviews.com/alltomhastar/507123986/