Tuesday 16 September 2014 photo 1/1
|
Fokus
I varje fotografi finns ett fokus i djupled där fotografiet är som allra skarpast. Vi porträttfotografering bör exempelvis fokus ligga på ögonen.
På den digitala systemkameran kan du välja mellan automatisk fokusering och manuell fokusering, med några underkategorier som vi går igenom längre
ned.
Automatisk Fokus
Automatisk fokus innebär att kameran utgår från punkter och ställer in fokusen på det den tycker behövs. Detta är inte alltid det optimala men fungerar i många situationer.
När kameran är inställd på autofokus, AF, finns tre fokuslägen att välja på. Det handlar om att bestämma om kameran ska låsa fokus när avtryckaren trycks ner halvvägs eller om kameran ska fokusera kontinuerligt när avtryckaren hålls ner halvvägs. Observera att det på en del kameror går att ställa in vilken knapp som ska vara fokusknappen, vilket kan vara smidigt!
AF-S
En punkts servo-autofokus.
Förstahandsval vid stillastående motiv.
Fokus låses när avtryckaren trycks ner halvvägs.
AF-C
Kontinuerlig fokus.
För rörliga motiv.
Kameran fokuserar kontinuerligt när avtryckaren hålls ner halvvägs.
AF-A
Auto.
Kameran väljer enpunkts servo-autofokus automatiskt när motivet är stillastående och kontinuerlig fokus när motivet för sig.
På de kameror när detta inte går att ställa in är det oftast AF-A, där kameran väljer hur motivet rör sig. Vid seriebildtagning går AF-C igång medan vid enbildstagning vill den ha AF-S.
Manuell fokus
Vid manuell fokus använder man fokusringen på objektivet och ställer fokusen där man vill ha den. Det brukar oftast handla om 0,2m till oändligheten.
Vid stjärnfotografering brukar jag sätta skärpan precis innan oändligheten, då det är där jag får bäst fokus på stjärnorna i min kamera. Detta varierar beroende på objektiv och kamera, naturligtvis.
Varje kamera har ett antal fokuspunkter. Med dessa väljer man var kameran skall fokusera, det vill säga vilken del av bilden som skall vara skarp. Man kan ställa in kameran på att utgå från alla punkter och själv hitta vilken punkt den vill ta skärpan ifrån, i fabriksinställningarna är detta aktiverat. Men man kan även själv välja vilken punkte den ska använda.
Bokeh
Bokeh bildas utav ljus och kort skärpedjup och kan se på många olika vis. Det vanligaste är cirklarna som ni ser i bilden ovan. Man kan med hjälp av filter få mönster i sin bokeh, så att det ser ut som en massa hjärtan istället, tillexempel.
Hur man tillverkar sina egna filter för bokeh kan du läsa om här: http://dayviews.com/dvfotoskola/album/328377/
Bokeh uppenbaras i första hand med kort skärpedjup och enklast är att blända ner så långt det går. För att ha fått denna bokehn har jag bländaren på f/2.8 och lagt fokusen på bladen i förgrunden. På så vis faller bladen i bakgrunden ur fokus och blir suddiga.
Man kan gå väldigt kreativt när man ställer kameran, allt ifrån att ha motivet medvetet oskarp och bakgrunden eller förgrunden skarp till att optimera skärpan på motivet. Det är väldigt roligt att testa sig fram och alltid leta efter oliak sätt att ställa skärpan för att få bilden som man själv vill ha den. Däremot är att tänka på att försöka medvetet ställa fokusen, men olycksbilder kan även de bli fina.
En punkts servo-autofokus.
Förstahandsval vid stillastående motiv.
Fokus låses när avtryckaren trycks ner halvvägs.
Kontinuerlig fokus.
För rörliga motiv.
Kameran fokuserar kontinuerligt när avtryckaren hålls ner halvvägs.
Auto.
Kameran väljer enpunkts servo-autofokus automatiskt när motivet är stillastående och kontinuerlig fokus när motivet för sig.
Comment the photo
Creds till @catchin
15 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/dvfotoskola/518823596/