Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Annons
Sign up!

July 2017

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
 
 
11
17
 
 
 
 
 
 
 

August 2017

M
T
W
T
F
S
S
 
3
22
 
 
 
 

3 July 2017

Hyvää huomenta! Redan i Stockholms skärgård åkte vi in i dimman. Det är fortfarande dimmigt när vi vaknar i Finska viken. Hyvää huomenta! Redan i Stockholms skärgård åkte vi in i dimman. Det är fortfarande dimmigt när vi vaknar i Finska viken.
Det blir sjöfrukost i dag. Här har dom lax Det blir sjöfrukost i dag. Här har dom lax
Och som väl är har dom också rispiroger med äggsmör. Och som väl är har dom också rispiroger med äggsmör.
Säkert 50% av passagerarna är av asiatisk härkomst. Det är spännande att se vad dom lägger på sina tallrikar från buffén. Sill med apelsinmarmelad är en variant. Och vad ska dom med 15 äppl Säkert 50% av passagerarna är av asiatisk härkomst. Det är spännande att se vad dom lägger på sina tallrikar från buffén. Sill med apelsinmarmelad är en variant. Och vad ska dom med 15 äppl
Moi Helsinki! Inget vidare väder här heller. Moi Helsinki! Inget vidare väder här heller.
Det störtregnar när vi försöker krydda oss fram genom centrala Helsingfors alla enkelriktningar. Vi hittar en svindyr parkeringsplats nära vårt hotell, checkar in och kör sedan till Gloets Gara Det störtregnar när vi försöker krydda oss fram genom centrala Helsingfors alla enkelriktningar. Vi hittar en svindyr parkeringsplats nära vårt hotell, checkar in och kör sedan till Gloets Gara
Sedan ger vi oss ut på stan. Vi går mot Alexandersgatan, en av stadens shoppinggator. Här på Alexi 13 köpte jag en handväska sommaren -72, då jag var en hel sommar i Helsingfors och sommarjobba Sedan ger vi oss ut på stan. Vi går mot Alexandersgatan, en av stadens shoppinggator. Här på Alexi 13 köpte jag en handväska sommaren -72, då jag var en hel sommar i Helsingfors och sommarjobba
Vi hittar ett hipster-cafe där vi tar en laxpirog (i Sverige skulle vi ha sagt laxpaj) i asiatisk stil. Vi hittar ett hipster-cafe där vi tar en laxpirog (i Sverige skulle vi ha sagt laxpaj) i asiatisk stil.
Men nu ska vi turista lite och besöka Helsinkis landmärken. Men nu ska vi turista lite och besöka Helsinkis landmärken.
Vi börjar med Senatstorget och Den lutherska Domkyrkan. Här kryllar det av turister. Då, i början av 70-talet, var det folktomt. Vi börjar med Senatstorget och Den lutherska Domkyrkan. Här kryllar det av turister. Då, i början av 70-talet, var det folktomt.
Runt torget är det bussparkering och den ena stora turistbussen efter den andra kommer körande. Runt torget är det bussparkering och den ena stora turistbussen efter den andra kommer körande.
Här vill man fotograferas. Här vill man fotograferas.
Här vill man bli fotograferad. Här vill man bli fotograferad.
Här vill man bli fotograferade själva Här vill man bli fotograferade själva
Här vid tsar Alexander II staty mitt på torget är det folksamling. På 70-talet, inte ens en blomkruka. Här vid tsar Alexander II staty mitt på torget är det folksamling. På 70-talet, inte ens en blomkruka.
Bland alla turister och turistbussar står en ensam man. Bland alla turister och turistbussar står en ensam man.
Han sjunger italienska operaarior och blir fotograferad av turisterna. Lite ofinskt, liksom. Han sjunger italienska operaarior och blir fotograferad av turisterna. Lite ofinskt, liksom.
Själva domkyrkan i Helsingfors är som en slags krokan i rysk empirstil. Den är onekligen magnifik. Själva domkyrkan i Helsingfors är som en slags krokan i rysk empirstil. Den är onekligen magnifik.
Vi går mot Skatudden. Vi går mot Skatudden.
Byggnaden precis vid de två broarna ut på Skatudden är ritad av Alvar Aalto och blev färdig 1962. Sockerbiten blev den att heta i folkmun och somliga har velat riva huset, men 2010 blev byggnaden Byggnaden precis vid de två broarna ut på Skatudden är ritad av Alvar Aalto och blev färdig 1962. Sockerbiten blev den att heta i folkmun och somliga har velat riva huset, men 2010 blev byggnaden
Jag ville gärna gå in i Uspenskij-katedralen. När jag var 19 blev jag fullständigt betagen av denna vackra och mäktiga ortodoxa kyrka, men det är måndag och kyrkan är stängd förr turister. D Jag ville gärna gå in i Uspenskij-katedralen. När jag var 19 blev jag fullständigt betagen av denna vackra och mäktiga ortodoxa kyrka, men det är måndag och kyrkan är stängd förr turister. D
Jag hade velat se den fantastiska mittkupolen som är en ljusblå himmel med stjärnor i guld. Jag hade velat se den fantastiska mittkupolen som är en ljusblå himmel med stjärnor i guld.
Utsikten är imponerande. Utsikten är imponerande.
Och Domkyrkan är ett fantastiskt landmärke som vi ser ovanför hustaken. Och Domkyrkan är ett fantastiskt landmärke som vi ser ovanför hustaken.
Om jag kommer till Helsingfors någon mer gång innan jag blir för gammal för att trava uppför alla trappor till kyrkan på berget, ska jag se till att gå hit en dag som inte är en måndag, så a Om jag kommer till Helsingfors någon mer gång innan jag blir för gammal för att trava uppför alla trappor till kyrkan på berget, ska jag se till att gå hit en dag som inte är en måndag, så a
Vi går över en av broarna mot Salutorget. Här har man ambitioner att göra en baltisk-polsk hänglåsbro. Vi går över en av broarna mot Salutorget. Här har man ambitioner att göra en baltisk-polsk hänglåsbro.
Och på kajen ser man en levande skulptur som tutar i sin tuta om man tar ett foto. Och på kajen ser man en levande skulptur som tutar i sin tuta om man tar ett foto.
På Salutorget stod det ännu på 80-talet små tanter från skärgårdsöarna och sålde ägg och potatis. Nu är det bara turistanpassade stickade mössor och souvernirer. Tja, tiderna förändras. På Salutorget stod det ännu på 80-talet små tanter från skärgårdsöarna och sålde ägg och potatis. Nu är det bara turistanpassade stickade mössor och souvernirer. Tja, tiderna förändras.
Här vill man också fotografera sig. Här vill man också fotografera sig.
Därborta vid Olympiakajen ligger monsterbåten vi kom med i morse. Därborta vid Olympiakajen ligger monsterbåten vi kom med i morse.
Vi går i stället upp längs Esplanaden, som är Helsingfors fin boulevard och gatan för finshoppingen. Vi går i stället upp längs Esplanaden, som är Helsingfors fin boulevard och gatan för finshoppingen.
Helsingfors klarade sig bra under kriget och många jugendthus finns kvar i staden. Helsingfors klarade sig bra under kriget och många jugendthus finns kvar i staden.
Inte tänkte jag på alla sekelskiftes hus i staden när jag var 19, men det är nästan lika fint här som i Tallin och Riga. Inte tänkte jag på alla sekelskiftes hus i staden när jag var 19, men det är nästan lika fint här som i Tallin och Riga.
Utanför Stockmans står ett gäng som spelar klassisk musik i rocktappning. Utanför Stockmans står ett gäng som spelar klassisk musik i rocktappning.
Det här är äkta 30-talsfunkis. På Glaspalatset vid Mannerheimvägen åt jag min första glassdrink -milkshake - sommaren 1972. Det var långt innan sådant fanns att få där jag bodde i Sverige. Det här är äkta 30-talsfunkis. På Glaspalatset vid Mannerheimvägen åt jag min första glassdrink -milkshake - sommaren 1972. Det var långt innan sådant fanns att få där jag bodde i Sverige.
Det gigantiska huvudpostkontoret vid Mannerheimvägen har spelat ut sin roll. I bottenvåningen på baksidan mot Centralstationen finns en stor K-market, livsmedelsbutik. Det gigantiska huvudpostkontoret vid Mannerheimvägen har spelat ut sin roll. I bottenvåningen på baksidan mot Centralstationen finns en stor K-market, livsmedelsbutik.
Men vid den här platsen mittemot Glaspalatset är det ändå sig väldigt likt med Sokos-huset till höger och posthuset till vänster. Men vid den här platsen mittemot Glaspalatset är det ändå sig väldigt likt med Sokos-huset till höger och posthuset till vänster.
Ett stenkast därifrån ligger Kampens torg med den egendomliga Tystnadens Kapell. Här på torget låg förr Helsingfors stora busstation. Nu ligger den i en jättelik shoppinggalleria strax bredvid. Ett stenkast därifrån ligger Kampens torg med den egendomliga Tystnadens Kapell. Här på torget låg förr Helsingfors stora busstation. Nu ligger den i en jättelik shoppinggalleria strax bredvid.
Ett annat landmärke vid Mannerheimvägen ligger det dystra och jättestora parlamentshuset. Gigantisk och hållfast som finskt urberg. Ett annat landmärke vid Mannerheimvägen ligger det dystra och jättestora parlamentshuset. Gigantisk och hållfast som finskt urberg.
I Helsingfors är de billiga krogarna antingen vietnamesiska eller nepalesiska, istället för thailändska/kinesiska och indiska som i Sverige. Vi hittar en utmärkt liten vietnamesisk restaurang med I Helsingfors är de billiga krogarna antingen vietnamesiska eller nepalesiska, istället för thailändska/kinesiska och indiska som i Sverige. Vi hittar en utmärkt liten vietnamesisk restaurang med
Nu är vi trötta efter allt vandrande i Helsingfors i dag. Dessutom sov vi inte så bra på båten i natt. Vi tar en kort kvälls promenad från restaurangen i det vackra vädret och går hem till ho Nu är vi trötta efter allt vandrande i Helsingfors i dag. Dessutom sov vi inte så bra på båten i natt. Vi tar en kort kvälls promenad från restaurangen i det vackra vädret och går hem till ho

Direct link:
http://dayviews.com/tant-tagg/2017/7/3/