Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Annons
Sign up!

August 2017

M
T
W
T
F
S
S
 
3
22
 
 
 
 

September 2017

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
 
5
12
26
 
 

7 August 2017

Godmorgon Västergötland. Jag har sovit som klubbad. Det gör jag alltid när jag är här. Det måste vara något sömnmedel i kudden eller att sängen parkerad i något currykors eller något likna Godmorgon Västergötland. Jag har sovit som klubbad. Det gör jag alltid när jag är här. Det måste vara något sömnmedel i kudden eller att sängen parkerad i något currykors eller något likna
Inga sensationella temperaturer i Skövde, inte heller så mycket solsken och det blåser fortfarande. Inga sensationella temperaturer i Skövde, inte heller så mycket solsken och det blåser fortfarande.
Vi åker och tittar på en söt liten västgötsk kyrka. Forsby kyrka ligger öster om Skövde och lär ska vara Sveriges äldsta daterade kyrka.https://sv.wikipedia.org/wiki/Forsby_kyrka . Den invigd Vi åker och tittar på en söt liten västgötsk kyrka. Forsby kyrka ligger öster om Skövde och lär ska vara Sveriges äldsta daterade kyrka.https://sv.wikipedia.org/wiki/Forsby_kyrka . Den invigd
I dag besöker vi också Åsle Tå som ligger utanför Falköping http://www.asleta.se/se/. I dag besöker vi också Åsle Tå som ligger utanför Falköping http://www.asleta.se/se/.
En tå är ett smalt område mellan olika ägor, där fattigt folk som inte ägde mark kunde bygga sig ett litet hus förr. Det är ungefär som i Indien, där folk bodde i rondeller eftersom det var En tå är ett smalt område mellan olika ägor, där fattigt folk som inte ägde mark kunde bygga sig ett litet hus förr. Det är ungefär som i Indien, där folk bodde i rondeller eftersom det var
Det här är faktiskt en liten by av backstugor, både äldre och yngre. En del är rikgtig gamla, som de här. Dessutom är alla backstugor på Åsle Tå inte hitflyttade utan står där dom alltid h Det här är faktiskt en liten by av backstugor, både äldre och yngre. En del är rikgtig gamla, som de här. Dessutom är alla backstugor på Åsle Tå inte hitflyttade utan står där dom alltid h
Faktum är att Kusinens farmor föddes i den här stugan. Hon bodde här tills hon var 12, då hon flyttade härifrån med sina föräldrar. Faktum är att Kusinens farmor föddes i den här stugan. Hon bodde här tills hon var 12, då hon flyttade härifrån med sina föräldrar.
Majes Stuga Majes Stuga
Man kan bli lite skräckslagen när man tittar in i huset och ser att det är någon där. Man kan bli lite skräckslagen när man tittar in i huset och ser att det är någon där.
Man kan bli lite skräckslagen när man tittar in i huset och ser att det är någon där. Man kan bli lite skräckslagen när man tittar in i huset och ser att det är någon där.
Hommans Larsas och Hommans Nisas stuga. Tvåfamiljsvilla. Larsa och Nisa (Nils) var bröder. Hommans Larsas och Hommans Nisas stuga. Tvåfamiljsvilla. Larsa och Nisa (Nils) var bröder.
Det växer en hel del växter i trädgårdarna runt stugorna. Några är gamla och ovanliga nu för tiden. De var nyttoväxter som hade olika användningsområden, både som magiska eller rent medicin Det växer en hel del växter i trädgårdarna runt stugorna. Några är gamla och ovanliga nu för tiden. De var nyttoväxter som hade olika användningsområden, både som magiska eller rent medicin
Hundrova är en sådan växt, en klängväxt som användes till att lindra och bota gikt, men också hade magiska krafter. Den skyddade mot förhäxning, åska och blixtnedslag. Hundrova är en sådan växt, en klängväxt som användes till att lindra och bota gikt, men också hade magiska krafter. Den skyddade mot förhäxning, åska och blixtnedslag.
Bären ser ju sjukt farliga ut. Själv har jag aldrig sett en levande Hundrova, bara hört talas om det. Bären ser ju sjukt farliga ut. Själv har jag aldrig sett en levande Hundrova, bara hört talas om det.
Friarekammaren var en liten stuga vägg i vägg med Larsas och Nisas hus. Det är en liten stuga som ungdomarna på Tån hade sin träffpunkt och giftasvuxna flickor kunde få träffa sina friare i lu Friarekammaren var en liten stuga vägg i vägg med Larsas och Nisas hus. Det är en liten stuga som ungdomarna på Tån hade sin träffpunkt och giftasvuxna flickor kunde få träffa sina friare i lu
Många innevånare på Tån var hantverkare, som smed t.ex. Det fanns till och med en liten handelsbod här. Även om befolkningen inte hade någon jord, hade de djur till husbehov som gris och ko. Många innevånare på Tån var hantverkare, som smed t.ex. Det fanns till och med en liten handelsbod här. Även om befolkningen inte hade någon jord, hade de djur till husbehov som gris och ko.
Grishus. Grishus.
Smedja Smedja
Nu har vi kommit till den lite modernare delen av bygatan på Tån. Nu har vi kommit till den lite modernare delen av bygatan på Tån.
Johannesa stuga. Johannesa stuga.
Friskoppa stuga. Friskoppa stuga.
Malmes stuga. Den här stugan byggdes av en av de mer välbärgade innevånarna på tån. Malmes stuga. Den här stugan byggdes av en av de mer välbärgade innevånarna på tån.
Och här var det både tapeter och fönster med stort ljusinsläpp och flera rum. Och här var det både tapeter och fönster med stort ljusinsläpp och flera rum.
Köket var modernt för sin tid. Köket var modernt för sin tid.
Huset var bebott länge och kanske det sista bebodda huset i byn. Stugan var sedan sommarstuga långt in på 70-talet. Huset var bebott länge och kanske det sista bebodda huset i byn. Stugan var sedan sommarstuga långt in på 70-talet.
Här blommar dagliljorna utanför stugan. Här blommar dagliljorna utanför stugan.
Här bakom muren blommar de förhatliga Jättebalsaminerna. Det anses ju vara en av de farliga invasiva växterna som rödlistats i Sverige. Men förmodligen går det inte att återskapa backstugornas Här bakom muren blommar de förhatliga Jättebalsaminerna. Det anses ju vara en av de farliga invasiva växterna som rödlistats i Sverige. Men förmodligen går det inte att återskapa backstugornas
Ja, och vad Maken pekar på i trädgården, det har jag glömt. Ja, och vad Maken pekar på i trädgården, det har jag glömt.
Och här har vi stenmurar med mossa på igen. Det ska nog var mossa och stenmur i år, verkar det som. Och här har vi stenmurar med mossa på igen. Det ska nog var mossa och stenmur i år, verkar det som.
Nu avslutar vi vår promenad längs bygatan på Åsle Tå och dricker kaffe i stället. De har ett trevligt café här, men inte tog jag en enda bild. Nu avslutar vi vår promenad längs bygatan på Åsle Tå och dricker kaffe i stället. De har ett trevligt café här, men inte tog jag en enda bild.

Direct link:
http://dayviews.com/tant-tagg/2017/8/7/