Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Annons
Sign up!

January 2018

M
T
W
T
F
S
S
5
29
 
 
 
 
 

February 2018

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
8
 
 
 
 
 

22 January

Godmorgon Daugava. Det är baltgrått ute. Vi går uppför floden ett par timmar innan vi är framme i Riga. Godmorgon Daugava. Det är baltgrått ute. Vi går uppför floden ett par timmar innan vi är framme i Riga.
Det blir ingen bufféfrukost idag. Efter en sen brakmiddag i går kväll räcker det gott och väl med en macka, en frukt, juice och kaffe. Det blir ingen bufféfrukost idag. Efter en sen brakmiddag i går kväll räcker det gott och väl med en macka, en frukt, juice och kaffe.
Hej Riga. Nu väntar vi på spårvagnen som ska föra oss till hjärtat av staden. Hej Riga. Nu väntar vi på spårvagnen som ska föra oss till hjärtat av staden.
Vi checkar in på vårt finfina hotell som ligger mitt i smeten och kostar mindre än vad en natt för två kostar på ett svenskt vandrarhem. Dessutom ingår frukosten. Vi checkar in på vårt finfina hotell som ligger mitt i smeten och kostar mindre än vad en natt för två kostar på ett svenskt vandrarhem. Dessutom ingår frukosten.
Det börjar närma sig lunchtid nu och vi går direkt till Centralmarknaden i de gamla zeppelinarhangarerna. Det börjar närma sig lunchtid nu och vi går direkt till Centralmarknaden i de gamla zeppelinarhangarerna.
Det är kanske lite ödsligt idag här på utomhusmarknaden. Tja, det är ju en vanlig måndag i januari, så vad kan man vänta sig? Det är kanske lite ödsligt idag här på utomhusmarknaden. Tja, det är ju en vanlig måndag i januari, så vad kan man vänta sig?
Men det är säsong för tranbär i alla fall. Men det är säsong för tranbär i alla fall.
Och svarta solrosfrön och vitlök. Och svarta solrosfrön och vitlök.
Vitlöken är gigantisk. Jag tänkte köpa några, men kom på att vi hade en vitlöksfläta med vitlök odlad på Gotland hemma. Vitlöken är gigantisk. Jag tänkte köpa några, men kom på att vi hade en vitlöksfläta med vitlök odlad på Gotland hemma.
Det är tid för persimoner också verkar det som. De är också gigantiska. Det är alltså inte apelsiner som ligger främst i ståndet, utan persimoner - sharonfrukt. Det är tid för persimoner också verkar det som. De är också gigantiska. Det är alltså inte apelsiner som ligger främst i ståndet, utan persimoner - sharonfrukt.
Men vi går in i en av hangarerna för att leta upp någon lämplig lunch. Men vi går in i en av hangarerna för att leta upp någon lämplig lunch.
Det finns massor av enklare mat att äta i saluhallen. Det är alltid gott och billigt. Valet föll i dag på ett konditori som serverade nybakta öppna piroger. Det finns massor av enklare mat att äta i saluhallen. Det är alltid gott och billigt. Valet föll i dag på ett konditori som serverade nybakta öppna piroger.
Vi kanske skulle säga att det är pizzor, men här är allt sådant en pirog. Längst till vänster är det grönsaker, sedan potatismos, sedan köttfärs och längst till höger svamp. Vi kanske skulle säga att det är pizzor, men här är allt sådant en pirog. Längst till vänster är det grönsaker, sedan potatismos, sedan köttfärs och längst till höger svamp.
Vi köper våra piroger och betalar för kaffet, för en kaffebiljett och går till ståndet mittemot och får varsin kopp supergott färskbryggt kaffe. Precis som i Estland är det vanligt att man ba Vi köper våra piroger och betalar för kaffet, för en kaffebiljett och går till ståndet mittemot och får varsin kopp supergott färskbryggt kaffe. Precis som i Estland är det vanligt att man ba
Dottern och jag är glada. Vår lunch är supergod. Dottern och jag är glada. Vår lunch är supergod.
Sedan går vi en sväng till på utomhusmarknaden. Sedan går vi en sväng till på utomhusmarknaden.
Marknadens blomsteravdelning är öppen. Det är gott om eternellkransar och gravprydnader. Precis som i Polen och Estland är man lite mer vågad när det gäller att pynta på gravar. Tygblommor och Marknadens blomsteravdelning är öppen. Det är gott om eternellkransar och gravprydnader. Precis som i Polen och Estland är man lite mer vågad när det gäller att pynta på gravar. Tygblommor och
Sedan går vi en sväng på klädavdelningen. Jag letar basker, men det börjar bli svårt att hitta baskrar som inte är puderrosa eller beige, som verkar vara en populär färg hos lettiska tanter. Sedan går vi en sväng på klädavdelningen. Jag letar basker, men det börjar bli svårt att hitta baskrar som inte är puderrosa eller beige, som verkar vara en populär färg hos lettiska tanter.
Vi tar oss vidare i snöyran. Jag halkar lite på en isfläck och sträcker mig i låret, men inget ska hindra mig från att vandra på Rigas gator idag och i morgon. Vi går vidare mot ett utomhusmus Vi tar oss vidare i snöyran. Jag halkar lite på en isfläck och sträcker mig i låret, men inget ska hindra mig från att vandra på Rigas gator idag och i morgon. Vi går vidare mot ett utomhusmus
Vi besöker Rigas Förintelsemuseum. Riga upprättade tyskarna två ghetton för judar. Hit fördes judar från Västeuropa med tågvagnar liknande den som finns här. Natten mellan den 30 november oc Vi besöker Rigas Förintelsemuseum. Riga upprättade tyskarna två ghetton för judar. Hit fördes judar från Västeuropa med tågvagnar liknande den som finns här. Natten mellan den 30 november oc
Det här är mycket kusligt. Det här är mycket kusligt.
Inne i vagnen finns en utställning om ghettona och den judiska befolkningen där och det öde som väntade dom Inne i vagnen finns en utställning om ghettona och den judiska befolkningen där och det öde som väntade dom
Det här är mycket kusligt. Det här är mycket kusligt.
Det här är mycket kusligt. Det här är mycket kusligt.
Det här är mycket kusligt. Det här är mycket kusligt.
Hit har man också flyttat ett av trähusen från ett av ghettona. Det har nu renoveras. Huset är 120 kvadratmeter i boyta. I huset var ungefär 30 personer inhysta. Hela vår boyta i vårt hus hemma Hit har man också flyttat ett av trähusen från ett av ghettona. Det har nu renoveras. Huset är 120 kvadratmeter i boyta. I huset var ungefär 30 personer inhysta. Hela vår boyta i vårt hus hemma
Inne finns en utställning om olika synagogor i Lettland och några rum var även möblerade med inventarier från tiden för och under Andra Världskriget. Inne finns en utställning om olika synagogor i Lettland och några rum var även möblerade med inventarier från tiden för och under Andra Världskriget.
Det är kusligt med klädesplaggen med judestjärna. Det ofattbara kryper inpå och blir personligt. Ibland behöver man påminnas. Det är kusligt med klädesplaggen med judestjärna. Det ofattbara kryper inpå och blir personligt. Ibland behöver man påminnas.
Vi ger oss ut i snöyran och går mot Stalinskrapan. Vi ger oss ut i snöyran och går mot Stalinskrapan.
För 5 Euro kan man åka hiss upp i tornet. Där har man panoramautsikt över Riga. Det hade vi tänkt från början, men vi skippar det nu. Förmodligen är det att slänga 50 spänn var i sjön när För 5 Euro kan man åka hiss upp i tornet. Där har man panoramautsikt över Riga. Det hade vi tänkt från början, men vi skippar det nu. Förmodligen är det att slänga 50 spänn var i sjön när
I Stalinskrapan finns Lettlands Vetenskapsakademi. I Stalinskrapan finns Lettlands Vetenskapsakademi.
Bredvid skrapan ligger Bebådelsekyrkan. Det är en gammaltroende kyrka, en utbrytning från den rysk-ortodoxa kyrkan https://sv.wikipedia.org/wiki/Gammaltroende. Området söder om kyrkan och Stalins Bredvid skrapan ligger Bebådelsekyrkan. Det är en gammaltroende kyrka, en utbrytning från den rysk-ortodoxa kyrkan https://sv.wikipedia.org/wiki/Gammaltroende. Området söder om kyrkan och Stalins
Nej, vi går till en av de fina Laimabutikerna som inte ligger så långt bort och där man förutom köpa den fina Laimachokladen även kan få sig gott kaffe och gofika. Vi satsar på en liten bakel Nej, vi går till en av de fina Laimabutikerna som inte ligger så långt bort och där man förutom köpa den fina Laimachokladen även kan få sig gott kaffe och gofika. Vi satsar på en liten bakel
Sedan går vi till Stockmanns och köper korv. Efter handel av korvar och lettiskt rågbröd går vi hem till hotellet och vilar oss lite innan middagen. Sedan går vi till Stockmanns och köper korv. Efter handel av korvar och lettiskt rågbröd går vi hem till hotellet och vilar oss lite innan middagen.
I kväll satsar vi på lettisk mat och går på en Lido-restaurang https://www.lido.lv/lv/ Restaurangen har ett koncept som vi inte alls har i Sverige. Hit går letterna själva och det är mycket pop I kväll satsar vi på lettisk mat och går på en Lido-restaurang https://www.lido.lv/lv/ Restaurangen har ett koncept som vi inte alls har i Sverige. Hit går letterna själva och det är mycket pop
Dom måste tro att jag är en galen turist, men jag tänkte på den holländska blodkorven när jag såg den här svarta lilla korven ligga i sin stekpanna. Kocken insisterade på att jag också skull Dom måste tro att jag är en galen turist, men jag tänkte på den holländska blodkorven när jag såg den här svarta lilla korven ligga i sin stekpanna. Kocken insisterade på att jag också skull
Vi visste inte om vi skulle orka efterrätt, men när Dottern säger att dom har brödsoppa orkar jag efterrätt. Dottern själv tar någon slags bärkräm/bärsoppa med en klick av något som mest li Vi visste inte om vi skulle orka efterrätt, men när Dottern säger att dom har brödsoppa orkar jag efterrätt. Dottern själv tar någon slags bärkräm/bärsoppa med en klick av något som mest li
Sedan promenerar vi hem till hotellet. Sedan promenerar vi hem till hotellet.
Vi älskar belysningen över gatorna. De röda stjärnorna är kanske kvar sedan jul, men de är lika fina nu i januari. Vi älskar belysningen över gatorna. De röda stjärnorna är kanske kvar sedan jul, men de är lika fina nu i januari.
Jag älskar särskilt ljusslingorna i träden, som verkligen glittrar, tack vare en och annan blå liten lampa som blinkar. Det kan man inte se på stillbild. Jag älskar särskilt ljusslingorna i träden, som verkligen glittrar, tack vare en och annan blå liten lampa som blinkar. Det kan man inte se på stillbild.
Hemma på hotellet tar vi varsin dyr finöl. Vi är trötta och mätta. Jag ser på stegräknaren i Fånen att vi gått över en mil i dag. Nu orkar jag inte ens dricka upp min öl. Hemma på hotellet tar vi varsin dyr finöl. Vi är trötta och mätta. Jag ser på stegräknaren i Fånen att vi gått över en mil i dag. Nu orkar jag inte ens dricka upp min öl.

Direct link:
http://dayviews.com/tant-tagg/2018/1/22/