Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Annons
Sign up!

December 2018

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
 
 
6
15
 
 
 
 
 
 
 

January 2019

M
T
W
T
F
S
S
 
9
15
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

1 December 2018

Godmorgon Norrköping. Adventsstjärnan är på plats. Det är mörkt ute. Klockan är 08.23 Godmorgon Norrköping. Adventsstjärnan är på plats. Det är mörkt ute. Klockan är 08.23
Sjöräddarna var inte på plats i dag. Och SMHI:s mätstation i Skarphagen var den enda tillgängliga. Det är råkallt och grått. Sjöräddarna var inte på plats i dag. Och SMHI:s mätstation i Skarphagen var den enda tillgängliga. Det är råkallt och grått.
Nej, Norrköpingsvädret är inget vidare i dag. Nej, Norrköpingsvädret är inget vidare i dag.
Frukost på Korsgatan. Frukost på Korsgatan.
Ja, så klart har Sixten intagit min resväska som vanligt. Ja, så klart har Sixten intagit min resväska som vanligt.
Dottern och jag tar Östgötapendeln. Dottern och jag tar Östgötapendeln.
Ja, vi har åkt till Norrköping. Bussen hade just gått och jag ville gå till Stadsbiblioteket för där var det bokmässa i dag, så vi tog en promenad dit. Det är inte så långt. Ja, vi har åkt till Norrköping. Bussen hade just gått och jag ville gå till Stadsbiblioteket för där var det bokmässa i dag, så vi tog en promenad dit. Det är inte så långt.
Och sedan hittade vi inte busshållplatsen vid biblioteket och vi var halvvägs, så vi gick resten av vägen också. Och sedan hittade vi inte busshållplatsen vid biblioteket och vi var halvvägs, så vi gick resten av vägen också.
När vi kom fram till Gamla Linköping så lyste solen lite grann. När vi kom fram till Gamla Linköping så lyste solen lite grann.
Det gäller att passa på att titta ordentligt på solen, när den verkligen är framme så här års. Det gäller att passa på att titta ordentligt på solen, när den verkligen är framme så här års.
I dag går vi på julmarknad. I år var snöhögen väldigt stor. I dag går vi på julmarknad. I år var snöhögen väldigt stor.
Som vanligt är det redan fullt med folk här. Som vanligt är det redan fullt med folk här.
Eftersom det nu har hunnit blivit lunchdags så går vi som vi brukar på Dahlbergs Café Eftersom det nu har hunnit blivit lunchdags så går vi som vi brukar på Dahlbergs Café
Jag ställer mig i kö och Dottern letar plats. Jag ställer mig i kö och Dottern letar plats.
Som vanligt är det fullt med folk som är ute i samma ärende som vi. Här får man kasta sig över en ledig plats. Men Dottern och jag har en väl inövad och bra strategi för det. Som vanligt är det fullt med folk som är ute i samma ärende som vi. Här får man kasta sig över en ledig plats. Men Dottern och jag har en väl inövad och bra strategi för det.
Vi tar varsin räkmacka, så klart. Jag tar tillfället i akt att ta en Östgötakringla. Som vanligt blir jag upplyst att den här kringlan är torr som en skorpa av de unga flickorna som står i kas Vi tar varsin räkmacka, så klart. Jag tar tillfället i akt att ta en Östgötakringla. Som vanligt blir jag upplyst att den här kringlan är torr som en skorpa av de unga flickorna som står i kas
Sedan är det dags att gå runt och titta på vad som man kan köpa på julmarknaden. Sedan är det dags att gå runt och titta på vad som man kan köpa på julmarknaden.
Förra året missade vi kalvdansen från Åtvidaberg. De stod inte och sålde sin ostkaka och kalvdans på samma ställe som de brukade. De hade bytt plats för sitt stånd, visade det sig senare. Då Förra året missade vi kalvdansen från Åtvidaberg. De stod inte och sålde sin ostkaka och kalvdans på samma ställe som de brukade. De hade bytt plats för sitt stånd, visade det sig senare. Då
Det finns gott som stånd där man säljer ätbara saker. Här var det korv. Det finns gott som stånd där man säljer ätbara saker. Här var det korv.
Här var det bröd. Här var det bröd.
Här var det risgrynsgröt. Här var det risgrynsgröt.
Här var det marsipan. Här var det marsipan.
Här kan man få sig en kroppkaka. Här kan man få sig en kroppkaka.
Här kan man få sig lite glögg eller en varmkorv. Här kan man få sig lite glögg eller en varmkorv.
Här var det brända mandlar. Här var det brända mandlar.
Den som är hungrig kan också köpa sig en strömmingsburgare. Den som är hungrig kan också köpa sig en strömmingsburgare.
Dörrkransar och andra julprydnader med granris. Dörrkransar och andra julprydnader med granris.
Även här har trenden att designa trädgårdar med allehanda gamla föremål som inte har så mycket med trädgård att göra, smugit sig in. Även här har trenden att designa trädgårdar med allehanda gamla föremål som inte har så mycket med trädgård att göra, smugit sig in.
Ja, och så säljer dom sådana där julbockar. En sådan kan jag inte ta med på tåget. Jag lär varken få en julbock i granris eller en julhund någon gång. (Nu skrivs ju det här långt efter j Ja, och så säljer dom sådana där julbockar. En sådan kan jag inte ta med på tåget. Jag lär varken få en julbock i granris eller en julhund någon gång. (Nu skrivs ju det här långt efter j
Maja avancerar. Hon har börjat med adventsstjärna för några år sedan. Förra året hade hon en liten krans. I år köper hon en rasande snygg krans med cypress, granris och silvergran. Det måste Maja avancerar. Hon har börjat med adventsstjärna för några år sedan. Förra året hade hon en liten krans. I år köper hon en rasande snygg krans med cypress, granris och silvergran. Det måste
Solen försvann rätt snabbt och det blir samma mörka, molniga dag som det var innan. Solen försvann rätt snabbt och det blir samma mörka, molniga dag som det var innan.
I år var det ingen ponnyridning för barnen, men istället kunde man få klappa en get. I år var det ingen ponnyridning för barnen, men istället kunde man få klappa en get.
Vi kliar dom runt hornen och får oroliga instruktioner av flickorna som har hand om getterna att man inte får klappa dom där, för då kan dom stångas. Men med lamm är det i alla fall så att man Vi kliar dom runt hornen och får oroliga instruktioner av flickorna som har hand om getterna att man inte får klappa dom där, för då kan dom stångas. Men med lamm är det i alla fall så att man
Så vi gör som vi blir tillsagda. Getterna var väldigt gulliga och snälla. Vi har för lite getter i Sverige. Jag förstår inte varför. Så vi gör som vi blir tillsagda. Getterna var väldigt gulliga och snälla. Vi har för lite getter i Sverige. Jag förstår inte varför.
Vi går in i västhuset. Här tycker jag är så trevligt. Det luktar gott och är så fint. Vi går in i västhuset. Här tycker jag är så trevligt. Det luktar gott och är så fint.
Här kan man se hur man frostade frukter förr. Här kan man se hur man frostade frukter förr.
Eller använde kräppapper för att pimpa blomkrukor med. Jag minns att blomsteraffärerna hade kräppapper runt krukorna när jag var liten. När vi bodde i Köping låg min mammas arbete bredvid en Eller använde kräppapper för att pimpa blomkrukor med. Jag minns att blomsteraffärerna hade kräppapper runt krukorna när jag var liten. När vi bodde i Köping låg min mammas arbete bredvid en
Här i växthuset har dom en fantastiskt stor myrten. I år har det nog varit alldeles för varmt i växthuset för den fina myrten verkar lite lätt gul. Hoppas den inte dör av den globala uppvärmn Här i växthuset har dom en fantastiskt stor myrten. I år har det nog varit alldeles för varmt i växthuset för den fina myrten verkar lite lätt gul. Hoppas den inte dör av den globala uppvärmn
Det är fint här bland husen med små trädgårdar. En del av husen är bostäder. Det är fint här bland husen med små trädgårdar. En del av husen är bostäder.
Vi går in i en av butikerna som finns i andra gamla hus. Här kan jag inte låta bli att tänka på mina körsbärsörhängen som jag fått av @masart Vi går in i en av butikerna som finns i andra gamla hus. Här kan jag inte låta bli att tänka på mina körsbärsörhängen som jag fått av @masart
En rolig grej med julmarknaden i Gamla Linköping är att flera av husen som är museum är bemannade och öppna under marknaden. Här finns ett tryckerimuseum också. Det var länge sedan vi tittade En rolig grej med julmarknaden i Gamla Linköping är att flera av husen som är museum är bemannade och öppna under marknaden. Här finns ett tryckerimuseum också. Det var länge sedan vi tittade
Högtryck är en äldre form av tryckteknik som användes förr i hög utsträckning till både tidningar, böcker och psalmböcker. Högtryck är en äldre form av tryckteknik som användes förr i hög utsträckning till både tidningar, böcker och psalmböcker.
Det ger ett mycket vackert tryck. Högtryck är mycket ovanligt i dag och det är en teknik som nästan helt försvunnit. Men på Fårö finns Malmgrens Bokbinderi, som även trycker böcker i små up Det ger ett mycket vackert tryck. Högtryck är mycket ovanligt i dag och det är en teknik som nästan helt försvunnit. Men på Fårö finns Malmgrens Bokbinderi, som även trycker böcker i små up
Här sätts typerna för hand. Här sätts typerna för hand.
Men man kan också använda en sätterimaskin. Men man kan också använda en sätterimaskin.
Förr sattes hela tidningssidor för hand. Förr sattes hela tidningssidor för hand.
Vi går ut i marknadsvimlet. Vi går ut i marknadsvimlet.
Det ska alltid vara en smed på en riktig julmarknad. Det ska alltid vara en smed på en riktig julmarknad.
Och en kör med ungdomar som sjunger julsånger. Och en kör med ungdomar som sjunger julsånger.
Vi tar en sväng till Folkets Park. Vi tar en sväng till Folkets Park.
En telefonkiosk i Televerkets orange färg är numera ett museiföremål. Tja, tanter är ju också rätt museala om man tänker efter. En telefonkiosk i Televerkets orange färg är numera ett museiföremål. Tja, tanter är ju också rätt museala om man tänker efter.
Vi tar en selfie. Vi tar en selfie.
Nu börjar det nästan bli mörkt. Vi går in och tittar på bakgården här. Nu börjar det nästan bli mörkt. Vi går in och tittar på bakgården här.
Det är Linköpings scoutkår som håller till här i det fina huset. Det är Linköpings scoutkår som håller till här i det fina huset.
Och ibland ser man bara saker. Och ibland ser man bara saker.
Det här är Villa Lugnet, byggt 1882. Det här är Villa Lugnet, byggt 1882.
Det är öppet så vi går in och tittar här. Det är öppet så vi går in och tittar här.
Villa Lugnet var ett medelklasshem där familjen Nilsson flyttade in 1913. Här bodde de båda systrarna Carin och Stina efter föräldrarnas död 1936. Bottenvåningen är orörd så som det såg ut Villa Lugnet var ett medelklasshem där familjen Nilsson flyttade in 1913. Här bodde de båda systrarna Carin och Stina efter föräldrarnas död 1936. Bottenvåningen är orörd så som det såg ut
Här finns gamla juldekorationer i original. Här finns gamla juldekorationer i original.
Och flaggspel från främmande länder och stearinljus i julgranen. Och flaggspel från främmande länder och stearinljus i julgranen.
Och julgotter. Och julgotter.
Dottern träffar på en musiekollega från förr. Dottern träffar på en musiekollega från förr.
Köket är så fint med både "modernt" och gammalt. Köket är så fint med både "modernt" och gammalt.
I köket visas hur man gjorde julgransprydnader med sockerkristyr. I köket visas hur man gjorde julgransprydnader med sockerkristyr.
Sedan är det dags att dra sig mot Norrköping igen. Det är mörkt när vi kommer tillbaka och vi är trötta efter allt promenerande så vi tar spårvagnen hem. Sedan är det dags att dra sig mot Norrköping igen. Det är mörkt när vi kommer tillbaka och vi är trötta efter allt promenerande så vi tar spårvagnen hem.
Och på himlen glittrar träden vid hållplatsen. Och på himlen glittrar träden vid hållplatsen.
Det blir glögg när vi kommer hem. När vi har varit på julmarkand ska det vara lite glögg vid hemkomsten. Det blir glögg när vi kommer hem. När vi har varit på julmarkand ska det vara lite glögg vid hemkomsten.
Egentligen är jag ju en fattigpensionär som inte har råd att gå på krogen så ofta, men Dottern säger att om jag bjuder henne i kväll ska hon bjuda mig på lunch imorgon, så jag faller till f
Vi tar en Folkes pale ale från Linköping. Sist jag var här drack jag en Folkes röda pale ale till min Durkburgare. Jag läste "Folkets" röda öl då. Och beställde en Folkets pale ale nu också. Vi tar en Folkes pale ale från Linköping. Sist jag var här drack jag en Folkes röda pale ale till min Durkburgare. Jag läste "Folkets" röda öl då. Och beställde en Folkets pale ale nu också.
Och trodde så att det heter så tills jag vände på flaskan och såg Foke Filbyter på baksidan. Och trodde så att det heter så tills jag vände på flaskan och såg Foke Filbyter på baksidan.
Ja, ja, ja. Dottern övertalade mig att vi skulle ta musslorna som vanligt. Sjukt gott. Ja, ja, ja. Dottern övertalade mig att vi skulle ta musslorna som vanligt. Sjukt gott.

Direct link:
http://dayviews.com/tant-tagg/2018/12/1/