Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Annons
Sign up!

July 2018

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
 
 
 
17
21
 
 
 
 
 
 

August 2018

M
T
W
T
F
S
S
 
 
7
16
20
 
 
 

July 2018

Godmorgon Åbo. Klockan är 07.09 finsk tid. Det blir inte många timmars sömn, den korta överfarten från Sverige till Finland via Åland. Dessutom har vi förlorat en timme då vi ställt om klock Godmorgon Åbo. Klockan är 07.09 finsk tid. Det blir inte många timmars sömn, den korta överfarten från Sverige till Finland via Åland. Dessutom har vi förlorat en timme då vi ställt om klock
Nu ger vi oss av på väg 10 rakt österut. Vi hade räknat med att få en macka och en kopp kaffe på någon bensinmack utanför Åbo. Men Finland är inte som Sverige. En tidig söndgsmorgon i Finla Nu ger vi oss av på väg 10 rakt österut. Vi hade räknat med att få en macka och en kopp kaffe på någon bensinmack utanför Åbo. Men Finland är inte som Sverige. En tidig söndgsmorgon i Finla
Jag är en frukostmänniska med koffeinberoende. Jag sätter mitt hopp till att bensinmacken i Forssa 8 mil från Åbo ska hålla öppet. Jag är en frukostmänniska med koffeinberoende. Jag sätter mitt hopp till att bensinmacken i Forssa 8 mil från Åbo ska hålla öppet.
Och ja! Visst mindes vi rätt. De har öppet 24 timmar om dygnet. Ska det vara så ska det vara i Finland. Och ja! Visst mindes vi rätt. De har öppet 24 timmar om dygnet. Ska det vara så ska det vara i Finland.
Det blir en stadig frukost med rågbröd med stekt ägg och den finska motsvarigheten till falukorv. Ja, och så rispiroger så klart. Det finska kaffet är svagare och lankigare än det jag är van v Det blir en stadig frukost med rågbröd med stekt ägg och den finska motsvarigheten till falukorv. Ja, och så rispiroger så klart. Det finska kaffet är svagare och lankigare än det jag är van v
Sen ger vi oss ut på de finska vägarna igen. Det är nästan 20 mil till att åka, men nu åker vi de sista milen mellan Lammi och Vääksy. Sen ger vi oss ut på de finska vägarna igen. Det är nästan 20 mil till att åka, men nu åker vi de sista milen mellan Lammi och Vääksy.
Framme! Min ena finska syster och hennes make väntar på oss vid strandbastun vid Salonsaari. Det blåser av bara tusan nordlig vind rakt in i viken. Det är svinkallt. Framme! Min ena finska syster och hennes make väntar på oss vid strandbastun vid Salonsaari. Det blåser av bara tusan nordlig vind rakt in i viken. Det är svinkallt.
Sedan bär det direkt av hem till den andra finska systern i sitt bondkök. Hon är i full gång med att ställa fram lunchen. I Finland äter man hela tiden. Sedan bär det direkt av hem till den andra finska systern i sitt bondkök. Hon är i full gång med att ställa fram lunchen. I Finland äter man hela tiden.
Vi får älggryta, potatis, grönsaker och hemosten, som görs till jul och påsk och när det är kalas. Vi får älggryta, potatis, grönsaker och hemosten, som görs till jul och påsk och när det är kalas.
Efter lunchen åker vi in till Vääksy. Det är Vääksydag i kanalparken och bara av en slump så där passerar vi ett loppis. Efter lunchen åker vi in till Vääksy. Det är Vääksydag i kanalparken och bara av en slump så där passerar vi ett loppis.
I parken dricker vi lite bubbel och äter finska rågsnacks och skålar för att vi ska fira 50-årsjubileum. I parken dricker vi lite bubbel och äter finska rågsnacks och skålar för att vi ska fira 50-årsjubileum.
Skål på er systrar! Storasyster till vänster blev min brevkamrat 1964. Vi har genom åren hållit kontakten även om det blev lite mer sporadiskt under småbarns- och utbildningsåren, men numera t Skål på er systrar! Storasyster till vänster blev min brevkamrat 1964. Vi har genom åren hållit kontakten även om det blev lite mer sporadiskt under småbarns- och utbildningsåren, men numera t
I parken är det underhållning. Det är musikskolan i Vääksy som underhåller. I parken är det underhållning. Det är musikskolan i Vääksy som underhåller.
Till vänster står Systrarnas Makar. De har jag känt nästan lika länge som Systrarna. Jag har till och med känt dem alla längre än vad jag känt Maken och honom har jag ju känt väldigt länge Till vänster står Systrarnas Makar. De har jag känt nästan lika länge som Systrarna. Jag har till och med känt dem alla längre än vad jag känt Maken och honom har jag ju känt väldigt länge
Sedan blir det eftermiddagskaffe hemma hos Lillasyster. Sedan blir det eftermiddagskaffe hemma hos Lillasyster.
Här i den finska Pappans stuga vid strandbastun ska vi bo. Maken och jag tycker väldigt mycket om att vara i den här sommarstugan. Här i den finska Pappans stuga vid strandbastun ska vi bo. Maken och jag tycker väldigt mycket om att vara i den här sommarstugan.
Det är ju fotbolls VM. Maken kan inte avhålla sig från fotboll ens när kommentatorerna talar finska. Det går lika bra som på svenska. Det är ju fotbolls VM. Maken kan inte avhålla sig från fotboll ens när kommentatorerna talar finska. Det går lika bra som på svenska.
Det blåser fortfarande från norr. Jag går en promenad istället. Det blev mycket stillasittande igår. Det blåser fortfarande från norr. Jag går en promenad istället. Det blev mycket stillasittande igår.
Det här är bron över till Salonsaari. Stugan vi bor i ligger precis vid bron. Salonsaari är en ö i Päijänne, Finlands tredje största sjö. På Salonsaari växte Systrarna upp på en bondgård. Det här är bron över till Salonsaari. Stugan vi bor i ligger precis vid bron. Salonsaari är en ö i Päijänne, Finlands tredje största sjö. På Salonsaari växte Systrarna upp på en bondgård.
Inget är som en finsk björkskog. Inget är som en finsk björkskog.
Inget är som en finsk björkskog. Inget är som en finsk björkskog.
Inget är som en finsk björkskog. Inget är som en finsk björkskog.
Och finska tallar är nästan lika fina. Och finska tallar är nästan lika fina.
Jag har tillbringat många somrar här på ön med Systrarna, deras familj och deras kompisar. Det är mycket som är annorlunda nu, men något har inte förändrats alls. Jag har tillbringat många somrar här på ön med Systrarna, deras familj och deras kompisar. Det är mycket som är annorlunda nu, men något har inte förändrats alls.
Granhäcken här minns jag inte alls däremot. Granhäcken här minns jag inte alls däremot.

Loading more images...