Som besökare på Dayviews samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Forgotten password?
  • Logga in med
Annons
Sign up!

March 2019

M
T
W
T
F
S
S
 
 
 
 
11
21
 

April 2019

M
T
W
T
F
S
S
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 

5 March

Godmorgon Tallinn! I natt har det snöat. Och inte lite heller. I dag är det verkligen fettisdagen på riktigt. Godmorgon Tallinn! I natt har det snöat. Och inte lite heller. I dag är det verkligen fettisdagen på riktigt.
I dag blir det hotellfrukost. Den slår inte frukosten i Riga häromsistens, men den får + i kanten för älgsalami, lax och små karelska rispiroger. Dessutom en mycket god råglimpa. I dag blir det hotellfrukost. Den slår inte frukosten i Riga häromsistens, men den får + i kanten för älgsalami, lax och små karelska rispiroger. Dessutom en mycket god råglimpa.
Utanför fönstret pulsar folk fram i snön. Utanför fönstret pulsar folk fram i snön.
Jag själv går ut för att shoppa choklad, korv och halva i någon livsmedelsaffär, medan Bondfrun får unna sig lyxen av att gå och lägga sig en stund igen efter frukost och läsa ut sin bok. Sn
I dag är det alltså fettisdagen även i Estland. I dag är det alltså fettisdagen även i Estland.
Och det är en kall, blåsig och snöig fettisdag här som en ordentligt späkande dag inför fastan. Och det är en kall, blåsig och snöig fettisdag här som en ordentligt späkande dag inför fastan.
Bondfrun och jag trotsar vädret och ger oss ut i snön. Vi börjar med att handla en ny tvålkopp. Bondfrun och jag trotsar vädret och ger oss ut i snön. Vi börjar med att handla en ny tvålkopp.
Och här inser man att under natten har det fallit väldigt mycket snö av de gigantiska snöhögarna att döma. Och här inser man att under natten har det fallit väldigt mycket snö av de gigantiska snöhögarna att döma.
Vantförsäljningen är trots detta i full gång. Vantförsäljningen är trots detta i full gång.
När vi gjort ärendet till keramikern planerade vi att gå på museum eftersom vädret inte är det bästa. Det här fotomuseet har jag tänkt gå på några gånger förut och det skulle vara kul at När vi gjort ärendet till keramikern planerade vi att gå på museum eftersom vädret inte är det bästa. Det här fotomuseet har jag tänkt gå på några gånger förut och det skulle vara kul at
Jag hittar en fin port att fotografera istället. Jag hittar en fin port att fotografera istället.
Vi beger oss ut i snön på Rådhustorget. Vi beger oss ut i snön på Rådhustorget.
Nu ska vi ta oss upp på berget där längst bort i bild. Det skruttiga huset som man skymtar i brunt och rost är baksidan på Estlands Vetenskapsakademi. Nu ska vi ta oss upp på berget där längst bort i bild. Det skruttiga huset som man skymtar i brunt och rost är baksidan på Estlands Vetenskapsakademi.
På torget känns det liksom att dom varit för tidigt ute med att ta fram trädgårdsmöblerna. På torget känns det liksom att dom varit för tidigt ute med att ta fram trädgårdsmöblerna.
Nu går vi ut genom Long leg gate (som jag helt enkelt inte kan komma på vad den heter på svenska fast jag hör det en gång) Nu går vi ut genom Long leg gate (som jag helt enkelt inte kan komma på vad den heter på svenska fast jag hör det en gång)
Och här är en lång backe upp mot Domberget. Ja, nu vände jag mig om och tog bilden, så här ser man Long leg gate från andra sidan längs ner i backen. Och här är en lång backe upp mot Domberget. Ja, nu vände jag mig om och tog bilden, så här ser man Long leg gate från andra sidan längs ner i backen.
I slutet av backen ligger den fantastiska Aleksander Nevskij katedralen. I slutet av backen ligger den fantastiska Aleksander Nevskij katedralen.
Mycket imponerande. Den har jag bara sett från andra hållet och då lång borta i fjärran. Mycket imponerande. Den har jag bara sett från andra hållet och då lång borta i fjärran.
Alldeles i närheten av katedralen ligger Tallinns domkyrka, S:ta Mariakyrkan. Alldeles i närheten av katedralen ligger Tallinns domkyrka, S:ta Mariakyrkan.
Det är ganska gulligt på Domberget. Det är ganska gulligt på Domberget.
Det är ganska gulligt på Domberget. Det är ganska gulligt på Domberget.
Vi fortsätter mot utsiktspunkten på Doberget och får en vidunderlig utsikt över Tallinns gamla stad och lite till. Talllinn är så klart rikt på kyrkor som alla Hansestäder. Där borta ligger S Vi fortsätter mot utsiktspunkten på Doberget och får en vidunderlig utsikt över Tallinns gamla stad och lite till. Talllinn är så klart rikt på kyrkor som alla Hansestäder. Där borta ligger S
Och åt andra hållet ligger Nikolaikyrkan Och åt andra hållet ligger Nikolaikyrkan
Och där borta är det ingen kyrka utan tornet på Rådhuset i Gamla stan. Och där borta är det ingen kyrka utan tornet på Rådhuset i Gamla stan.
Det är som ett lilleputtland. Det är som ett lilleputtland.
Vi säger hejdå till måsen och vandrar vidare. Vi säger hejdå till måsen och vandrar vidare.
Vi går tillbaka till katedralen och tar oss en en del av den gamla vallgraven som gått runt hela staden. Vi går tillbaka till katedralen och tar oss en en del av den gamla vallgraven som gått runt hela staden.
Bondfrun tar ett foto på Jungfrutornet. Bondfrun tar ett foto på Jungfrutornet.
Sedan kommer vi fram till Frihetstorget och St. Johanneskyrkan. Under Sovjets ockupation av Estland hette torget ironiskt nog Segertorget. Sedan kommer vi fram till Frihetstorget och St. Johanneskyrkan. Under Sovjets ockupation av Estland hette torget ironiskt nog Segertorget.
Här finns också ett minnesmonument för det Estniska frihetskriget, som var ett krig som förde i efterdyningarna av första världskriget och Oktoberrevolutionen i Ryssland mot sovjetiska Röda Arm Här finns också ett minnesmonument för det Estniska frihetskriget, som var ett krig som förde i efterdyningarna av första världskriget och Oktoberrevolutionen i Ryssland mot sovjetiska Röda Arm
Länge har Bondfrun och jag grubblat över vad det här kan vara. Vi har haft olika teorier, men det är faktiskt ett museum. Det är Estniska Folkfrontens museum.https://www.visitestonia.com/sv/rahva Länge har Bondfrun och jag grubblat över vad det här kan vara. Vi har haft olika teorier, men det är faktiskt ett museum. Det är Estniska Folkfrontens museum.https://www.visitestonia.com/sv/rahva
Här vid torget ligger också Vene Teater byggd som biograf i mitten av 20-talet. Här vid torget ligger också Vene Teater byggd som biograf i mitten av 20-talet.
Och det anrika Palace Hotell. Och det anrika Palace Hotell.
Och Tallinns stadförvaltning. Och Tallinns stadförvaltning.
Vi fortsätter vår vandring i staden. Vi fortsätter vår vandring i staden.
Ja, det har snöat. Ja, det har snöat.
Ett mycket formstarkt stycke sovjetisk 70-talsarkitektur, tänkte jag. Vad huset innehöll då, vet jag inte, men nu är finns här Estlands inrikesdepartement. Ett mycket formstarkt stycke sovjetisk 70-talsarkitektur, tänkte jag. Vad huset innehöll då, vet jag inte, men nu är finns här Estlands inrikesdepartement.
Tvärs över gatan har man kombinerat glas och betong med tegelstensbyggndad från den forna östtiden. Tvärs över gatan har man kombinerat glas och betong med tegelstensbyggndad från den forna östtiden.
Nu är vi rejält frusna. Jag förstår inte varför vi inte drack den där estniska glöggen som man kunde köpa lite varstans på Domberget. Vi hoppar in på första bästa ställe och tar en semla Nu är vi rejält frusna. Jag förstår inte varför vi inte drack den där estniska glöggen som man kunde köpa lite varstans på Domberget. Vi hoppar in på första bästa ställe och tar en semla
Finska semlor, ja eller fastlagsbullar, en semla är något helt annat i Finland, är fyllda med sylt och grädde. I Estland får man sådana också om man vill, även om det finns både mandelmassa o Finska semlor, ja eller fastlagsbullar, en semla är något helt annat i Finland, är fyllda med sylt och grädde. I Estland får man sådana också om man vill, även om det finns både mandelmassa o
Sedan går vi runt och tittar alla de stora köpcentran som finns i centrala staden. Klädsmaken kan skilja sig åt. Den här hippa designen skulle jag nog helst vilja slippa. Sedan går vi runt och tittar alla de stora köpcentran som finns i centrala staden. Klädsmaken kan skilja sig åt. Den här hippa designen skulle jag nog helst vilja slippa.
Eftersom vi åt så stadig frukost och en estnisk semla inte kan mätta hela dagen, blir det mera kaffe och nu med mera matigt tilltugg. Jag tar en ostrulle och Bondfrun en inbakad korv. Eftersom vi åt så stadig frukost och en estnisk semla inte kan mätta hela dagen, blir det mera kaffe och nu med mera matigt tilltugg. Jag tar en ostrulle och Bondfrun en inbakad korv.
Vi tar en taxi till båten. Att köra resväska i snö är inte att tänka på även om det är gångavstånd från hotell till hamn. Den trevlige estniske chauffören berättar att hans fru ringt i m Vi tar en taxi till båten. Att köra resväska i snö är inte att tänka på även om det är gångavstånd från hotell till hamn. Den trevlige estniske chauffören berättar att hans fru ringt i m
Jag tycker det är dyrt att äta på båtarna. I stället för att äta veganburgare för vilken-gång-i-rad-jag-vet-inte prövar vi Fish and chips i självserveringen för 160 spänn. Inte billigt de Jag tycker det är dyrt att äta på båtarna. I stället för att äta veganburgare för vilken-gång-i-rad-jag-vet-inte prövar vi Fish and chips i självserveringen för 160 spänn. Inte billigt de

Direct link:
http://dayviews.com/tant-tagg/2019/3/5/