Monday 8 October 2012 photo 2/8
|
Hästen, ett levande djur
Hästen har varit människans husdjur i flera tusen år. Ändå har hästen i hög grad kvar de instinkter som var nödvändiga för att kunna överleva som vildhäst. Hästen är fortfarande ett flockdjur som styrs av flyktinstinkten. Hellre fly än illa fäkta - det är hästens motto.
Flock- och flyktinstinken hänger ihop och påverkar hästen i alla situationer. Lär dig förutse hur hästen reagerar. Var beredd på vad som kan hända. Behåll ditt eget lugn så smittar det av sig på hästen. Lägg ner mycket tid på grundutbildningen och på att skapa förtroende mellan dig och hästen - det har du igen många gånger om längre fram.
Flockinstinkt- Hästen söker sig till flocken, särskilt när den blir rädd. Därför är det viktigt att man håller ihop på en uteritt. Om tex fyra ekapage ska rida över en väg kan det bli farligt om bara tre hinner över när det kommer en bil. För den fjärde hästen kanske vill till sin flock & då tar flockinstinkten kanske över och hästen försöker ta sig till den andra sidan.
Skenande häst:
Med sken menar man att hästen springer iväg i hög fart och att den då blir i stort sett omöjlig att kontrollera för ryttaren eller kusken.
Vad gör jag som ryttare?
Om man under ridning tappar kontrollen över sin häst, ska man försöka korta tygelgreppet – och göra detta med så små rörelser som möjligt. Om man sliter och drar kan detta bidra till att hästen blir ännu mer uppjagad. Att "såga" hästen i munnen med växelvisa tygeldrag är sällan effektivt.
På öppna ytor kan det vara en fördel att försöka leda in hästen på ett böjt spår. Om man lyckas leda in hästen på ett stort cirkelformigt spår blir den i allmänhet lättare att kontrollera. Man minskar cirkeln successivt och försöker sakta av.
De få hästar som har en återkommande benägenhet att skena bör behandlas med förebyggande åtgärder. De ska givetvis endast ridas av rutinerade ryttare.
En häst som genom tålmodig utbildning lärt sig att lyssna till sin ryttare, kommer i allmänhet att göra det i alla tempon och alla miljöer. En bra grundutbildning av hästen är således den bästa garantin även i det här avseendet.
källa:
Agria
svenska ridsports förbundet
Annons