Monday 8 March 2010 photo 1/1
|
Granater fick ett tvåvåningshus att rasa samman i nordöstra Bagdad.Foto: APIrakierna trotsade valdagens terrorIrakierna skydde varken bomber, granater eller raketer för att få rösta i söndagens parlamentsval.
Minst 38 liv släcktes i terrordåd på valdagen.
Men valdeltagandet var högt – många lade en röst mot terrorn.
De flesta försöken att avhålla väljarna från att rösta förekom i huvudstaden Bagdad men en rad andra städer var inte heller förskonade från våldet. I till exempel Mosul förekom fyra våldsincidenter.
Utrikesminister Hoshiyar Zebari beskrev attackerna som i stor utsträckning slumpvisa försök att störa valet.
– De kommer inte att kunna skrämma väljarna, sade Zebari.
Och han tycks ha fått rätt i sin utsaga. Den oberoende valkommissionen IEC uppgav att endast två av 50 000 vallokaler hade fått stängas.
Bilfria gator
För att slippa bilbomber hade myndigheterna i Bagdad infört ett bilförbud.
De 96 000 amerikanska soldater som är kvar i Irak höll sig denna dag i bakgrunden, ett tecken på USA minskande roll i Irak. Amerikanska stridshelikoptrar som cirkulerade i luften markerade dock den fortsatta närvaron. I huvudstaden var 200 000 irakiska soldater och poliser utkommenderade.
Den till terrornätet al-Qaida knutna gruppen Islamiska staten Irak hade varnat irakierna för att rösta och hotat dem som trotsade påbudet.
Intresset för valet var stort, trots att människor fick gå till fots till vallokalerna. Bagdads gator var tömda på fordon bortsett från dem som transporterade soldater och poliser.
Mot al-Qaida
– Vi bryr oss inte om bomberna. Folk kommer att rösta, sade Abbas Hussein svängande ett brunt radband i handen.
Det röda bläcket på hans pekfinger skvallrade om att han redan röstat i stadsdelen Mansur.
– Min röst i dag är en röst mot al-Qaida, sade 35-årige Khalid Abdallah, en av många som köade vid vallokalen i den sunnimuslimskt dominerade staden al-Falluja.
Till skillnad från valet 2005 bojkottade sunnimuslimerna inte söndagens val. Bojkotten då var en protest mot att den länge förtryckta shiamuslimska befolkningsmajoriteten hade gripit makten. Misshälligheterna övergick i ett blodbad mellan shia- och sunnimuslimer som rasade för fullt under ett par år.
Premiärminister Nuri al-Maliki uppmanade alla parter att acceptera valresultatet.
Flera utmanare
– Den som vinner i dag kan förlora i morgon, och den som förlorar i dag kan vinna i morgon, sade al-Maliki då han röstade i den starkt befästa Gröna zonen.
Shiamuslimen al-Maliki leder alliansen Rättsstaten och vill bli omvald. Men han har flera utmanare. Den tidigare premiärministern Iyad Allawi vill göra comeback för Iraklistan. Ahmed Chalabi, till en början Bush-regeringens gunstling men senare dumpad, var tidigare biträdande premiärminister och är nu åter redo att ge sig in i spelet. Vicepresidenten Adil Abd al-Mahdi och finansministern Baqir Solagh är också intresserade.
Enligt det irakiska valsystemet kan inget parti uppnå de 163 mandat som krävs för att bilda regering på egen hand. Efter valet vidtar därför ett kattrakande om regeringstaburetterna, som det kan ta månader att fördela.
Comment the photo
6 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/barceelona/446770476/