Thursday 3 February 2011 photo 1/1
|
Stoppskylt
Question book-4.svg
Den här artikeln saknar källhänvisningar och kan därför inte verifieras. (2009-03)
Förbättra artikeln genom att lägga till pålitliga källor (fotnoter). Information som inte verifieras, blir ifrågasatt och kan tas bort. Diskutera på diskussionssidan.
Den vanligaste typen av stoppskylt som också används i samtliga i europeiska länder utom Turkiet
Gammal europeisk stoppskylt. Denna modell användes i Europa fram till ca 1975 då den ersattes av den nuvarande åttakantiga
En stoppskylt är ett vägmärke som har används vid vägkorsningar med stopplikt. Då denna skylt sitter uppsatt råder stopplikt. Trafikanterna ska då stanna vid den s.k. stopplinjen som normalt finns utsatt på vägen. Oftast förekommer denna skylt vid vägkorsningar där sikten oftast är något skymd, eller vid stora vägar där hastigheten är hög, och en sidokrock skulle vara mycket farlig. Den kan också förekomma på platser där vägen korsar en järnväg och där det helt och hållet saknas signaler.
Denna skylt härstammar från USA, finns med i FN-konventionen och används i många länder i och utanför Europa. Texten är "STOP" i (stort sett) hela Europa, även i till exempel Frankrike, Grekland, Ryssland, Serbien, Spanien och Sverige. Den räknas som ett förbudsmärke i vissa länder , t.ex. i Sverige. I Europa användes fram till ca 1970–1975 en annan typ av stoppskylt som var rund med ett trekantig symbol i märket. Texten varierade lite mellan länder och var "STOPP" i Sverige. Denna skylt ersattes sedan med den USA-influerade skylten från 1970-talet och fram till omkring 1985. I Sverige infördes den 1973. Idag har samtliga europeiska länder ersatt sina runda märken med det åttakantiga. Detta är ett av mycket få vägmärken som USA och Europa har gemensamt då amerikanska vägmärken annars oftast avviker från den standard som finns i Europa. Anledningen är här att Europa har följt USA:s standard. USA brukar inte följa internationella standarder och konventioner (om de inte själva lagt förslaget).
Föregångaren till det åttakantiga märket har funnits ända sedan 1915 i USA. Den första varianten hade svarta bokstäver på en vit bakgrund och var en aning mindre än dagens stoppskyltar. Utseendet ändrades 1924 till en skylt med svarta bokstäver på en gul bakgrund, en design som var vanlig fram tills 1954.
Utanför Europa förekommer språkavvikelser. "STOP" används där mest i engelskspråkiga länder.
I Turkiet "DUR".
I Israel finns ingen text utan en hand som visar stopptecken (se bild nedan).
I arabländerna används "قف" (se bild nedan).
I Kina används "停" (se bild nedan).
I provinsen Quebec i Kanada används renlärig franska: "ARRÊT", dock nära provinsgränsen både "ARRÊT" och "STOP" (se bild nedan).
I latinamerikanska länder "PARE" eller "ALTO".
I Sydkorea "정지".
I Thailand "หยุด".
I Japan har man en röd triangelformad skylt, med texten "止まれ".
Israelisk stoppskylt.
Arabisk stoppskylt.
Taiwanesisk stoppskylt.
Stoppskylt i Ottawa, Kanada.
Japansk triangulär stoppskylt.
Se även [redigera]
Wikimedia Commons har media som rör Stoppskylt
Stopplikt
Kategorier: Artiklar som behöver källor 2009-03 | Vägmärken
Logga in / skapa konto
Artikel
Diskussion
Visa
Redigera
Visa historik
Huvudsida
Skriv en ny artikel
Deltagarportalen
Bybrunnen
Senaste ändringarna
Slumpartikel
Ladda upp filer
Stöd Wikipedia
Kontakta Wikipedia
Hjälp
Skriv ut/exportera
Skapa en bok
Hämta som PDF
Utskriftsvänlig version
Verktygslåda
På andra projekt
På andra språk
Nēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ
Deutsch
English
Español
Français
עברית
Bahasa Indonesia
ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitut
Nederlands
Simple English
தமிழ்
Sidan ändrades senast den 14 september 2010 kl. 12.30.
Wikipedias text är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. För bilder, se respektive bildsida (klicka på bilden). Se vidare Wikipedia:Upphovsrätt och användarvillkor.
Wikimedias integritetspolicy
Om Wikipedia
Förbehåll
Annons