Monday 4 February 2013 photo 5/10
|
Har precis skrivit ihop en gammal föreläsning som mamma var intresserad av, så tänkte att jag kunde lägga ut det här också, när jag ändå håller på. Mycket text men helt klart läsvärt!
Fattigdom i ett Globalt Perspektiv
Jorge Calbucura – Universitetslektor på Mittuniversitetet
Instutitionen för Socialt Arbete
Föreläsning 24/1 2013
Fattigdom i ett Globalt Perspektiv inom kursen Socialt Utsatta Grupper (SA057G)
1,2 miljarder människor lever på mindre än en dollar (ca 6 kr) per dag. Kvinnor är hårdast drabbade (ca 70%) och därefter barnen.
Under 60-70-talet börjar man prata om BNP för att mäta den ekonomiska tillväxten. Efter att I- och U-ländernas indelning kommit till. I-länderna vill att U-länderna ska göra samma modernisering som I-länderna en gång gjorde. Under 80-talet kom man dock fram till att BNP inte räckte att mäta i då ekonomin i U-länderna blev sämre. Istället började man mäta i mänsklig utveckling, miljö, demokrati, teknologi samt globalisering.
FN lanserade 1990 HDR (Human Development Report). Med detta ville FN sätta människan i centrum och inte staten. Senare lanseras också HPI (Human Poverty Index). Rapporten inriktar sig mot att se socioekonomiska förändringar, så som förväntad livslängd, läskunnighet samt BNP per capita.
2001 började man rangordna världens länder efter mänsklig utveckling och började med Milleniemålen.
HPI mäter fördelningen av välståndet inom ett land med samma dimensioner som HDI. Man kom fram till att det fanns två typer av länder; fattiga länder samt rika länder. Därför utvecklades HPI med två olika mätningsinstrument.
HPI – Fattiga Länder
1. Sannorlikheten att dö innan 40 års ålder.
2. Andelen som inte kan läsa
3. Andelen som är utan rent vatten
4. Andelen undernärda barn under 5 år.
HPI – Rika Länder
1. Sannorlikheten att dö innan 60 år.
2. Andelen som är funktionellt analfabeter (de som kan läsa men som har svårigheter att t.ex. fylla i enklare formulär).
3. Andelen som lever vid fattiggränsen till normalinkomst
4. Andel som är i långtidsarbetslöshet.
HPI:1 + HP1:2 = HDI. Varje år görs en ny rapport om hur världens mänskliga utveckling ter sig.
Alla internationella organisationer använder sig av FN:s system.
Mileniemålet
Mätbara mål till 2015.
1. Halvera den extrema fattigdomen, alltså de som lever under 1 dollar/dag samt andelen som lever i hungersnöd.
2. Alla barn ska få gå ut låg- och mellanstaidet
3. Jämlikt mellan könen när det gäller skolgång
4. Minska dödligheten av 2/3 barn under 5 år.
5. Minska mödradödligheten med ¾ fram till 2015.
6. Stoppa spridningen av HIV/AIDS, malaria och andra sjukdomar.
7. Propagera för hållbar utveckling, halvera den andel av jordens befolkning som saknar färskt dricksvatten (2015) samt förbättra levnadsnivån för de som bor i slumområden innan 2020 (idag bor ca 100 miljoner människor i slumområden).
8. Utveckla ett globalt partnerskap för utveckling.
Som det ser ut idag så kommer endast målet med dricksvatten att bli uppfyllt 2015. Dock har 40% av befolkningen i 11 länder på väg att halvera sin fattigdom. Kina och Indien med hela 38%.
Men... Fattigdomen har ökat, globalt. Sedan 1990 har det ökat med 100 miljoner människor. ¾ av världens fattiga bor i länder där medelinkomsten överstiger 760 dollar om året.
Östeuropa och Centralasien beräknas det finnas 2-17 miljoner fattiga, i EU lever 80 miljoner människor i fattigdom och barnfattigdomen i Europa beräknas vara 30 miljoner fördelat på 29 länder.
I Sverige räknas barnfattigdom (eller ekonomiskt utsatta barn) genom tre delmått:
1. Fattiggränsen till normalinkomsten; EU:s definiation är de som lever under 60% av landets medianinkomst.
2. Låginkomststandard, det som svenska myndigheter (SCB, Försäkringskassan osv) använder sig av för att räkna ut biståndsrättigheter osv. Det handlar om att ha nödvändigheter så som bostad, mat och nnat för att klara en löpande miniminivå. Ca 11 700 kr för en barnfamilj.
3. De barn vars förälder/föräldrar lever med försörjningsstöd under det aktuella året, inkomsten liknar den inkomsten som i låginkomststandard. Rädda Barnen använder sig av detta.
Ett av dessa delmått måste uppfyllas för att barnet ska anses vara ekonomiskt utsatt. Detta gör att Rädda Barnens siffra på 242 000 barn stämmer. Detta är alltså 12,5% av alla Sveriges barn 2010 enligt HPI:2.
Därför kan vi aldrig jämföra fattigdomen i Sverige med exempelvis Afrika, då det är olika typer av mätningar av fattigdom men samtidigt synliggöra problematiken som Sverige som stat står inför.
Annons
Comment the photo
2 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/insolubleriddle/512765376/