Wednesday 7 January 2009 photo 1/1
![]() ![]() ![]() |
Skoltrött? Jag har lösningen!
(Nej jag har inte skrivit dedenna text, det är paxinum som gjort dennaguide och jag fick den personligen av honom. Hoppades ändå på att detskulle uppskattas och hoppas framförallt att den är till er hjälp. Jaghar aldrig uppgett att jag själv skrivit guiden.)
Har sett att många på fragbite skolkar, ärskoltrötta och missnöjda med sina resultat och betyg. Det finnsfaktiskt sätt för att bli av med denna påfrestning. Jag har en guidesom jag hoppas ska hjälpa er! (Nej jag har inte skrivit det, det ärpaxinum som gjort denna guide. Hoppades ändå på att det skulleuppskattas och hoppas framförallt att den är till er hjälp.)
Alla har vi väl någon gång önskat att vikunde spendera mindre tid på plugg och mer tid på roligare saker,samtidigt som studieresultaten inte blir sämre. Men det är uppsatserhit och tentor dit tills man blir yr av hela röran. Så här kommer någrasmå tips på hur just du kan prestera bättre utan att behöva avskärmadig socialt över huvud taget.
Det två viktigaste ämnena
Jag ska numotivera dig att lägga så mycket energi som möjligt på dessa två ämnensom kommer att hjälpa dig bemästra alla andra ämnen. Om du ska bliframgångsrik i skolan så bara måste du behärska svenska och matematik.Resten kommer av sig själv men dessa två ämnen är din grund.Matematiken är viktig, för här lär du dig logiskt tänkande, att searbeten som algoritmer, logik, sammanhang, argumentation. Samt attprogrammeringen, fysiken och kemin vilar på matematik, och då du kankemin kan du halva biologin.
Svenska är också så enormt viktig. Det tänker du kanskeinte på, men om jag var en lärare, så skulle jag omedvetet tycka sämreom en religionsuppsats om den var felstavad i varannan mening, även omdet inte påverkar innehållet alls. Lärare ska vara rättvisa men hallå,de är människor och betyget sätts till sist av intuitionen. Således,desto mer lättläst en uppsats är desto mer underlättar du för lärarensom ska rätta den, vilket i längden kan vara avgörande.
Styckeindelning och argumentation är två andra delarna isvenskan förutom rättstavning som du bara måste klara av. Det förstakrävs för vettiga uppsatser, det andra krävs i ämnen så som filosofi,psykologi, religion, samhällskunskap, historia… Du kan ha en hurradikal åsikt som helst som är totala motsatsen till din lärares åsikt,men så länge du kan ge vettiga och smarta argument som håller, så hardu ett MVG. Det handlar inte om vilken åsikt du har, det handlar baraom hur bra du kan argumentera för den.
Var listig
Jag har ett enkelt system efterhur jag gör läxor, uppgifter etc. Skriv ned alla på ett papper medantalet dagar kvar tills inlämning och uppgiftens svårighetsgrad, dvs.ungefär hur viktig den är. Om det handlar om en bok som ska läsas ut,men ingen annan i klassen har börjat, så är den uppgiften intebrådskande, även om den ska vara klar imorgon. Skulle endast du varaden som inte börjat så är det dags att börja oroa sig. Vissa uppgifterkommer med stor sannolikhet flyttas fram i tiden och andra är det inteinlämning på alls. Förstår poängen? Så gör en avvägning och välj på dinlista det som är mest aktuellt. Handlar det om saker som tar mindre änen timmas tid, så börjar jag efter hur långt kvar det är tillinlämningsdatumet. Det som skall in först gör jag klart först. På såvis minskar jag successivt pressen jag har på mig. Om jag har en oklaruppsats som skall in imorgon, så blir stressen inte mindre av att läsaut en bok som ska redovisas om en månad.
Sist en regel jag tillämpar om krävs; tvinga dig aldrigtill att plugga! Sitter du med huvudvärk och är jättetrött så ska duvila. Är man i väldigt dålig form ger en timmes studier ingenting ijämförelse med en halvtimmes studier då du är pigg. Tumregel: om duinte kan komma ihåg vad sidan du nyss läste handlade om, då är detabsolut ingen idé att plugga, utan återvänd senare då du är piggare.
Studiemiljön hemma
Vad är det man bör tänka på närman sitter hemma och löser ekvationer, försöker förstå renässanseneller skriver en uppsats? Jo, miljön som man arbetar i. Du vill ju attså stor del utav din hjärna som möjligt skall kunna användas till dittarbete. Därför är det en enorm påfrestning om du t ex har på TV:nsamtidigt inom hörhåll, eftersom din hjärna automatiskt börjar lyssnaoch analysera ljudet därifrån. Paradoxalt nog gäller det att ju lättaredu har att förstå vad TV-programmet handlar om, desto mer energi tardet ifrån dina studier. Det är ju mer information på en sida ur en bok,än en sida med slumpvisa bokstäver, just för att du förstår texten.
Vad får detta då för praktiska konsekvenser? Jo, om dusitter vid ett fönster så dra för några gardiner, om miljön utanför ärstörande. Är det mycket ljud runtomkring som upplevs slumpmässiga, såär dessa mer störande än regelbundna ljud, just av den anledningen atthjärnan försöker analysera allt nytt. Det optimala är att ha på musiksom dränker alla sådana slumpmässiga ljud. Denna musik skall varamycket regelbunden och lättförutsägbar, för då krävs mindre kapacitetav hjärnan för att bearbeta musiken. Klassisk musik utan sång är bra,liksom trancemusik, vilket jag själv föredrar. Musiken hamnar medlätthet i bakgrunden och tar med sig alla trafikljud, kylskåpsljud,trapphusljud etc.
Andra saker är ju självklara saker; sitt bekvämt, bra ljus, inte hungrig, inga andra störmoment etc.
Subliminal inlärning
Dettaär en metod du troligtvis inte hört talas om. Istället för att ägnatimmar av värdefull fritid till att sitta och mögla i en bok, så ägnardu en del av dina drömmar till studier. Låter underligt? Börja med attt ex sitta i badkaret (utan bok) och fundera ut frågor som kan komma påprovet och sedan vad du skulle svara. Försök minnas vad sidorna i läxanhandlade om på vägen till skolan, på bussen hem, middagen, etc. Enminut, maximalt, bara för att materialet ska bli fräscht igen. Tänk påkrångliga fysikproblem, religionsåsikter, historiska datum etc. Dettakräver ingen tid, för du kan ju göra detta varsomhelst samtidigt som dugör annat! Med tiden sker detta mer och mer automatiskt och kommer attligga i bakgrunden då du diskar, städar etc. Om du pluggar och använderdenna metod strax innan sömnen blir resultatet ännu starkare. Du kommeratt vakna efter en natt då du faktiskt drömt om detta ämne. Det kommeratt kännas som om du pluggat hela natten, men du är inte trött och harinte förlorat värdefull tid. Enda skillnaden från normal sömn är att dukan ditt ämne bättre dagen därpå.
Slipa på denna metod och du kommer snart inte ens behövakursbok eller anteckningar, det räcker att repetera föreläsningar ochexempel i huvudet, kompletterat med några gamla prov att öva på helgeninnan. Tro mig, jag har spikat universitetstentor utan vare sig kursbokeller anteckningar tack vare denna metod.
På tentan eller provet
Det finns inte såmycket att säga om tentor, egentligen. Bästa förberedelsen är attrepetera allt i sömnen natten innan, så är allt lättillgängligt ihuvudet då du ska ha prov. Kolla så du har de andra nödvändiga sakerna,penna, sudd, miniräknare etc.
Ska man ha dricka med sig? Ja, och är det kaffe, te eller Colaså är det ännu bättre. Det piggar upp och ökar blodflödet och därmedsyretillförseln. Du kommer troligen att missa lite av din provtid förett toalettbesök, men det är just det som är tanken. En paus mitt iprovet är bra för att återhämta krafterna på, och svårknäckta problemkan man få en ny vinkling på då du går ifrån problemet ett tag. Påmånga av de matematiktävlingar jag varit med i så har lösningen dyktupp just då man är på denna paus.
Miniräknaren (För matte, fysik, kemi)
Pysslar dumed matematik, fysik och kemi är detta något för dig. Lär dig dinminiräknare! Den har en enorm kapacitet att lösa problem och om du lärdig de inbyggda funktionerna kan du lättare kolla dina svar, ochsannolikheten för att du skriver fel är mindre. Graffunktionen ärväldigt bra för att få en trevlig vinkling på problemet, liksom dennumeriska deriveringsfunktionen kan hjälpa dig att kontrollera dinaderiveringar. Lär dig operatorhierarkin! 5+3*2 kan bli både 16 och 11beroende på miniräknarens logik. Använd hellre en parentes för mycketän en för lite.
Gissa
Man får inte minuspoäng för det. Har du tidöver, skriv det som du tror är mest rätt för det kan ge delpoäng. Jaghar klarat fysikuppgifter genom att gissa på det som förekommer i allafysikområden; likformighet. Man kan även gissa med framgång även i t exsamhällskunskap, religion och psykologi. Kan du inte motivera dingissning; skriv det som om det vore självklart. Detta är tvärtemot vadsom gäller vid andra tillfällen men på tentan har du inget val, dåmåste man chansa.
I skolan och lärarna
Det jag i detta stycke kommeratt beskriva är en konst som är svår att behärska och kräver flera årsobservation och inlärning. Det här är absolut inget du skall lita till,och i teorin fungerar det inte alls. Praktiken är en helt annanhistoria…
Har du funderat på varför vissa personer får ungefär samma betygi alla ämnen? Hur kommer det sig att bättre provresultat hos dig ändåkan ge högre betyg till en annan som presterat sämre? Jo, det bygger pådet enkla faktumet att lärare är människor, lärarrummet är en gruppmänniskor.
Digga bättre än dissa!
Ge förslag till läraren påvad ni kan göra istället för att säga vad ni inte vill göra. Båda ledertill samma sak, men det första visar på ambition och intresse.
Läraren är din kompis!
Att småprata lite i korridorenkopplar en personlighet till ditt ansikte i klassrummet. Du är intelängre än okänd elev att sätta betyg på, det blir en hel (trevlig)personlighet att betygsätta. Visa intresse, diskutera dagens ämne,kanske lite idéer på undervisningen. Här har du störst chans attpåverka!
En timme före
En elev som alltid kan ge svar påfrågorna och redan har ett hum om vad som skall göra upplevs somväldigt påläst. I själva verket har du tittat på planeringen, ochkollat i boken lite snabbt vad ni ska gå igenom. Då slipper du vara såuppmärksam på lektionen, och kan då kolla vad som händer nästa lektionigen osv. Resultatet blir att du ligger en lektion före, men upplevssom om du kan hela kursen. På köpet får du höra allt två gånger ochrepetition är kunskapens moder. Du hinner på samma tid som dinakamrater gå igenom allt två gånger och kommer då skriva dubbelt så brapå provet.
Jag tror att… vs. Jag tror att för att…
Vi allahar ju varit i situationen då vi är halvsäkra på en sak. Ska man sittatyst och vänta på svaret eller ska man gissa och riskera att framståsom en idiot? Svar; Gissa och motivera!
En lösryckt gissning tyder på att du bara hasplat ur dig någotutan eftertanke, men om du har ett eller flera vettiga argument somstödjer gissningen så är det en helt annan sak. Har du vettigaargument, så är svaret troligtvis rätt. Är det fel, så har du i allafall ”tänkt rätt”, vilket är positivt.
”Utnyttja dina kompisar!”
Nja, nästan som rubrikensäger; du kan ha nytta av dina vänner samtidigt som de har nytta avdig. Ensam är inte stark och jag har använt mig mycket av minaklasskamrater i skolan även fast det inte alls märktes som det.
Svårast först
Fråga dina klasskamrater vilkakapitel, uppgifter etc. som är svårast. På så sätt kan du lägga dinenergi där först och då ha större chans att klara dig. Istället för attsitta och leta upp de uppgifter som ger dig lite utmaning och kunskap,fråga din bordsgranne vad han/hon har kört fast med. Då kan du lätt sevika uppgifter som kan orsaka problem på provet. Jag använde mig mycketav denna teknik under mina matematiklektioner och gjorde bara deuppgifter som mina klasskamrater hade problem med. På så sätt ”slösade”jag inte energi på att göra uppgifter som inte är så svåra att klaraav.
Lär ut Trodde du att det bästa sättet att lära sig sakerär att sitta ensam med en bok? FEL! Det absolut effektivaste sättet attlära sig något ordentligt är att försöka lära ut det till en kompis.Hans/hennes frågor är precis sådana som kommer som MVG-uppgifter påprovet. ”Förklara andraderivata”, ”Varför startade andra världskriget”.Etc. Din kompis kommer att ställa de kniviga långsvarsuppgifterna somger så mycket poäng på tentorna. Det är när du blir utfrågad som dinkunskap ifrågasätts. Frågorna som finns i läroböckerna är formuleradeför att lära dig något, medan en kompis frågar för att han/hon vill haett svar. Har du sett ett prov vars syfte är att lära ut? Inte? Troddeväl det.
På gymnasiet så ”utnyttjade” jag mina kompisar genom attlära ut det jag var bäst på. På så vis blev både de och jag ännu merhemma i ämnet och vi kunde bolla med idéer och tankar på ett helt annatsätt än om man var ensam. Och du kan väl hålla med om att det ärtrevligare att plugga med en kompis istället för att vara ensam. Kanskeär detta perfekta sättet att göra ett gott intryck på någon du harkänslor för? Tips: Sitt i skolan och plugga, i en annan atmosfär blirdet lätt oseriöst.
Allmänna tips
Skriv inget på en uppsats som du inte förstår eller kan förklara!
Duupplevs som oförberedd och kan misstänkas för plankning om du inte vetvad du talar eller skriver om. Dock är det en annan sak om det inte hörtill ditt område eller om du förklarar att du läste en sak som du hadetid att gräva vidare i, eller du inte ansåg det vara tillräckligt näradet du skrev om.
Minnesregler
Detta har jag lärt mig frånmatematiken men kan tillämpas i alla ämnen. I stället för att kommaihåg en formel, ett påstående, ett faktum eller liknande, så försökkomma ihåg hur man kom fram till detta. Ett par argument för varförU-länderna bara blir fattigare och I-länderna rikare är bättre attkomma ihåg än bara det påståendet. Det blir lättare att komma ihåg ochsamma resonemang kan tillämpas på hundratals liknande frågor.
Så till exempel i matematiken, istället för att lära sigatt 2+3=5, 2+4=6 … så kommer du ihåg hur man adderar. Det är ju svårareatt komma ihåg hur man adderar än att lära sig att 2+3=5, men ärbetydligt lättare än att lära sig alla additioner som finns. Faktum ärsilver, principen är guld.
Humor
Detta är absolut det bästa verktyget inomuppsatsskrivning och tal. Att lägga in en passande vits här och där fårlyssnarna och läsarna att hålla kvar fokus och tycka att texten ärintressant. Även i faktauppsatser kan detta tillämpas, fast med störremåtta. Men en smaskig detalj här och där om det ämnet man skriver om ärbara intressant, t ex ett roligt citat, en underlig bragd, trevligmetafor, lustigt resultat, spännande fenomen etc. Tänk dig alltExpressen skulle kunna skriva på en löpsedel, och du har en uppsats somgriper läsaren.
Skall du skriva en uppsats på engelska och kan inga avancerade ord? Gå runt problemet genom att skriva en barnsaga!
Ämnesöverlappning
Dennateknik är perfekt om man inte gillar alla skolämnen, men har andraintressen man gillar. Låt säga du avskyr att läsa böcker på tyska, mendu är tvungen att recensera en tysk bok. Men du råkar tycka attpsykologi är jätteintressant. Då läser du förstås en tysk bok ompsykologi! Detta är en utmärkt metod. Jag själv hade just fått uppintresset för relativitetsteori och skulle just börja läsa böcker iämnet då vi fick i uppgift att läsa en engelsk bok. Då tänkte jag tilllite och lånade en bok om relativitetsteori på engelska. Det varintressant för det handlade om något jag gillade. Dessutom så varläraren imponerad av att jag läste om ett ämne hon själv knappt förstodvilket höjde betyget ytterligare.
Tidigare erfarenheter
Ska du skriva en uppsatseller göra ett arbete inom något område, kolla igenom om du gjort någotliknande förut. Har du läst en bok i ämnet, har du varit på någonföreläsning etc. Använd det materialet! Ska jag skriva om något ifilosofi, så väljer jag inte något som är nytt för mig, utan något jagsjälv funderat mycket på. När jag skrev en uppsats om tid, så nämndejag relativitetsteori och Shakespeare, två ämnen jag är bekant med.Varför detta då undrar du nog? Jo, du slipper leta dig galen på källor.Har du ett intresse eller gjort arbete om det tidigare så vet du juexakt var du ska leta. Jag skrev sista uppsatsen i psykologi helt utanatt använda mig av källor, för mitt område jag valde gjorde att minaerfarenheter räckte för högsta betyg. Det lönar sig alltid att skrivaom det man kan!
Har sett att många på fragbite skolkar, ärskoltrötta och missnöjda med sina resultat och betyg. Det finnsfaktiskt sätt för att bli av med denna påfrestning. Jag har en guidesom jag hoppas ska hjälpa er! (Nej jag har inte skrivit det, det ärpaxinum som gjort denna guide. Hoppades ändå på att det skulleuppskattas och hoppas framförallt att den är till er hjälp.)
Alla har vi väl någon gång önskat att vikunde spendera mindre tid på plugg och mer tid på roligare saker,samtidigt som studieresultaten inte blir sämre. Men det är uppsatserhit och tentor dit tills man blir yr av hela röran. Så här kommer någrasmå tips på hur just du kan prestera bättre utan att behöva avskärmadig socialt över huvud taget.
Det två viktigaste ämnena
Jag ska numotivera dig att lägga så mycket energi som möjligt på dessa två ämnensom kommer att hjälpa dig bemästra alla andra ämnen. Om du ska bliframgångsrik i skolan så bara måste du behärska svenska och matematik.Resten kommer av sig själv men dessa två ämnen är din grund.Matematiken är viktig, för här lär du dig logiskt tänkande, att searbeten som algoritmer, logik, sammanhang, argumentation. Samt attprogrammeringen, fysiken och kemin vilar på matematik, och då du kankemin kan du halva biologin.
Svenska är också så enormt viktig. Det tänker du kanskeinte på, men om jag var en lärare, så skulle jag omedvetet tycka sämreom en religionsuppsats om den var felstavad i varannan mening, även omdet inte påverkar innehållet alls. Lärare ska vara rättvisa men hallå,de är människor och betyget sätts till sist av intuitionen. Således,desto mer lättläst en uppsats är desto mer underlättar du för lärarensom ska rätta den, vilket i längden kan vara avgörande.
Styckeindelning och argumentation är två andra delarna isvenskan förutom rättstavning som du bara måste klara av. Det förstakrävs för vettiga uppsatser, det andra krävs i ämnen så som filosofi,psykologi, religion, samhällskunskap, historia… Du kan ha en hurradikal åsikt som helst som är totala motsatsen till din lärares åsikt,men så länge du kan ge vettiga och smarta argument som håller, så hardu ett MVG. Det handlar inte om vilken åsikt du har, det handlar baraom hur bra du kan argumentera för den.
Var listig
Jag har ett enkelt system efterhur jag gör läxor, uppgifter etc. Skriv ned alla på ett papper medantalet dagar kvar tills inlämning och uppgiftens svårighetsgrad, dvs.ungefär hur viktig den är. Om det handlar om en bok som ska läsas ut,men ingen annan i klassen har börjat, så är den uppgiften intebrådskande, även om den ska vara klar imorgon. Skulle endast du varaden som inte börjat så är det dags att börja oroa sig. Vissa uppgifterkommer med stor sannolikhet flyttas fram i tiden och andra är det inteinlämning på alls. Förstår poängen? Så gör en avvägning och välj på dinlista det som är mest aktuellt. Handlar det om saker som tar mindre änen timmas tid, så börjar jag efter hur långt kvar det är tillinlämningsdatumet. Det som skall in först gör jag klart först. På såvis minskar jag successivt pressen jag har på mig. Om jag har en oklaruppsats som skall in imorgon, så blir stressen inte mindre av att läsaut en bok som ska redovisas om en månad.
Sist en regel jag tillämpar om krävs; tvinga dig aldrigtill att plugga! Sitter du med huvudvärk och är jättetrött så ska duvila. Är man i väldigt dålig form ger en timmes studier ingenting ijämförelse med en halvtimmes studier då du är pigg. Tumregel: om duinte kan komma ihåg vad sidan du nyss läste handlade om, då är detabsolut ingen idé att plugga, utan återvänd senare då du är piggare.
Studiemiljön hemma
Vad är det man bör tänka på närman sitter hemma och löser ekvationer, försöker förstå renässanseneller skriver en uppsats? Jo, miljön som man arbetar i. Du vill ju attså stor del utav din hjärna som möjligt skall kunna användas till dittarbete. Därför är det en enorm påfrestning om du t ex har på TV:nsamtidigt inom hörhåll, eftersom din hjärna automatiskt börjar lyssnaoch analysera ljudet därifrån. Paradoxalt nog gäller det att ju lättaredu har att förstå vad TV-programmet handlar om, desto mer energi tardet ifrån dina studier. Det är ju mer information på en sida ur en bok,än en sida med slumpvisa bokstäver, just för att du förstår texten.
Vad får detta då för praktiska konsekvenser? Jo, om dusitter vid ett fönster så dra för några gardiner, om miljön utanför ärstörande. Är det mycket ljud runtomkring som upplevs slumpmässiga, såär dessa mer störande än regelbundna ljud, just av den anledningen atthjärnan försöker analysera allt nytt. Det optimala är att ha på musiksom dränker alla sådana slumpmässiga ljud. Denna musik skall varamycket regelbunden och lättförutsägbar, för då krävs mindre kapacitetav hjärnan för att bearbeta musiken. Klassisk musik utan sång är bra,liksom trancemusik, vilket jag själv föredrar. Musiken hamnar medlätthet i bakgrunden och tar med sig alla trafikljud, kylskåpsljud,trapphusljud etc.
Andra saker är ju självklara saker; sitt bekvämt, bra ljus, inte hungrig, inga andra störmoment etc.
Subliminal inlärning
Dettaär en metod du troligtvis inte hört talas om. Istället för att ägnatimmar av värdefull fritid till att sitta och mögla i en bok, så ägnardu en del av dina drömmar till studier. Låter underligt? Börja med attt ex sitta i badkaret (utan bok) och fundera ut frågor som kan komma påprovet och sedan vad du skulle svara. Försök minnas vad sidorna i läxanhandlade om på vägen till skolan, på bussen hem, middagen, etc. Enminut, maximalt, bara för att materialet ska bli fräscht igen. Tänk påkrångliga fysikproblem, religionsåsikter, historiska datum etc. Dettakräver ingen tid, för du kan ju göra detta varsomhelst samtidigt som dugör annat! Med tiden sker detta mer och mer automatiskt och kommer attligga i bakgrunden då du diskar, städar etc. Om du pluggar och använderdenna metod strax innan sömnen blir resultatet ännu starkare. Du kommeratt vakna efter en natt då du faktiskt drömt om detta ämne. Det kommeratt kännas som om du pluggat hela natten, men du är inte trött och harinte förlorat värdefull tid. Enda skillnaden från normal sömn är att dukan ditt ämne bättre dagen därpå.
Slipa på denna metod och du kommer snart inte ens behövakursbok eller anteckningar, det räcker att repetera föreläsningar ochexempel i huvudet, kompletterat med några gamla prov att öva på helgeninnan. Tro mig, jag har spikat universitetstentor utan vare sig kursbokeller anteckningar tack vare denna metod.
På tentan eller provet
Det finns inte såmycket att säga om tentor, egentligen. Bästa förberedelsen är attrepetera allt i sömnen natten innan, så är allt lättillgängligt ihuvudet då du ska ha prov. Kolla så du har de andra nödvändiga sakerna,penna, sudd, miniräknare etc.
Ska man ha dricka med sig? Ja, och är det kaffe, te eller Colaså är det ännu bättre. Det piggar upp och ökar blodflödet och därmedsyretillförseln. Du kommer troligen att missa lite av din provtid förett toalettbesök, men det är just det som är tanken. En paus mitt iprovet är bra för att återhämta krafterna på, och svårknäckta problemkan man få en ny vinkling på då du går ifrån problemet ett tag. Påmånga av de matematiktävlingar jag varit med i så har lösningen dyktupp just då man är på denna paus.
Miniräknaren (För matte, fysik, kemi)
Pysslar dumed matematik, fysik och kemi är detta något för dig. Lär dig dinminiräknare! Den har en enorm kapacitet att lösa problem och om du lärdig de inbyggda funktionerna kan du lättare kolla dina svar, ochsannolikheten för att du skriver fel är mindre. Graffunktionen ärväldigt bra för att få en trevlig vinkling på problemet, liksom dennumeriska deriveringsfunktionen kan hjälpa dig att kontrollera dinaderiveringar. Lär dig operatorhierarkin! 5+3*2 kan bli både 16 och 11beroende på miniräknarens logik. Använd hellre en parentes för mycketän en för lite.
Gissa
Man får inte minuspoäng för det. Har du tidöver, skriv det som du tror är mest rätt för det kan ge delpoäng. Jaghar klarat fysikuppgifter genom att gissa på det som förekommer i allafysikområden; likformighet. Man kan även gissa med framgång även i t exsamhällskunskap, religion och psykologi. Kan du inte motivera dingissning; skriv det som om det vore självklart. Detta är tvärtemot vadsom gäller vid andra tillfällen men på tentan har du inget val, dåmåste man chansa.
I skolan och lärarna
Det jag i detta stycke kommeratt beskriva är en konst som är svår att behärska och kräver flera årsobservation och inlärning. Det här är absolut inget du skall lita till,och i teorin fungerar det inte alls. Praktiken är en helt annanhistoria…
Har du funderat på varför vissa personer får ungefär samma betygi alla ämnen? Hur kommer det sig att bättre provresultat hos dig ändåkan ge högre betyg till en annan som presterat sämre? Jo, det bygger pådet enkla faktumet att lärare är människor, lärarrummet är en gruppmänniskor.
Digga bättre än dissa!
Ge förslag till läraren påvad ni kan göra istället för att säga vad ni inte vill göra. Båda ledertill samma sak, men det första visar på ambition och intresse.
Läraren är din kompis!
Att småprata lite i korridorenkopplar en personlighet till ditt ansikte i klassrummet. Du är intelängre än okänd elev att sätta betyg på, det blir en hel (trevlig)personlighet att betygsätta. Visa intresse, diskutera dagens ämne,kanske lite idéer på undervisningen. Här har du störst chans attpåverka!
En timme före
En elev som alltid kan ge svar påfrågorna och redan har ett hum om vad som skall göra upplevs somväldigt påläst. I själva verket har du tittat på planeringen, ochkollat i boken lite snabbt vad ni ska gå igenom. Då slipper du vara såuppmärksam på lektionen, och kan då kolla vad som händer nästa lektionigen osv. Resultatet blir att du ligger en lektion före, men upplevssom om du kan hela kursen. På köpet får du höra allt två gånger ochrepetition är kunskapens moder. Du hinner på samma tid som dinakamrater gå igenom allt två gånger och kommer då skriva dubbelt så brapå provet.
Jag tror att… vs. Jag tror att för att…
Vi allahar ju varit i situationen då vi är halvsäkra på en sak. Ska man sittatyst och vänta på svaret eller ska man gissa och riskera att framståsom en idiot? Svar; Gissa och motivera!
En lösryckt gissning tyder på att du bara hasplat ur dig någotutan eftertanke, men om du har ett eller flera vettiga argument somstödjer gissningen så är det en helt annan sak. Har du vettigaargument, så är svaret troligtvis rätt. Är det fel, så har du i allafall ”tänkt rätt”, vilket är positivt.
”Utnyttja dina kompisar!”
Nja, nästan som rubrikensäger; du kan ha nytta av dina vänner samtidigt som de har nytta avdig. Ensam är inte stark och jag har använt mig mycket av minaklasskamrater i skolan även fast det inte alls märktes som det.
Svårast först
Fråga dina klasskamrater vilkakapitel, uppgifter etc. som är svårast. På så sätt kan du lägga dinenergi där först och då ha större chans att klara dig. Istället för attsitta och leta upp de uppgifter som ger dig lite utmaning och kunskap,fråga din bordsgranne vad han/hon har kört fast med. Då kan du lätt sevika uppgifter som kan orsaka problem på provet. Jag använde mig mycketav denna teknik under mina matematiklektioner och gjorde bara deuppgifter som mina klasskamrater hade problem med. På så sätt ”slösade”jag inte energi på att göra uppgifter som inte är så svåra att klaraav.
Lär ut Trodde du att det bästa sättet att lära sig sakerär att sitta ensam med en bok? FEL! Det absolut effektivaste sättet attlära sig något ordentligt är att försöka lära ut det till en kompis.Hans/hennes frågor är precis sådana som kommer som MVG-uppgifter påprovet. ”Förklara andraderivata”, ”Varför startade andra världskriget”.Etc. Din kompis kommer att ställa de kniviga långsvarsuppgifterna somger så mycket poäng på tentorna. Det är när du blir utfrågad som dinkunskap ifrågasätts. Frågorna som finns i läroböckerna är formuleradeför att lära dig något, medan en kompis frågar för att han/hon vill haett svar. Har du sett ett prov vars syfte är att lära ut? Inte? Troddeväl det.
På gymnasiet så ”utnyttjade” jag mina kompisar genom attlära ut det jag var bäst på. På så vis blev både de och jag ännu merhemma i ämnet och vi kunde bolla med idéer och tankar på ett helt annatsätt än om man var ensam. Och du kan väl hålla med om att det ärtrevligare att plugga med en kompis istället för att vara ensam. Kanskeär detta perfekta sättet att göra ett gott intryck på någon du harkänslor för? Tips: Sitt i skolan och plugga, i en annan atmosfär blirdet lätt oseriöst.
Allmänna tips
Skriv inget på en uppsats som du inte förstår eller kan förklara!
Duupplevs som oförberedd och kan misstänkas för plankning om du inte vetvad du talar eller skriver om. Dock är det en annan sak om det inte hörtill ditt område eller om du förklarar att du läste en sak som du hadetid att gräva vidare i, eller du inte ansåg det vara tillräckligt näradet du skrev om.
Minnesregler
Detta har jag lärt mig frånmatematiken men kan tillämpas i alla ämnen. I stället för att kommaihåg en formel, ett påstående, ett faktum eller liknande, så försökkomma ihåg hur man kom fram till detta. Ett par argument för varförU-länderna bara blir fattigare och I-länderna rikare är bättre attkomma ihåg än bara det påståendet. Det blir lättare att komma ihåg ochsamma resonemang kan tillämpas på hundratals liknande frågor.
Så till exempel i matematiken, istället för att lära sigatt 2+3=5, 2+4=6 … så kommer du ihåg hur man adderar. Det är ju svårareatt komma ihåg hur man adderar än att lära sig att 2+3=5, men ärbetydligt lättare än att lära sig alla additioner som finns. Faktum ärsilver, principen är guld.
Humor
Detta är absolut det bästa verktyget inomuppsatsskrivning och tal. Att lägga in en passande vits här och där fårlyssnarna och läsarna att hålla kvar fokus och tycka att texten ärintressant. Även i faktauppsatser kan detta tillämpas, fast med störremåtta. Men en smaskig detalj här och där om det ämnet man skriver om ärbara intressant, t ex ett roligt citat, en underlig bragd, trevligmetafor, lustigt resultat, spännande fenomen etc. Tänk dig alltExpressen skulle kunna skriva på en löpsedel, och du har en uppsats somgriper läsaren.
Skall du skriva en uppsats på engelska och kan inga avancerade ord? Gå runt problemet genom att skriva en barnsaga!
Ämnesöverlappning
Dennateknik är perfekt om man inte gillar alla skolämnen, men har andraintressen man gillar. Låt säga du avskyr att läsa böcker på tyska, mendu är tvungen att recensera en tysk bok. Men du råkar tycka attpsykologi är jätteintressant. Då läser du förstås en tysk bok ompsykologi! Detta är en utmärkt metod. Jag själv hade just fått uppintresset för relativitetsteori och skulle just börja läsa böcker iämnet då vi fick i uppgift att läsa en engelsk bok. Då tänkte jag tilllite och lånade en bok om relativitetsteori på engelska. Det varintressant för det handlade om något jag gillade. Dessutom så varläraren imponerad av att jag läste om ett ämne hon själv knappt förstodvilket höjde betyget ytterligare.
Tidigare erfarenheter
Ska du skriva en uppsatseller göra ett arbete inom något område, kolla igenom om du gjort någotliknande förut. Har du läst en bok i ämnet, har du varit på någonföreläsning etc. Använd det materialet! Ska jag skriva om något ifilosofi, så väljer jag inte något som är nytt för mig, utan något jagsjälv funderat mycket på. När jag skrev en uppsats om tid, så nämndejag relativitetsteori och Shakespeare, två ämnen jag är bekant med.Varför detta då undrar du nog? Jo, du slipper leta dig galen på källor.Har du ett intresse eller gjort arbete om det tidigare så vet du juexakt var du ska leta. Jag skrev sista uppsatsen i psykologi helt utanatt använda mig av källor, för mitt område jag valde gjorde att minaerfarenheter räckte för högsta betyg. Det lönar sig alltid att skrivaom det man kan!
![](http://cdn08.dayviews.com/cdn/img/default_avatar_M.png)
10 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/kingsxxxx/316594518/