Sunday 16 October 2011 photo 1/1
|
Jag missade att jag firade fem år som gay.
Fem år - eller ett helt liv. Gay - eller bara mig själv.
Det är som att det är den där hösten 2006 all over again. Samma förvirring, samma uppvaknande, samma kaos och tokrädsla. Och samtidigt samma känsla av att det är något som har hittat rätt och stämmer. Fast det är nytt och jag förstår mig inte på det. Samma. Fast fem år senare. Och en helt ny grej.
Om du tycker om mig, är min vän eller vill finnas nära i mitt liv, då är detta några ord som är viktiga för mig, och det är viktigt att du förstår betydelsen av dem. För de är en del av mig. Och det är ord, som många i min krets har stenkoll på, men som många andra inte har den blekaste om att de finns.
Varsågoda, här kommer lite queerallmänbildning.
Androgyn är den som är svår eller inte går att könsbestämma som antingen kille eller tjej utseendemässigt (ansikte, kläder, kroppsspråk etc).
Bigender är den som upplever sig vara både tjej och kille. Antingen samtidigt eller att man växlar mellan dem. Det har ingenting att göra med hur ens kropp ser ut utan vilken kön man känner sig som (könsidentitet).
Biologiskt kön definieras utifrån inre och yttre könsorgan, könskromosomer och hormonnivåer. Den som inte passar in korrigeras (exempelvis om intersexualism)
Cisperson är en person vars juridiska kön, biologiska kön och könsidentitet hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen. Exempelvis en person som föds med snopp, ser sig själv som kille och har könet "man" registrerat som kön i folkbokföringen. Ibland säger man, för att förenkla, att en cisperson är en person som inte är en transperson. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra. Cis är latin för "på samma sida".
Cissexism innebär att nedvärdera transpersoner eller att inte ta transpersoners könsidentitet på allvar.
Hen är ett könsneutralt personligt pronomen som används istället för hon eller han. Det böjs ofta enligt principen hen, henom, hens. Jämför med hon, henne, hennes och han, honom, hans. Ett annat könsneutralt pronomen man kan använda är den.
Heteronormativitet kallas det system av normer som rör kön, genus och sexualitet. En del av heteronormen är att alla personer förväntas vara antingen tjej eller kille. En annan del är att man förväntas ha ett könsuttryck som "matchar" ens kön. En tredje del är att man förväntas vara heterosexuell (är man inte hetero så måste man berätta det för sin omgivning). En fjärde del är att en viss sort heterosexuellt liv ses som det mest naturliga, självklara och önskvärda sättet att leva på. Heteronormen är vad som styr att tjejer ska ha rosa kläder och killar blå. Det är också heteronormen som gör att det nästan bara är heterosexuella familjer (där en ciskvinna och en cisman är tillsammans och har barn ihop) som skildras i reklam, litteratur och TV.
Intergender är den person som inte vill inordna sig i den traditionella man-kvinna-uppdelningen och som identifierar sig som mellan eller bortom könen. Det kan också handla om att identifiera sig som något annat än tjej eller kille. Det har ingenting att göra med hur ens kropp ser ut utan handlar om vilken kön man känner sig som (könsidentitet). Intergender är ingen medicinsk diagnos och man kan inte få hormoner eller kirurgi bekostat av landstinget. Det finns inte heller, idag, ett tredje juridiskt kön.
Intersexualism är en medicinsk diagnos som ges till personer som rent biologiskt inte går att könsbestämma som aningen tjej eller kille enligt det system vi har satt upp. Det kallas också för DSD: Disorder of Sex Development. Det existerar flera former av intersexuella tillstånd och de ser väldigt olika ut. Det kan handla om att själva könsorganet på ett nyfött barn inte går att definiera som en snopp eller en snippa. Dessa barn (ungefär 10-20 barn per år i Sverige) brukar korr testosteron i kroppen. Alla former av intersexualism innebär någon form av medfött tillstånd där könsorganens utseende, kromosomuppsättning eller där utvecklingen av testiklar eller äggstockar inte följer den ordinarie uppdelningen. Ungefär 1 barn av 1500 har någon form av intersexuellt tillstånd. Om man är intersexuell är det alltså något medfött som endast har med ens fysiska kropp att göra. Att vara intersexuell är inte samma sak som att vara transperson men man brukar ofta nämna intersexualism när man pratar om transfrågor. En intersexuell person kan såklart även vara transperson.
Kön är en socialt konstruerad kategori som delar in människor i grupperna "män" och "kvinnor". Kön har många olika delar:
Könsidentitet är en persons självidentifierade kön, det vill säga det kön du känner dig som. Det kan ingen annan bestämma åt dig och alla människor har själv rätt att bestämma vilken könsidentitet man har.
Juridiskt kön är det kön som står registrerat i folkbokföringen, i ditt pass, i din legitimation. Ens juridiska kön framgår också av personnumret. I Sverige finns två juridiska kön: tjej/kvinna eller kille/man. Alla barn som föds tilldelas ett juridiskt kön (baserat på ens biologiska kön). Om man fått diagnosen transsexuell kan man ansöka till Rättsliga rådet om att byta juridiskt kön.
Könsuttryck är hur en person uttrycker sitt kön. Det gör du till exempel genom kläder, kroppsspråk, frisyr, socialt beteende, röst samt om och hur du sminkar dig.
Könsbytesutredning är en sjukvårdsterm som används om den utredning man går för att utreda huruvida man är transsexuell.
Könskorrigering kallas den medicinska och juridiska process transsexuella går igenom för att ändra sitt kön. Könskorrigering innebär att med operationer, hormoner och röstträning korrigera sin kropp så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet. Kallas ofta för "könsbyte", vilket är en missvisande term eftersom en transsexuell person inte byter kön utan korrigerar kroppen och korrigerar sitt juridiska kön. Könskorrigerande vård kallas ofta TS-vård. Könskorrigering är endast möjligt för personer som får diagnosen transsexuell. Som exempelvis intergender kan man inte få någon diagnos eller någon betald vård i form av operationer eller hormoner.
Nongender är den person som inte vill inordna sig i den traditionella man-kvinna-uppdelningen och som identifierar sig bortom könen eller som att inte ha någon könstillhörighet. Det har ingenting att göra med hur ens kropp ser ut utan handlar om vilken kön man känner sig som (könsidentitet).
Normer är förväntningar och ideal i vårt samhälle som reglerar vad som ses som normalt och önskvärt och vad som ses som onormalt och avvikande. Det får konsekvenser i lagstiftning, politiska beslut, praxis och bemötande.
Passera används ofta för att beskriva att omgivningens uppfattning om en person stämmer överens med personens könsidentitet. Exempelvis: att passera som kille innebär att omgivningen uppfattar en som kille, oavsett biologiskt och/eller juridiskt kön. Ibland användes begreppet "att bli läst som kille". Det betyder att omgivningen uppfattar en som kille. Men till skillnad från att passera (som signalerar att man blir uppfattad som det man vill) handlar "att bli läst som" endast om vad omgivningen uppfattar – oavsett hur man ser på sig själv.
Transgender/transgenderist är ett brett begrepp som kan betyda olika saker för olika personer. En del definierar det som att vilja korrigera delar av sin kropp men utan att vara transsexuell. En del definierar det som att vara transsexuell men inte vilja korrigera sin kropp. En del definierar det som att man helt enkelt inte passar in i det kön man har rent juridiskt men utan att vara intergender, nongender, transsexuell, transvestit eller bigender. Många anser också att transgender i sig inte är en könsidentitet utan att sätt att förklara hur man förhåller sig till eller uttrycker sin könsidentitet. "Transgender" förekommer även på engelska och översatt motsvarar ordet svenskans "transperson".
Transperson är ett paraplybegrepp som används om människor som på olika sätt bryter mot samhällets normer kring könsidentitet och könsuttryck, exempelvis transsexuella, intergenders och transvestiter. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra. Trans är latin för att överskrida.
Transsexuell, förkortat TS, är den som upplever sig vara av ett annat kön än det juridiska kön man tilldelades vid födseln och har en vilja att förändra kroppen helt eller delvis med exempelvis kirurgi eller hormonbehandling. TS är en medicinsk diagnos som för en del innebär ett övergångsstadium tills man har korrigerat sin kropp. Andra fortsätter att definiera sig som TS även efter könskorrigeringen.
Tvåkönsnormen är den norm/föreställning som säger att det enbart finns två kön i samhället, att alla människor tillhör ett (och endast ett) av dessa två kön och att det biologiska eller juridiska könet är vad som bestämmer en persons könsidentitet och könsuttryck.
Queer kan betyda olika saker men grunden är ett ifrågasättande av heteronormen och tvåkönssnormen. Queerteori är en akademisk teori som man läser på universitetet. Queer är även en form av kultur och en form av aktivism. Många ser sin könsidentitet eller sexualitet som queer. Oftast brukar det betyda att man inte vill eller inte kan definiera sig.
Många ord, och ännu fler hittar du på HBTQ Akademien på FB.
Det är som att det är den där hösten 2006 all over again. Samma förvirring, samma uppvaknande, samma kaos och tokrädsla. Och samtidigt samma känsla av att det är något som har hittat rätt och stämmer. Fast det är nytt och jag förstår mig inte på det. Samma. Fast fem år senare. Och en helt ny grej.
Om du tycker om mig, är min vän eller vill finnas nära i mitt liv, då är detta några ord som är viktiga för mig, och det är viktigt att du förstår betydelsen av dem. För de är en del av mig. Och det är ord, som många i min krets har stenkoll på, men som många andra inte har den blekaste om att de finns.
Varsågoda, här kommer lite queerallmänbildning.
Androgyn är den som är svår eller inte går att könsbestämma som antingen kille eller tjej utseendemässigt (ansikte, kläder, kroppsspråk etc).
Comment the photo
4 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/klippel/497768025/