Thursday 15 April 2010 photo 1/5
|
YYYYYYYYYYYYYY
Enligt svensk lag definieras våldtäkt med att någon använder våld eller hot om våld för att utföra en sexuell handling mot en annan människa.
Det här kan innebära att någon pressat isär dina ben eller håller fast dig. Det kan också innebära att du känner dig hotad och därför ger med dig utan att personen behöver använda våld. Du känner dig kanske hotad även om hotet inte är uttalat. Våldtäkten behöver inte alltid ske på ett sätt som du förknippar med våldtäkt.
En våldtäkt är alltid ett brott och skulden ligger endast hos gärningsmannen, oavsett omständigheterna.
Förövaren
De flesta våldtäkter begås inte av okända gärningsmän utomhus på en mörk parkväg. De flesta anmälda våldtäkter sker i ditt eller i förövarens hem. Förövaren är oftast någon du känner igen eller känner, som till exempel en bekant, din partner eller en kompis. Det kanske är någon du har svårt att se som förövare vilket gör det svårare att definiera det du varit med om som en våldtäkt. Du "känner" ju honom, du ser honom som "en schysst kille", och en slutsats du eventuellt drar är att "schyssta killar" inte våldtar. Det kan leda till att du lägger skulden för det som hänt på dig själv.
Reaktioner efter en våldtäkt
Att bli våldtagen innebär nästan alltid ett stort trauma. En vanlig reaktion är att man söker en förklaring. Du kanske till och med känner skuldkänslor och tycker att det var ditt fel eller att du kunde handlat annorlunda.
Vanliga känslor är:
- Skuld- och skamkänslor
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Humörsvängningar
- Stress
- Ångest
- Mardrömmar
- Sömnproblem
- "Flashbacks" (påträngande minnen av det inträffade)
Ibland kan du uppleva känslor och reaktioner som du inte känner igen hos sig själv. Man kan till och med tro att man håller på att bli tokig. Tillåt dig själv att ta plats och ställa krav. Du får må dåligt. Du har varit med om något mycket påfrestande och det är inte konstigt att visa att du mår dåligt av denna erfarenhet. Genom att acceptera dina känslor har du goda förutsättningar att bearbeta dem och gå vidare.
Sök hjälp
Kontakta så snart som möjligt polis och sjukhus. Oavsett vem du först uppsöker kommer de att hjälpa dig vidare i processen. Ta med dig någon du känner förtroende för om det är möjligt. Mot bakgrund av vad du har varit med om kan det vara jobbigt att sköta alla kontakter med polis och sjukhus på egen hand. Det är också till hjälp för dig om någon mer än du själv vet vad som har hänt så du kan få stöd att minnas.
Förövaren
Reaktioner efter en våldtäkt
Sök hjälp
Directlink:
http://dayviews.com/nassesugerpuh/453007356/