Sunday 20 July 2008 photo 1/1
|
-Jag skäms för bilden och tycker väll att texten är skriven lite sådär :P Men denhär blev publicerad i NA idag >____<
Helena Luthman, 22 år, från Askersund har studerat ett halvår i Kina och åker tillbaka i september för att bättre på sina språkkunskaper.
<!--span class="artikelRubrikTop">Att åka till Kina är det bästa hon har gjort</span-->
Att åka till Kina är det bästa hon har gjort
ALLMÄNT/ASKERSUND Publicerad: 2008-07-20 00:20
<p style="font-weight: bold; line-height: 11pt;">Att åka till Kina är det bästa hon har gjort säger hon. I september åker Helena Luthman från Askersund tillbaka till Peking där hon redan studerat i ett halvår. Nu funderar hon på att bli lärare i kinesiska.– Egentligen har hon inget språkhuvud, säger den snart 22-åriga Helena Luthman.
Men den kinesiska historien gjorde henne intresserad av landet. Och för två år sedan började hon läsa en kurs på Bona folkhögskola där målet var en avslutande tre månaders vistelse i Kina. Efter den resan ville hon åka tillbaka och efter ett halvårs jobb i hemtjänsten hemma i Askersund befann hon sig åter i landet.
– Jag gav mig in på det utan att veta vad jag ville bli, jag såg det som att alltid lär jag mig något av det. Nu känner jag att det var det bästa jag har gjort, säger hon.
Hon har läst ett halvår på språkuniversitet i Peking, har sommarlov men planerar att åka tillbaka i september igen. Då ska hon lägga ner ännu mera tid på studierna.
– All undervisning sker på kinesiska så man får sitta och lyssna tills man förstår. Men jag hade mycket nytta av att vi hade gått igenom alla grunder och tecken på Bona, annars vet jag inte hur det hade gått, säger hon.
Helena pratar på med inlevelse och entusiasm över allt hon upplevt det senaste halvåret. Om alla människor hon lärt känna, om den fantastiska naturen i landet och om den mäktiga kinesiska muren.
De studerar fyra timmarna i skolan varje dag och ytterligare fyra timmar med läxor på egen hand. Och det är svårt att få till rätt uttal på ett språk där man själv inte hör skillnaden.
– Först bodde vi fyra svenska tjejer ihop och då pratade vi mycket svenska med varandra. Men sedan flyttade jag och en tjej till egen lägenhet. Då kom vi till ett område med mycket kineser som vi pratade med. Och så valde vi att gå till klubbar där det var mycket kineser för att få övning, berättar hon.
Att stanna i Peking under OS hade inte varit möjligt eftersom det beräknas bli otroligt mycket människor i staden och priser på mat och boende beräknas höjas.
När hon åkte var det en del som undrade om det inte var farligt.
– Jag har aldrig känt mig rädd. Och av regeringen märker man inget. Kineser vill helst inte prata om regimen heller. När det var jordbävning, som vi inte märkte av, fick vi dock reda på högre dödssiffror än man fick i Sverige, berättar hon.
Av att åka så långt hemifrån och klara sig på egen hand har lärt henne otroligt mycket om sig själv på, säger Helena.
– Kan man lära sig kinesiska kan man klara vad som helst brukar jag säga, skrattar hon.
Annons