Thursday 26 February 2009 photo 1/1
|
Rockens Ursprung
Rockabilly
Rockabilly är en musikgenre som var populär på 1950-talet, särskilt under den senare delen av decenniet, det är den tidigaste formen av rock'n'roll. Musiken är en blandning mellan hillbilly, blues och country. Stående inslag i musiken var att den var lätt och tilltalande. I instrumentväg var elektrisk orkestergitarr och kontrabas viktiga inslag. På kontrabasen slog man på strängarna på ett speciellt sätt som kallas "slap-back".
En av de tidigaste inom genren var Bill Haley som i mitten av 1950-talet börjat experimentera med blues och elektriska instrument. "Rock around the Clock" var den första riktigt stora rockabilly-låten. Elvis Presley bidrog också med sina tidiga inspelningar på Sun Records till att musiken blev populär.
I slutet av 1950-talet hade genren börjat upplösas och övergå i andra skilda genrer. På 1980-talet fick dock genren en sorts "come-back" "Neo Rockabilly" då band som The Stray Cats återupplivade musiken. Blandningar av musiken med punk förekommer också, denna musikstil brukar kallas psychobilly.
Viktiga Artister
Bill Haley
Bob Luman
Buddy Holly
Carl Perkins
Charlie Rich
Elvis Presley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Jerry Lee Lewis
Johnny Burnette
Johnny Cash
Ricky Nelson
Wanda Jackson
Stray Cats
Exempel på typiska Rockabilly låtar
Be-Bop-A-Lula" - Gene Vincent
C'mon Everybody" - Eddie Cochran
Hello Mary Lou" - Ricky Nelson
I Walk the Line" - Johnny Cash
Let's Have a Party" - Wanda Jackson
Lotta Lovin'" - Gene Vincent
Matchbox" - Carl Perkins
Not Fade Away" - Buddy Holly
That's All Right" - Elvis Presley
Lovin´ Up A Storm" - Jerry Lee Lewis
Folsom Prison Blues" - Johnny Cash
Rock 'N' Roll
Rockmusikens ursprung kan härledas till den blues som i början av 1900-talet växte fram hos den svarta befolkningen i den amerikanska södern. På 30- och 40-talen flyttade allt fler svarta sydstatsbor till stater i norr, där industrierna ropade efter arbetskraft. De tog musiken med sig, men i de bullriga och högljudda storstadsmiljöerna behövde instrumenten förstärkas för att höras.[källa behövs] Med elgitarr och trummor fick bluesen ett helt nytt sound. Rhythm and blues-musiken var född, vilket var början till vad som sedan skulle kallas rock and roll.
1950 Talet
På 1950-talet spred sig den nya rytmiska musikstilen till ungdomar ur den vita medelklassen. Också vita artister började spela elförstärkt rytmisk musik, som blev alltmer populär och spreds via radiostationer som riktade sig till ungdomar. På många håll korsbefruktades den nya musiken med country and western, en i huvudsak "vit" musikstil.
En av de första vita artisterna som slog igenom var Bill Haley. Hans låt "Rock around the clock" från 1954 inspirerade disc-jockeyn Alan Freed att mynta begreppet "rock and roll" för den nya musiken. Till en början var det lika mycket namnet på dansen, som mest liknar vad vi i Sverige i dag kallar bugg.
Bland de rockmusiker som slog igenom stort i samband med rockens födelse i mitten av 1950-talet fanns Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Little Richard, Buddy Holly och Fats Domino.
I början var det små lokala skivbolag som spelade in rockmusik, men snart förstod de stora bolagen att det fanns pengar att tjäna på den nya musiken. Stora bolaget RCA köpte över Elvis Presley från lilla Sun Records i Memphis, Tennessee, för rekordsumman 35 000 dollar. Andra bolag försökte hitta stjärnor som om de inte sjöng så bra gick att sälja på utseendet. Mot slutet av 50-talet blev rockmusiken på samma gång alltmer lönsam och alltmer utslätad.
1960 Talet
I USA utvecklades rockmusiken åt flera olika håll i början av 1960-talet. I Detroit, Michigan, hade skivbolaget Tamla Motown startats av Berry Gordy 1959. Hans framgångar med svart soulbaserad popmusik blev allt större i början av 1960-talet med artister som Jackie Wilson, Martha and the Vandellas, Marvin Gaye och Stevie Wonder. "Demonproducenten" Phil Spector hade stora succéer med bland annat flickgrupper som The Crystals och The Ronettes. Skivbolagen försökte lansera nya dansflugor, mest framgångsrikt med twistmusiken. På listorna dominerade dock snäll popmusik med sångare som Rick Nelson, Neil Sedaka och Connie Francis.
I Europa var gitarrgrupper som The Shadows, och i Sverige The Violents, populära. Samtidigt började flera unga musiker i Storbritannien söka sig tillbaka till rockens rötter. De återupptäckte inte minst den geniale låtskrivaren Chuck Berry. En av dessa grupper var The Beatles som slog igenom stort i Europa 1963. Året efter kom genombrottet i USA och vad som kallats "The British invasion" ("Den brittiska invasionen") var ett faktum: Mängder av brittiska grupper slog igenom på bred front i USA, bland dem The Animals, The Rolling Stones, The Who och Gerry and the Pacemakers.
Den amerikanska musikbranschen hämtade sig inte riktigt förrän 1967, då en alternativ kultur, med hippierörelsen som främsta symbol, hade vuxit fram. Från Kalifornien kom grupper som Mothers of Invention, The Grateful Dead och Jefferson Airplane och från New York kom Velvet Underground, vilka alla på sina sätt förnyade rockmusiken och gav den ett konstnärligt innehåll som den inte tidigare hade haft.
I Storbritannien slog den amerikanske gitarristen Jimi Hendrix igenom med en gitarrteknik som ingen tidigare hade hört. Hans sätt att utveckla spel på elgitarren kom också att utveckla rockmusiken och lade dessutom grunden för vad som senare kom att kallas hårdrock.
Annons
1 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/patte-x89/336620168/