Friday 28 May 2010 photo 1/1
|
Åldersgränser: 15 år Sammanfattning
När du fyller 15 år är det väldigt många förändringar vad gäller dina rättigheter och skyldigheter i samhället. Du blir inte bara straffmyndig och "byxmyndig" utan får också bl.a. börja köra moped, uppträda på en offentlig tillställning, se barnförbjudna filmer och övningsflyga luftballong.
LEVA IHOP
Du får ha samlag
Du får ha sexuellt umgänge när du fyllt 15 år.
Du får gifta dig om du får tillstånd
Du får gifta dig, men bara om länsstyrelsen ger tillstånd. Den som är under 18 år och som är gift står inte längre under någons vårdnad. En sådan person får bl.a. göra testamente.
Äktenskapsregler för utländska medborgare
För utländska medborgare gäller särskilda regler som innebär att äktenskapslagstiftningen i ditt hemland i vissa fall ska tillämpas. Ingen utländsk medborgare under 15 år får dock gifta sig utan tillstånd av länsstyrelsen.
Du kan kallas till förhandlingar om vårdnad
I mål om verkställighet av vårdnad eller umgänge bör domstolen sända en kallelse till en muntlig förhandling eller till en läkarundersökning direkt till dig.
Du kan föra din talan i faderskapsmål
Du är behörig att själv föra din talan i mål om att viss man inte är din far (hävande av faderskap).
BROTT OCH STRAFF
Straffrättsligt ansvar
Du kan dömas för de brott du begår från och med den dag du fyller 15 år.
Polisförhör
Om du inte är anhållen eller häktad är du inte skyldig att stanna kvar för förhör i längre tid än sex timmar. Är du misstänkt för brottet kan du bli skyldig att stanna kvar för förhör i ytterligare sex timmar.
Du kan tillfälligt omhändertas i sex timmar
Allmänt gäller att polisen tillfälligt får ta hand om den som stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna. För dig gäller samma tidsfrist som för vuxna - sex timmar.
Du kan gripas
Har du fyllt 15 år kan du gripas.
Kvarhållande
Har du gripits och åklagaren sedan beslutar att inte anhålla dig får polismyndigheten ändå hålla kvar dig för att lämna över dig till dina föräldrar eller vårdnadshavare.
Anhållan och häktning
Villkoren för anhållan är i princip desamma som för häktning. Det krävs synnerliga skäl för att kunna häkta dig. En förutsättning är att betryggande övervakning inte kan ordnas på något annat sätt. Som regel placeras du på ungdomshem som socialtjänsten ansvarar för i stället för på häkte i kriminalvårdens regi.
Beslag, husrannsakan och kroppsvisitation
Tvångsmedel som beslag, husrannsakan och kroppsvisitation kan användas mot dig i samma utsträckning som mot vuxna.
Regler för förundersökning och åtalsprövning
En förundersökning mot dig ska som regel ledas av en åklagare eller polis som har intresse och fallenhet för arbete med unga lagöverträdare, och därför är särskilt lämpad för uppgiften. Om du är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i mer än sex månader, ska förundersökningen alltid ledas av en åklagare. Förundersökningen ska vara avslutad inom fyra veckor. Dina föräldrar (vårdnadshavare) ska underrättas om förundersökningen och kallas till ditt förhör. Socialnämnden ska underrättas om du är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse. En företrädare för socialnämnden ska som regel närvara vid förhöret med dig.
Personundersökning
Åklagare får göra en personundersökning på dig innan han har väckt åtal vid domstolen. Om du har erkänt gärningen eller om det finns skälig misstanke att du har begått brottet, så är åklagaren skyldig att inhämta yttrande från socialnämnden innan han/hon tar ställning till om han ska åtala dig eller inte.
Anmodan att avhjälpa skada
En polisman får anmoda dig att avhjälpa eller begränsa en skada på grund av brott som du har begått. Ett villkor är att du har erkänt brottet eller att det framstår som fullt klart för polismannen att du har begått brottet. Du är inte skyldig att göra som polismannen säger. Det är helt frivilligt, men din inställning kan få betydelse när du döms.
Åtalsunderlåtelse
Åklagaren får besluta om åtalsunderlåtelse för att du i stället ska få
- vård eller annan åtgärd enligt socialtjänsten
- vård eller annan åtgärd enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
- annan åtgärd som innebär att du får hjälp eller stöd.
Du har rätt till en offentlig försvarare
Du har oavsett om det är ett allvarligt brott eller inte som regel rätt till en offentlig försvarare, det vill säga en advokat.
Rättegång
- Du har rätt att själv föra din talan i målet, eftersom du är processbehörig.
- Vid rättegången ska ditt mål handläggas av domare och nämndemän som har intresse och fallenhet för arbete med unga lagöverträdare, och därför är särskilt lämpade för uppgiften. Om det bara handlar om böter behöver den regeln inte följas.
- Rättegången mot dig ska hållas på ett sådant sätt att den inte drar till sig uppmärksamhet. Rättegången får hållas inom stängda dörrar om den uppmärksamhet du annars kan bli utsatt för är till mycket stor nackdel för dig.
- För att du ska kunna dömas till fängelse i mer än tre månader måste domstolen ha hämtat in ett yttrande från socialnämnden.
- Målet mot dig måste alltid behandlas skyndsamt. Samma korta tidsfrister som vid häktning ska tillämpas. Dom mot dig ska som regel avkunnas muntligen vid huvudförhandlingen. Domstolen får alltså inte sedan förhandlingarna har hållits vänta med att meddela sitt beslut tills det finns i skrift.
Straff
Huvudprincipen vid valet av påföljd är att du som är ung ska tas om hand för lämplig vård av socialtjänsten och inte av kriminalvården. När den dömer ut straff ska domstolen ta särskild hänsyn till din ungdom, och den får döma till ett lindrigare straff än vad som är föreskrivet för brottet. Fängelse får bara dömas ut om det finns synnerliga skäl. Det innebär att fängelse i stort sett endast kommer i fråga vid brottslighet med så högt straffvärde att någon annan påföljd anses vara utesluten. Huvudprincipen är att du ska tas om hand för lämplig vård av socialtjänsten.
Skadestånd
Förutsättningarna för skadeståndsansvar är i princip desamma som för vuxna. Skillnaden är att du får jämka det skadestånd du dömts att betala.
Du får vittna i rätten
Du får höras som vittne i rättegång. Det innebär också att du omfattas av vittnesplikt. Du får avlägga ed. Du kan åläggas att avlägga bouppteckningsed.
Du får bevittna rättshandlingar
Du får vara vittne i de fall det enligt lag krävs att ett avtal eller en annan rättshandling företas eller bekräftas med vittne.
Du får vara testamentsvittne.
Socialtjänst
Du har rätt att själv föra talan i mål eller ärenden enligt socialtjänstlagen. Socialtjänsten får inte utse någon kontaktperson för dig utan ditt samtycke. Du har så kallad vetorätt. Kontaktpersonen ska utses på din begäran. Om du är funktionshindrad så är du behörig att själv begära det stöd och den service som tillkommer dig.
Tvångsomhändertagande
Du har rätt att själv föra din talan i mål eller ärenden enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Samtycker du till behövlig vård, får frivilliga insatser enligt socialtjänstlagen väljas framför tvångsvård enligt LVU. Du har rätt att själv föra din talan i mål eller ärenden enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.
Dispens för att ha vapen
Du kan få dispens för tillstånd att självständigt inneha vapen för jakt eller målskjutning. Dispens kan ges för ungdomar som satsar på att arbeta med jakt och viltvård, eller när det finns något annat särskilt behov av egna vapen. När det gäller målskjutning krävs bland annat att du är aktiv medlem i skytteförening eller i en motsvarande organisation eller går en utbildning vid ett skyttegymnasium.
Du får låna vapen
Du får låna skjutvapen vid övning eller tävling om det sker under långivarens uppsikt.
Luft- eller fjädervapen
Du kan få tillstånd av polismyndigheten att använda luft- eller fjädervapen inom detaljplanerat område.
ARBETE
Arbete
Du får ta lätta arbeten och du får uppträda offentligt.
Arbetarskydd
Du kan få syssla med annat än lätt arbete under förutsättning att arbetet är enkelt och ofarligt. Dina föräldrar eller vårdnadshavare ska ha gett sitt tillstånd till arbetet.
Arbetstider för 15-åringar
Arbetet får inte utföras mellan kl 20 på kvällen och kl 06 på morgonen. Den sammanhängande ledigheten från arbetet ska vara minst 14 timmar varje dygn och minst 36 sammanhängande timmar per vecka.
Arbetstider på skollov för 15-åringar
Under skollov som varar minst en vecka får du arbeta högst 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka. Du som är under 15 år får arbeta högst 7 timmar per dag och 35 timmar per vecka.
Arbetstid på skoldagar för 15-åringar
Under skoldag får arbetet vara högst 2 timmar per skoldag och 12 timmar per vecka.
MEDBORGARSKAP
Du kan neka till svenskt medborgarskap
Utländska ungdomar som har fyllt 15 år kan i vissa fall motsätta sig svenskt medborgarskap, de har så kallad vetorätt. Det kan bli aktuellt när en svensk pappa får vårdnaden om sitt utländska barn.
TRAFIK
Moped
Du får köra moped klass I och II. För klass I behöver du inte körkort eller förarbevis. För Klass I, även kallad EU-mopeden, måste du ha antingen förarbevis för moped klass I, körkort eller traktorkort. Läs mer om mopeder i Fakta/Trafik. Är du bosatt utomlands och får köra lätt motorcykel där så får du också köra lätt motorcykel i Sverige, om du tillfälligt vistas här och har tagit hit motorcykeln.
Hjälmtvång
Du måste ha skyddshjälm när du färdas med motorcykel eller moped. Det gäller oavsett om du är förare eller passagerare.
Skjutsning på cykel eller moped
Du får skjutsa den som är under 10 år på cykel eller moped.
Traktorkort
Du kan få ta traktorkort om det finns särskilda skäl. Ett sådant skäl kan vara att dina föräldrar har stort behov av dig som arbetskraft i det egna jord- eller skogsbruket.
Segelflyg och luftballong
Du får övningsflyga segelflyg och luftballong.
BIO
När du har fyllt 15 år får du se barnförbjudna filmer.
Annons