Monday 25 August 2008 photo 2/4
|
Monday 25 August 2008 photo 2/4
|
Virtuell/digital estetik är postmodern snarare än postperspektivistisk. Det senare innebär ett sätt att måla ett äpple eller ett landskap i tre dimensioner; det förra innebär ett försök att avbilda ett subjekts förhållande till sin omvärld eller till en viss specifik egenskap i denna. Skillnaden ligger i vad som avbildas. Det senare vill avbilda en fysisk verklighet så nära som möjligt, så att en nästan får känslan av att Vara Där; det förra har övergivit kravet på korrespondens med det fysiska, och mer behandlar idéer än föremål.
Bilden ovan, till exempel, är inte ett försök att avbilda ett konkret, existerande föremål som vi, med lite letande, kan finna utanför konstens och tavlans ramar. Det kan mer sägas vara en ordlek, ett sätt att vända ut och in på en föreställning och skapa en ironisk poäng. Eller, inte bara en; de blir fler och fler ju mer en studerar den, och fler och fler aspekter uppenbarar sig ju mer en lär sig att 'läsa' denna form av kommunikation.
Ty kommunikation är vad det handlar om, komprimerad och sammanpressad till en mycket ät form. En virtuell artist är fullt medveten om detta, och kan förvandla de mest banala av ting till meddelanden med poänger och narrativer; en virtuell estet kan läsa även de mest banala av ting som en uppsättning poänger och narrativer, och skapa sina egna allt eftersom läsandet pågår.
Den virtuelle estetikern 'ser' inte längre världen så som den är, utan läser den så som en läser en bok eller en tidning. Föremål är skrivna på olika dialekter, olika utgångspunkter, olika perspektiv; nöjet ligger i att hitta kopplingar som en inte hade kunnat se annars, fördjupa sin blick och lära sig läsa nya föremål. Inget ting är en ö, och alla associationer är lika gngbara.
Den digitale estetikern tar detta ett steg längre, och drar in även den fysiska sammankopplingen av tingen i beräkningen. Ingenting är offline; allt går att kommunicera genom digitala medier, genom förlängningar av våra sinnesförnimmelser som gör oss långt mer medvetna om världen än vad våra 'nakna' sinnen säger oss.