Tuesday 28 May 2013 photo 5/8
![]() ![]() ![]() |
Det brukar vara många som frågar om distansritt när man lägger upp en bild från en ritt, eller säger att de gärna vill starta en ritt nån gång. På begäran la jag upp en kort sammanfattning av distans på min DV, men det föreslogs att jag skulle lägga det här med eftersom det just verkar finnas ett intresse för det hos många, men inte så många som vet riktigt hur det går till.
Vad är distansritt? Kort sammanfattat kan man säga att det är som maraton, fast till häst. Klasserna varierar, men den lägsta tävlingsklassen ligger på 5 mil, och sedan har vi Sverige ofta nästa hopp upp till 8 mil, därefter 12 och slutligen 16 mil. För att klassa upp sig till nästa nivå måste man ha ridit ett visst antal ritter i klassen under med godkänt resultat (1 för hästen och 2 för ryttaren). Innan man får starta sin första tävling så måste man rida godkända Clear Rounds - 2 stycken om man är ny ryttare, men är man redan kvalificerad som ryttare men har en okvalificerad häst så räcker det med en.
Utöver tävlingsklass och CR så finns det även vad som brukar kallas "prova på"-ritter. Dessa går samtidigt som tävlingarna, men är korta klasser som ofta ligger på 2-3 mil. De finns till för att nya ryttare och hästar ska kunna känna lite på sporten och pröva att rida lite innan man eventuellt går upp och gör en CR. PP räknas inte som "riktig" ritt och du får därmed inte tillgodoräkna dig de km som du ridit under PP-ritter till dina tävlingskilometer.
Vi har lite högre åldersgräns än en del andra sporter inom distansen. Hästen får inte starta på varken tävling, CR eller PP (prova på), förens det året som den är 5 år gammal. Den får heller inte starta tävlingsklass förens året den fyller 6.
Distanser går till som så att man har en markerad bana med olika slingor som man ska rida i en viss ordning. Man rider på tid, vilket gör att den som är först i mål vinner. Det är dock mer komplicerat än så.
Under tävlingen kommer man att få genomgå obligatoriska veterinärbesikningar efter varje slinga. Detta sker ofta efter 2-3 mil. Vad som händer här är att man rider en slinga och kommer in till tävlingsplatsen. Ridtiden stannar dock inte för att man kommit in till området, utan fortsätter ticka till dess att man tagit in hästen till veterinärgrinden för undersökning. När får man göra det då? Jo, det är nämligen så att hästens puls måste ned till ett visst antal slag per minut – 60 respektive 64 beroende på klass. Pulsens förmåga att gå ned till vilopuls är starkt kopplat till i hur bra kondition hästen är i, så en häst som sprungit för snabbt i förhållande till hur tränad den är kommer få svårt att komma ner i puls och bli godkänd i veterinärgrind. Tittar man på ekipage i samma klass ser man vissa som pulsar in på en minut, medans andra som ridit lika fort kan behöva 15 minuter, vilket ofta visar på att den med längre nedpulsningstider inte var riktigt lika lämpad för att ha hållit samma hastighet som den andra hästen som bara behövde 1 minut. Att rida för snabbt kan alltså innebära att man snarare tappar placeringar eftersom man förlorar tid på att vänta på pulsen.
Dessutom har man bara 20 minuter på sig att pulsa ned. Är hästen fortfarande inte nere i rätt puls efter 20 minuter blir man utesluten och får inte fortsätta tävlingen. A och O för en distansritt är därför att inte rida över hästens förmåga. Det kan straffa sig i längden, och man kan bli utesluten från tävlingen.
Utöver pulsen tittar man i veterinärgrinden också på andra saker. Hästen får trava upp och man kontrollerar att den inte är halt, man tittar på ömhet och sår, att den inte är uttorkad, att magen låter bra osv. Skulle hästen inte anses vara i bra nog skick att skickas ut en runda till av någon anledning blir man utesluten.
När man är godkänd i grind får man sedan vila lite. Oftast 30 minuter i de lägre klasserna, men ibland någon på 40 i de högre klasserna. När man vilat färdigt tar man på utrustningen igen och skickas man ut på en runda till, och rider klart den innan man går in i ytterligare en veterinärgrind. Antalet veterinärgrindar varierar ju beroende på hår långt man rider. Det finns alltid en innan start och en efter målgång dock. Enbart PP-ritter har ingen veterinärgrind under själva ritten.
Vad behövs för att rida distans? Precis som med alla ridsportsförbundets grenar behövs Grönt Kort och medlemskap i en klubb. Givetvis även full vaccination på hästen och ett pass. För PP-ritter behövs ett tävlingslicens för ryttaren. Ska du rida CR eller tävling behöver du något som kallas "Gula Boken" där dina ritter skrivs in. Denna kan man beställa via ridsportsförbundet. Ryttarlicens krävs, och rider man regionalt och uppåt så behövs också hästlicens.
Vad kan man ha för utrustning? Ja, passande utrustning är A och O. Sen behöver man absolut inte gå och köpa på sig en massa specialutrustning det första man gör. Ta hellre något som du och hästen är bekväma i sedan tidigare under första tiden. Generellt kan man säga att betslingen är fri, likväl som utrustningen. Man får ha vilken typ av sadel och träns som man vill. Vad du däremot måste ha är hjälm, huvudlag och sadel. Du måste också ha skor med klack på om du inte rider med stigbygel med korg. Du måste ha byxor av ridmodell inga mjukisbyxor eller liknande) och ha tröja med krage och ärm.
Man får däremot inte ha sporrar, spö eller annat pådrivande hjälpmedel. Delade tyglar har det varit lite tvister om, men senast jag hörde så tror jag att man var tvungen att knyta ihop dem. Och ser någon dig driva på hästen med dem så är du illa ute – det är nämligen inte ok. Du får inte ha hjälptyglar utöver löpande martingal – hästen ska kunna gå fritt och säkert nog utan att behöva använda massa hjälpmedel. Du får inte ha tröja med luva av säkerhetsskäl.
Man får ha vilka hovbeslag eller boots man vill. Sadlar är det fritt att välja mellan, men en som ger en avslappnad sits och ligger bra på hästen är A och O. Sadeln får gärna vara relativt lätt med. En westernsadel på 20 kg är inte optimalt om man ska rida 16 mil, men kan funka kalas ändå på mindre sträckor (har själv ridit i det). De vanligaste sadlarna om man tittar i de högre klasserna är olika former av lätta bladsadlar, en del bomlöst samt engelska sadlar i allround- eller dressyrvariant. Sen finns en del hybridsadlar med och andra ovanligare alternativ med.
Vad ska man ha för häst? Ja, en frisk vore bra att börja med:P Jag har hört folk resonera "Den höll inte dör ditten eller datten, så jag ska rida distans på den istället". Det är ingen bra idé. Under många mil av trav och galopp kommer hälsoproblem och orenheter att synas, och med så många veterinärgrindar kommer det vara en ganska dum idé. Distans är krävande, och kommer ofta att visa svagheter hos hästen om man tränar mycket.
Så hel och fin häst A och O. Vad för typ då? Ja, generellt skulle jag säga att en lätt häst med vägvinnande steg är bra. Tunga hästar har ofta lite svårare för sig. Dock fungerar nästan alla typer av hästar på "normal" nivå. På 5 mil ser man allt från nordsvenskar till islandshästar, halvblod och små ponnyer och allt däremellan. Med rätt träning klarar alla friska hästar de lägre sträckorna. Sen får man alltid se till hästen och ampassa hastigheten efter den. Har du en ardenner kan du tex inte räkna med att kunna konkurrera om placeringar med de andra hästarna, generellt sett.
Tittar man på vilken typ av häst som används mest så är det ofta araber och arabkorsningar. I sverige har vi en stor trav-kultur iställer för galopp, vilket är vanligt i många andra länder. Många ridtravare få en andra karriär på distansbanorna, där de fungerar bra med sin prima grundkondition och vilja att sträva frammåt. De brukar fungera kalas på många nivåer, men tittar man på 16 mil så är det få som riktigt räcker hela vägen dit. Tittar man utomlands så används en stor skala anglos, arabkorsningar med hästar av halvblodstyp, en del fullblod, och shagyor med utöver rena araber. Utkorsningar med större hästar har ofta gjorts för att få upp höjden på hästarna lite då araber ibland kommer i ganska liten förpackning. Vägvinnande steg är en stor fördel, utan att för den delen få stora energikrävande rörelser eller knälyft till hakan. Hästen ska gärna ha lätt att bygga långa, sega muskler istället för korta explosiva. Ett bra kylsystem, mycket lungkapacitet och bra hjärta är bra egenskaper.
Sen ska ju hästen funka mentalt med. Blir den för stressad så blir det ofta problem, och är den å andra sidan inte villig att gå frammåt så har man stora problem med. Man kan inte driva en häst i 16 mil – de måste vilja frammåt.
Formen då? Ja, det är ingen dressyrform man rider i, eller westernform heller för den delen. Däremot är distans ingen bedömningssport, så man får egentligen rida hur man vill. Vissa sätt är ju mer lämpade än andra dock. "lång och låg" brukar många resonera. Vad som menas med det är att hästen inte ska gå högt och spännt, utan kunna vara avslappnad och låg och få ett vägvinnande steg. Man rider inte på tygeln i distans, även om man givetvis ändå kan ha kontakt med munnen.
Man får också rida ponny om man är vuxen, och storhäst om man är barn, och alla tävlar mot varandra oavsett ålder på människa och häst.
Ja, det var väl en introduktion antar jag:P
Vill man läsa lite till finns samlad info på: http://www.distansridning.se/Default.aspx
Just ja, sen har vi ju den här gruppen på Dv med ju: http://dayviews.com/gid3218264/
För den som vill börja med distans vill jag bara uppmana att inte gå in med attityden "Jag ska rida SM, EM och VM" Många underskattar hur mycket jobb som ligger bakom hästar som går på den nivån, och vilken kunskap om hållbarhet och träning man bör ha som ryttare. Satsar man för hårt med bristande kunskap eller hästmaterial kan hästen gå sönder. Som ny ryttare bör man gå in för att lära sig och inte för att vinna rubbet.
Vill någon se distans "demonstrerat" så kör vi en mini-visning av det på Hästivalen vid Tjolöholm slott i Onsala/Fjäråstrakten den 6:e Juni:)
Annons
Camera info
Camera NIKON D700
Focal length 200 mm
Aperture f/3.5
Shutter 1/400 s
ISO 1600
Comment the photo
Zatia
Tue 28 May 2013 18:06
Bra text men håller inte med om att man inte ska gå in med den attityden, man "ska" ju ha höga mål ;D
(Dock kanske inte sådär första året man börar och med första hästen haha)
(Dock kanske inte sådär första året man börar och med första hästen haha)
![](http://cdn08.dayviews.com/cdn/img/default_avatar_M.png)
Anonymous
Tue 28 May 2013 18:21
Mja, fast för min del som sett folk som gått in som färska och öst på för fulla muggar så finns där en negativ sida: Det är inte helt sällan dessa hästar inte håller så länge.
Skillnaden mellan att ha höga mål i exempelvis hoppning och dressyr är att det tar lång tid att ta sig uppåt till eliten, om man ens kommer dit. Tittar du på distansen så är det lite farligt att köra på för hårt då kondition är relativt enkelt att träna upp. Väldigt enkelt rent ut sagt, om man jämför med att tex lära in fläckfira skolor i dressyr. Om man då som ryttare inte har tillräkligt med kunskap om hållbarhet utan bara tränar på för att det helt enkelt går så är det inte sådär vansinnigt bra:P
Frågar d många rutinerade ryttare inom grenen så får d lite samma svar: lär först, klättra sen.
Så det är väl just för att själva konditionen är rätt så enkel att träna upp på en häst som man kan falla i gropen om man inte vet riktigt hur man bör träna. Hänger du med på vad jag menar?
Skillnaden mellan att ha höga mål i exempelvis hoppning och dressyr är att det tar lång tid att ta sig uppåt till eliten, om man ens kommer dit. Tittar du på distansen så är det lite farligt att köra på för hårt då kondition är relativt enkelt att träna upp. Väldigt enkelt rent ut sagt, om man jämför med att tex lära in fläckfira skolor i dressyr. Om man då som ryttare inte har tillräkligt med kunskap om hållbarhet utan bara tränar på för att det helt enkelt går så är det inte sådär vansinnigt bra:P
Frågar d många rutinerade ryttare inom grenen så får d lite samma svar: lär först, klättra sen.
Så det är väl just för att själva konditionen är rätt så enkel att träna upp på en häst som man kan falla i gropen om man inte vet riktigt hur man bör träna. Hänger du med på vad jag menar?
![](http://cdn08.dayviews.com/cdn/img/default_avatar_M.png)
Anonymous
Tue 28 May 2013 18:18
Får ju tillägga att det är klart att man ska ha mål:P Det var inte så jag menade, haha. Man kanske bara ska ha lite rimligare mål än att gå in och satsa på att rida 16 mil om fyra år om man är helt färsk...XD
6 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/alltomhastar/514567033/