Saturday 23 July 2011 photo 3/9
|
Varför man bör gå en grundkurs i hovvård
Många av er frågar om det finns kurser att gå, alternativt får som svar på era frågor att "Du borde gå en grundkurs i hovvård". Den här gruppen är till för att inspirera och informera. Det är jättekul att ni redan är så många som gått med och ni är jätteduktiga på att ställa frågor. Vi försöker alltid svara så långt vår lärdom räcker. Knappt så vi hinner stimulera eran kunskapshunger.
MEN! Det är jätteviktigt att ni förstår att vi inte kan lära er att verka era hästar! Det kan man endast lära sig genom att gå just en grundkurs i hovvård. Har du inte varit med på en sådan kurs är våra råd om verkning när du laddar upp hovbilder ganska menlösa. Verka aldrig en häst om du inte har rätt kunskap! Det kan göra mer skada än nytta.
Hovslagare eller hovvårdare?
Kan man låta en hovslagare verka sin barfotahäst? Visst, det kan man väl. Men det är inget jag rekommenderar. Det är sällan man ser en sund hovform på en hovslagarverkad häst. Några undrar även om man i så fall kan vägleda hovslagaren till att verka efter vildhästmodellen. Ja, det skulle man också kunna försöka med. Men tänk på att hovslagaren fortfarande inte har rätt grundkunskap. Hovvård är så mycket mer än bara verkning. Det är även hur hästen hålls, vad den äter, hur den mår, hur mycket den motioneras. ALLT hänger samman och ALLT som händer i hästens liv syns i hoven. Vill du ha din häst barfota bör du istället kontakta en hovvårdare som förstår detta sammanhang och som faktiskt kan förklara VARFÖR saker är som de är. Alternativt lär dig att verka själv genom att gå en grundkurs eller t.o.m. hel utbildning!
Hovar mår bäst av att verkas ofta
Var 6-8e vecka är alldeles för långa intervaller. På en stor häst rekommenderas var 3e vecka, ponny varannan och liten ponny varje vecka. Hovväggen växer 1 cm/månad på en frisk hov. Av bara den anledningen är det superbra om man kan underhållsverka sin häst själv. Det mår hoven bäst av. Att ta ut en hovvårdare så ofta är omöjligt rent ekonomiskt för hästägaren och omöjligt rent tidsmässigt för hovvårdaren.
SANHCP eller Svenska Hovskolan?
På både Oves och SANHCP:s kurs får du med dig kunskapen om hur hoven fungerar och hur du underhållsverkar friska hovar. Obs! Har du funderingar på att vidareutbilda dig till hovformsspecialist ska du välja SANHCP:s grundkurs. Den är nämligen första steget i utbildningen. Däremot är Oves kurs snäppet bredare då han föreläser mycket om naturlig hästhållning. (Jag själv har gått Oves kurs, den var superbra på alla sätt och vis! Bilderna ovan är från just den.) Här är några kommande kurshelger som innebär massor av (livs)viktig kunskap och aha-upplevelser i mängder!
Svenska Hovskolan
Linköping den 5-8/8
Halmstad den 12-15/8
bokning & mer info på http://caisasshop.se/
SANHCP
Lingbo den 27-28/8
Lingbo den 17-18/9
bokning & mer info på http://www.sanhcp.org/
Kunskap bör man skaffa innan den behövs!
Annons
Comment the photo
Anonymous
Fri 29 Jul 2011 23:41
asså jag måste säga FYFAN! till bilden.
Är det döda hästars hovar?
(jag kan inget om hästar)
Är det döda hästars hovar?
(jag kan inget om hästar)
Anonymous
Fri 29 Jul 2011 23:45
hehe SCORE! det är väldigt mycket döda hästhovar :) bättre öva på en som inte kan få ont än på en som kan ta skada!
Anonymous
Fri 29 Jul 2011 23:46
haha, jag tänkte väl.
eller ja, jag förstod egentligen det från början ;d
eller ja, jag förstod egentligen det från början ;d
Assii
Sat 23 Jul 2011 20:15
Bör jag vänta med att ta av min ponnys skor tills jag gått en grundkurs i hovvård då? Eftersom jag absolut inte har råd att betala verkning för varannan vecka.. ifall jag t.ex. inte kan komma ut på en kurs fören i höst?
Assii
Sat 23 Jul 2011 20:35
Visar mina föräldrar kurserna, dom säger att dom är för långt bort fast jag förklarar att jag verkligen vill och behöver gå kurserna eftersom jag inte har råd med hovvårdare varannan vecka........... såklart får man svaret:
''jamen då får han ha skorna på sig tills det kommer en kurs till göteborg!'' även ifall det innebär att det tar över ett år eller två........ jag blir så trött..
''jamen då får han ha skorna på sig tills det kommer en kurs till göteborg!'' även ifall det innebär att det tar över ett år eller två........ jag blir så trött..
Anonymous
Sat 23 Jul 2011 18:17
Jag märkte på Dinah att hennes hovar fick slitage av att gå en promenad på mycket grus och skogsvägar. Om det sliter och hästen sliter på ett mer "naturligt" sätt, då behöver man väl inte verka så ofta som en gång i veckan?
Anonymous
Sat 23 Jul 2011 18:22
Det bästa är att verka så fort det finns något att ta! så slipper man ta så mycket åt gången. Det ger hoven bäst möjlighet till omställning.
emboella
Sat 23 Jul 2011 18:26
Min häst slet hovarna nästintill helt själv under hela vintern då han gick i väldigt kuperad skogshage och reds på mycket olika underlag. Kändes väldigt bra :)
Anonymous
Sat 23 Jul 2011 18:29
Där ser man. För att hovslagaren som skor och verkar min stallägares hästar säger att "Det är bra om dom har lite att gå på". Jag känner mig lite kluven där. Det känns ju ganska logisk att även hästar, lik som andra djur med trampdynor/sulor, ska gå på dom. Dom ska alltså gå på sina sulor och inte balansera allt på hovvägen, har jag förstått rätt då?
emboella
Sat 23 Jul 2011 18:32
Jaa du har förstått det rätt, de ska dock inte bara gå på sulorna heller :)
Dock är det väldigt viktigt att hästen har ett sunt utgångsläge för att kunna slita rätt själv. Har de felverkade hovar, spänningar i kroppen eller liknande påverkar detta slitaget av hovarna som kan ske på ett ohälsosamt sätt.
Dock är det väldigt viktigt att hästen har ett sunt utgångsläge för att kunna slita rätt själv. Har de felverkade hovar, spänningar i kroppen eller liknande påverkar detta slitaget av hovarna som kan ske på ett ohälsosamt sätt.
Skogstanten
Sat 23 Jul 2011 17:19
är en bit till linköping :( kan man ta reda på om de kommer närmre eller har de alltid samma ställen? :)
Anonymous
Sat 23 Jul 2011 17:25
Ove turnerar runt i hela landet med sin buss. Men det finns en risk att han inte ska hålla några mer kurser på länge efter dessa två, se de kan vara sista chansen detta året ev. ännu längre! Sanhcp håller till på sin kursgård i Lingbo, men det är möjligt att Birgitta även åker ut o håller kurser på annan ort om det är tillräckligt med deltagare. Men bor du i Värmland? Kent Wiberg håller nämligen kurser på förfrågan om man är minst 6 deltagare :) Jag hade planerat kurs hemma hos mig med honom, men då kom Ove upp till Sysslebäck så då var Kent med där o hjälpte till ist! Synd att du missade den kursen!
Paix
Sat 23 Jul 2011 16:09
Tycker det var jättebra att du skrev skillnaden mellan Oves och SANHCPs kurser, har funderat på det ett tag ;D
Qellav
Sat 23 Jul 2011 16:05
Om man ska på kurs i SANHCP, hur gör man då? Det står inte var den ska vara. Ska man själv planera in den osv, om man är 5 eller fler..?
emboella
Sat 23 Jul 2011 17:42
Jag har 55 mil ;) Har du inga släktingar, kompisar eller liknande norröver som du kan passa på att hälsa på samtidigt?
Anonymous
Sat 23 Jul 2011 17:50
Vill du helst gå Sanhcp:s kurs? Halmstad med Ove Lind blir ju närmare, om du känner att det blir för långt till Lingbo :)
Qellav
Sat 23 Jul 2011 17:53
Jag har inga släktingar eller liknande som bor norrut, och jag är tyvärr bortrest när Ove har kurs i Halmstad. :/ Men jag letar för fullt efter något annat..!
34 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/barfotahovar/493574079/