Thursday 20 October 2011 photo 1/1
|
Hej, Skulle behöva lite åsikter!
Lite bakgrundsfakta:
Jag tror på naturlig hästhållning liksom barfotahovar. Dock är jag ganska nybliven hästägare då jag för ca 1,5 år sedan tog över ett 20 årigt holländskt halvblod av en bekant då hennes fodervärd inte kunde ha honom kvar och inte heller hon själv. Jag vet inte mycket om hans tidigare liv men tror att han gått skodd hela livet då han kom från holland till sverige troligen som hopphäst. Sedan stod han under ett par år på K1 (Livdragonernas Ridsportförening) Inte som polishäst men reds alltså i stan, mest på asfalt och grusvägar. När han kom till mig från fodervärden som haft honom i 2 år efter K1 tiden, hade han fruktansvärda hovar. För det första hade han alldeles försmå skor vilket missformat hans hovar och givit honom "nageltrång" vid trakterna. Sedan var hovarna i usel kvalité och hemskt trasiga. Han Hade även kraftig strålröta på alla hovar. Hovslagaren "fixade till hovarna så gott han kunde" och jag litade på att han visste vad han gjorde då han är en väldigt välkänd och duktig hovslagare som haft yrket sedan han var 14 år.
Situationen:
Min häst har fortfarande kraftig strålröta i alla hovar, strålarna är väldigt ömma och har han något hårt i hovarna såsom stenar, kottar osv. så blir han "blockhalt", detta försvinner dock så fort man kratsat ur dem. Detta märkte jag redan från början men eftersom jag aldrig haft egen häst så kunde jag inte mycket om hovarna och var rädd att det satt i benen. En veterinär tittade på honom och sa att det "bara är strålröta" och skrev ut en salva jag skulle spruta in i strålfårorna (ja rötan är så hemsk så fårorna är djupa, då ca 2 cm, nu kanske 1cm..). I alla fall så följde jag såklart hans instruktioner och efter en tid blev han mindre öm, dock var det ingen skillnad på själva strålarna vad jag kunde se utan det var bara "ytan" som behandlas och inte problemet i sig. Att tillägga är att det vid behandlingens slut blivit sommar och hagarna var torra och lerfria.
Tiden gick och jag tänkte inte mer på det då han inte längre verkade ha ont. Vilket jag tyvärr nöjde mig med då. Under vintern var han med om en rejäl olycka i hagen och var tvungen att stå boxvila i 4 månader. Hovslagaren tog då av skorna så han fick stå barfota. Jag var väldigt noga med att det hela tiden var rent och torrt där han stod. Det är svårt att säga om han ömmade så han inte fick röra sig mer än 3-10 min om dagen, och då på ridbanan som är av gummiflis. Däremot blev det en fantastisk skillnad i hans hovar. Inte bara för att sömmhålen småningom växte bort, utan även så blev hovarna hårdare och mindre "frasiga". När han sedan skulle börja promeneras längre turer skoddes han igen och Hovslagaren märkte då den otroliga skillnaden i hans hovkvalité. Och sa att den här hästen ska nog gå barfota emellanåt så hovarna får "återhämta sig" men avrådde mig starkt att han inte skulle gå barfota helt eftersom han då skulle börja ömma igen.
Så till mitt problem:
När hösten kom nu efter sommaren och markerna blev blötare kom även strålrötan som fick honom att ömma väldigt mycket fram trotts att det bara var packad lera i hovarna, men när den kratsades ur slutade han ömma. Detta blev dock ett problem när man red, då man inte kan hoppa av och kratsa ur lera var och varannan meter. Jag kontaktade då Hovslagaren igen och föreslog att vi skulle plocka av skorna igen så det inte skulle fastna så mycket skit under hovarna och påpekade att jag inte behöver rida alls om han ömmar utan bara ville det bästa för hovarna. Jag kan inte mycket om hovar trotts att jag försöker läsa på, men då alla har så olika åsikter så blir det svårt att veta vart man ska ställa sig när man inte vet något själv. Min magkänsla säger mig dock att för att strålrötan ska kunna försvinna helt måste hoven läka även inifrån, och hur ska det kunna göra det om inte hoven och strålen har en ordentlig blodcirkulation? Jag berättade mina tankar för hovslagaren som sa blankt nej, att så kan vi inte göra för då kommer han bara ha jätteont och ömma och då kommer leder osv ta stryk av det eftersom det är en gammal häst. Så istället så skodde han honom med sulor fram, som har en "urgröpt" (i brist på bättre ord) skåra för strålen för att avlasta den helt, dessutom har den en liten "klack" alltså plasten är tjockare baktill vid trakten. Då både veterinären och hovslagaren övertygade mig om att han behövde det för sina gamla bens skull då han har lite fel benställning. Jag tyckte det lät vettigt då det faktiskt ser u t som han får en bättre linje i benen av det. MEN Samtidigt går ju allt detta emot vad jag läst mig till, och vad min magkänsla säger mig, den skriker bara nejnejNEJ! Och jag står förvirrad och rädd mittemellan och undrar vad fan jag ska ta mig till.
Det förjävliga dilemmat:
Jag tycker det skulle kännas bästa att ha honom helt barfota, men funderar på om det ens är möjligt på honom? Inte minst med tanke på att jag han står i ett stall precis i utkanten av stan (stockholm) och alla våra ridvägar består av grusvägar med stora vassa stenar. Jag skulle hemskt gärna vilja flytta honom till ett stall som ligger "hästvänligare" till utanför stan men tyvärr är det inte möjligt för tillfället då jag precis blivit av med mitt jobb och redan har det jäkligt svårt att betala både lägenhet, hund och häst plus den nu ändå ganska lilla bensinförbrukningen då mitt stall ligger 5 min med bil från där jag bor. Som läget är nu hjälper jag till väldigt mycket i stallet då ägarna är vänner till mig, och får i gengäld hyreslättnad. Dessutom är jag skräckslagen för att ha honom utan broddar i hagen i vinter då de är väldigt bergiga och hala och det var så han skadade sig förra vintern. Jag hatar att hans välmående är beroende av pengar och att jag är för egoistisk för att ge bort honom då han är mitt allt och det som får mig att orka upp på morgonen. Jag klarar mig inte utan honom, och jag vågar inte lägga hans liv i någon annans händer.
Så, tipps, idéer, tankar och åsikter är väldigt varmt välkomna!!?
Annons
Camera info
Camera E-450
Focal length 42 mm
Aperture f/11.0
Shutter 1/400 s
ISO 800
Comment the photo
MissAnthropia
Thu 20 Oct 2011 20:40
För det första så beror strålrötan på sockeröverskott i kosten. Hur ser hans kost ut?
Sockret orsakar ett överskott på svamp i kroppen (som lever av sockret) och det är svampen som primärt orsakar strålrötan. När strålarna börjar dö av svampen kommer bakterier utifrån som äter upp strålen och då blir det ännu värre.
För att bli av med strålrötan måste du utesluta så mycket socker (ge ingen/ extremt lite kraft, ge hö i SMHN, motionera med träninngspuls minst 30 min om dagen) som möjligt i kosten och få honom att börja använda sina strålar. För att få honom att börja använda strålarna bör du helst gå med honom på porösa underlag som fyller hela hoven (typ sand eller underlaget i paddocken) och använda dig av boots med iläggsula som ger extra stråltryck. Du kan även behandla utifrån med äppelcidervinäger, silvervatten, väteperoxid eller NT-Dry.
Vad hovslagaren säger om vinklar och gamla ben ska du inte lyssna på överhuvudtaget. Din hovslagare borde veta att om hästen har felaktig benställning som inte rättas till innan hästen fyllt 1½ år och alla tillväxtzoner är stängda så kan man inte korrigera benställningen i efterhand, då är det för sent. Om hästen fått en felaktig benställning bildas ett kompensationsfel någon annanstans i kroppen och benställningen är inget problem och definitivt ingenting som någon ska ge sig på att åtgärda. Hästen ska alltid ha så låga trakter som det bara går och hoven ska vara så liten som möjligt. Nageltrång kan hästen få även om den är barfota, så jag vet inte om det nödvändigtvis orsakas av trånga skor. Min häst har det tex på vissa hovar och då inte ens på båda sidor av hoven. Då är det viktigt att man verkar bort hovväggen helt rakt, även om den fortsätter in under strålen eftersom det gör ont för hästen att stå på den annars.
Vad beträffar vintertid som barfota så blir det här förvisso min första vinter med bafotahäst men man kan salta och grusa i backar åt hästen, och sedan så kan de till och med få bättre grepp med barfota hovar än med skodda broddade hovar. Den stora skillnaden är att hästen känner sitt underlag och kan anpassa hastighet och steglängd till underlaget. En skodd häst känner inte av vilket underlag den går på och halkar då mer än en barfotahäst.
Mitt råd till dig är att ta ut en barfotaverkare som du kan diskutera med och som kan verka hovarna åt dig, det finns inte en chans att en hovslagare kan verka en fullt fungerande barfotahov, de har helt olika läror.
Till sist, skulle allting mot förmodan inte fungera så är mitt bästa råd till dig att sko med flappskor. Det är en sko som ger maximalt stråltryck, den går att brodda och det är det bästa alternativet till att ha sin häst barfota.
Sockret orsakar ett överskott på svamp i kroppen (som lever av sockret) och det är svampen som primärt orsakar strålrötan. När strålarna börjar dö av svampen kommer bakterier utifrån som äter upp strålen och då blir det ännu värre.
För att bli av med strålrötan måste du utesluta så mycket socker (ge ingen/ extremt lite kraft, ge hö i SMHN, motionera med träninngspuls minst 30 min om dagen) som möjligt i kosten och få honom att börja använda sina strålar. För att få honom att börja använda strålarna bör du helst gå med honom på porösa underlag som fyller hela hoven (typ sand eller underlaget i paddocken) och använda dig av boots med iläggsula som ger extra stråltryck. Du kan även behandla utifrån med äppelcidervinäger, silvervatten, väteperoxid eller NT-Dry.
Vad hovslagaren säger om vinklar och gamla ben ska du inte lyssna på överhuvudtaget. Din hovslagare borde veta att om hästen har felaktig benställning som inte rättas till innan hästen fyllt 1½ år och alla tillväxtzoner är stängda så kan man inte korrigera benställningen i efterhand, då är det för sent. Om hästen fått en felaktig benställning bildas ett kompensationsfel någon annanstans i kroppen och benställningen är inget problem och definitivt ingenting som någon ska ge sig på att åtgärda. Hästen ska alltid ha så låga trakter som det bara går och hoven ska vara så liten som möjligt. Nageltrång kan hästen få även om den är barfota, så jag vet inte om det nödvändigtvis orsakas av trånga skor. Min häst har det tex på vissa hovar och då inte ens på båda sidor av hoven. Då är det viktigt att man verkar bort hovväggen helt rakt, även om den fortsätter in under strålen eftersom det gör ont för hästen att stå på den annars.
Vad beträffar vintertid som barfota så blir det här förvisso min första vinter med bafotahäst men man kan salta och grusa i backar åt hästen, och sedan så kan de till och med få bättre grepp med barfota hovar än med skodda broddade hovar. Den stora skillnaden är att hästen känner sitt underlag och kan anpassa hastighet och steglängd till underlaget. En skodd häst känner inte av vilket underlag den går på och halkar då mer än en barfotahäst.
Mitt råd till dig är att ta ut en barfotaverkare som du kan diskutera med och som kan verka hovarna åt dig, det finns inte en chans att en hovslagare kan verka en fullt fungerande barfotahov, de har helt olika läror.
Till sist, skulle allting mot förmodan inte fungera så är mitt bästa råd till dig att sko med flappskor. Det är en sko som ger maximalt stråltryck, den går att brodda och det är det bästa alternativet till att ha sin häst barfota.
Receptive
Fri 21 Oct 2011 12:37
Tack för att du tog dig tid att skriva! :)
Vad gäller foder har han sen han kom till mig fått 9-12 kg hösilage/dag och en kraftblandning alla hästar i stallet får som blandas efter foderanalysen på hösilaget varje gång vi får in nya balar. I den blandningen är det hel havre, kornkross, kli och mineraler. Av den har han fått 1 liter morgon och kväll och sen får hästarna även betfor när de kommer in från hagarna.
Men sen han kom hem från sommarbetet har han magrat ganska mycket då han är lägst i rang i hagen och hela tiden blev bortkörd vid fodringarna. Nu har vi fixat så han går i en hage med några som låter honom äta men för att få upp vikten så han kan börja bygga muskler så har han sedan några veckor tillbaka fått Dodson & Horrell Build up Mix 4 liter/dag och även lusern 2 liter/dag. Har tagit bort betforen men han får fortfarande 0,3 liter av kraftblandningen morgon och kväll.
Gällande barfota vintertid är min oro att han är för oförsiktig för att "känna efter och se vad han sätter fötterna" osv. då han har en förmåga att bara "rusa på framåt" trots att han kliver på stora stenar och ner i hål, han har inte stenkoll på sina ben med andra ord. Då han som sagt förmodligen gått med skor hela sitt liv och mestadels på grus och asfaltsvägar så snubblar han för minsta ojämnhet i marken.. Detta har jag jobbat mycket med genom att promenera och rida med honom så mycket som möjligt i skog bland stockar och stenar, tyvärr utan större förbättring.
Sen har jag en fråga. Då han är så öm i strålen pga rötan och eftersom rötan är så kraftig, hur lång tid kan det ta att få bort den? med tanke på att han förmodligen kommer få jätteont när jag plockar av skorna.
Vad gäller foder har han sen han kom till mig fått 9-12 kg hösilage/dag och en kraftblandning alla hästar i stallet får som blandas efter foderanalysen på hösilaget varje gång vi får in nya balar. I den blandningen är det hel havre, kornkross, kli och mineraler. Av den har han fått 1 liter morgon och kväll och sen får hästarna även betfor när de kommer in från hagarna.
Men sen han kom hem från sommarbetet har han magrat ganska mycket då han är lägst i rang i hagen och hela tiden blev bortkörd vid fodringarna. Nu har vi fixat så han går i en hage med några som låter honom äta men för att få upp vikten så han kan börja bygga muskler så har han sedan några veckor tillbaka fått Dodson & Horrell Build up Mix 4 liter/dag och även lusern 2 liter/dag. Har tagit bort betforen men han får fortfarande 0,3 liter av kraftblandningen morgon och kväll.
Gällande barfota vintertid är min oro att han är för oförsiktig för att "känna efter och se vad han sätter fötterna" osv. då han har en förmåga att bara "rusa på framåt" trots att han kliver på stora stenar och ner i hål, han har inte stenkoll på sina ben med andra ord. Då han som sagt förmodligen gått med skor hela sitt liv och mestadels på grus och asfaltsvägar så snubblar han för minsta ojämnhet i marken.. Detta har jag jobbat mycket med genom att promenera och rida med honom så mycket som möjligt i skog bland stockar och stenar, tyvärr utan större förbättring.
Sen har jag en fråga. Då han är så öm i strålen pga rötan och eftersom rötan är så kraftig, hur lång tid kan det ta att få bort den? med tanke på att han förmodligen kommer få jätteont när jag plockar av skorna.
MissAnthropia
Fri 21 Oct 2011 20:34
Oj, rent spontant, han får i sig alldeles för mycket kraft!
Ja ger mina mineraler i typ 1 dl lusern, bara så han äter dem liksom. ;Man kan även ge betfor, men då MÅSTE du skölja betforen i vatten tills vattnet är helt klart, då är det bara 1% socker kvar. Jag är övertygad om att en del av hans problem kommer försvinna om du tar bort kraften.
Angående att han är mager så rekommenderar jag att du introducerar slow feeding via SMHN åt honom, det ska tydligen fungera fantastiskt på hästar som är svåra att få upp i vikt. Att ge kraft brukar ha liten eller ingen effekt, så det är mer explosiv energi och inte gör att hästen lägger på sig vikt. Jag vet heller inte om det är särskilt bra att ge så mycket lusern till en så pass gammal häst med tanke på den höga proteinhalten som då belastar njurarna.
Men anledningen till att han beter sig så pass "klantigt" är sannolikt att han har haft skor, hur ska han veta att han ska ta det lugnt om han inte känner vad han går på? Om han dessutom blir lite öm som barfota så kommer han sannolikt att börja gå försiktigare, vilket kan ge honom en chans att lära om sitt sätt att gå på.
Det kan ta hur lång tid som helst, och det kan ta bara några dagar. Allt beror på hur pass stora förändringar i hans miljö du kan åstadkomma. Det viktiga är att utesluta så mycket socker som det bara går, och försöka motionera dagligen. Ett mycket hett tips är att se till att du har boots till honom redan dag 1 som barfota. Det finns många boots att få tag i begagnade och de har även ett högt andrahandsvärde. Vill du göra en mjukare övergång, sko med flappskor sista skoningen innan du plockar av skorna helt. Såhär i efterhand hade nog jag gjort det med min häst om jag hade haft den vetskapen då som jag har nu.
Här är en sida som medlar begagnade boots;
http://www.webvoter.net/se/guestbook/?id=13020
Ja ger mina mineraler i typ 1 dl lusern, bara så han äter dem liksom. ;Man kan även ge betfor, men då MÅSTE du skölja betforen i vatten tills vattnet är helt klart, då är det bara 1% socker kvar. Jag är övertygad om att en del av hans problem kommer försvinna om du tar bort kraften.
Angående att han är mager så rekommenderar jag att du introducerar slow feeding via SMHN åt honom, det ska tydligen fungera fantastiskt på hästar som är svåra att få upp i vikt. Att ge kraft brukar ha liten eller ingen effekt, så det är mer explosiv energi och inte gör att hästen lägger på sig vikt. Jag vet heller inte om det är särskilt bra att ge så mycket lusern till en så pass gammal häst med tanke på den höga proteinhalten som då belastar njurarna.
Men anledningen till att han beter sig så pass "klantigt" är sannolikt att han har haft skor, hur ska han veta att han ska ta det lugnt om han inte känner vad han går på? Om han dessutom blir lite öm som barfota så kommer han sannolikt att börja gå försiktigare, vilket kan ge honom en chans att lära om sitt sätt att gå på.
Det kan ta hur lång tid som helst, och det kan ta bara några dagar. Allt beror på hur pass stora förändringar i hans miljö du kan åstadkomma. Det viktiga är att utesluta så mycket socker som det bara går, och försöka motionera dagligen. Ett mycket hett tips är att se till att du har boots till honom redan dag 1 som barfota. Det finns många boots att få tag i begagnade och de har även ett högt andrahandsvärde. Vill du göra en mjukare övergång, sko med flappskor sista skoningen innan du plockar av skorna helt. Såhär i efterhand hade nog jag gjort det med min häst om jag hade haft den vetskapen då som jag har nu.
Här är en sida som medlar begagnade boots;
http://www.webvoter.net/se/guestbook/?id=13020
Vipratten
Thu 20 Oct 2011 17:03
Nu är jag inget proffs på det här, men jag tänker att han kanske skulle kunna gå barfota helt om du använder boots på honom. Det finns modeller som går att brodda osv :)
Anonymous
Fri 21 Oct 2011 22:33
HOOFix Emergency Hoof Boot. Dessa kanske skulle vara något att ha i hagen till en början?
http://butik-hovbalans.sbadmin.se/categories_listing.php?cPath=91_115
Jag kan tänka mig att din häst har väldigt kraftig röta och när strålen ser "vänlig" ut kanske svampen fortfarande befinner sig djupare än så och då faller det lätt tillbaka.
Jag skulle - shoof av med skorna, rida med rid-boots och i hagen kan han ha den jag länkade kanske? Dom har som ett ganska bra fäste undertill och det kan jag tänka mig är mindre halkrisk, men vet som sagt inte. Dom levereras fort, så att beställa och se på dom skulle kanske inte skada?
Annars är mitt tips att du börjar grov uthärda hans strålar. Det vill säga, rida eller promenera med honom även om han har ont, minska på sockerintaget och ja, försöka så. Om du vill rida kan du göra det med rid-boots för att underlätta lite då, men annars vore det ju vara synd att han ska få strålröta så illa att han blir jätteöm. För att motkämpa strålröta måste man tyvärr gå emot den och inte "springa" ifrån den :/
Hoppas det löser sig i alla fall!
http://butik-hovbalans.sbadmin.se/categories_listing.php?cPath=91_115
Jag kan tänka mig att din häst har väldigt kraftig röta och när strålen ser "vänlig" ut kanske svampen fortfarande befinner sig djupare än så och då faller det lätt tillbaka.
Jag skulle - shoof av med skorna, rida med rid-boots och i hagen kan han ha den jag länkade kanske? Dom har som ett ganska bra fäste undertill och det kan jag tänka mig är mindre halkrisk, men vet som sagt inte. Dom levereras fort, så att beställa och se på dom skulle kanske inte skada?
Annars är mitt tips att du börjar grov uthärda hans strålar. Det vill säga, rida eller promenera med honom även om han har ont, minska på sockerintaget och ja, försöka så. Om du vill rida kan du göra det med rid-boots för att underlätta lite då, men annars vore det ju vara synd att han ska få strålröta så illa att han blir jätteöm. För att motkämpa strålröta måste man tyvärr gå emot den och inte "springa" ifrån den :/
Hoppas det löser sig i alla fall!
6 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/barfotahovar/497576446/