Sunday 22 January 2012 photo 2/4
|
Ett ord eller två om halkskydd..
Just den här vintern har jag min häst barfota för första gången, jag drog skorna på honom i somras och har beslutat att jag ska ha honom barfota hädanefter. Det innebär inte nödvändigtvis för mig att jag inte kan tänka mig att sko honom om det behövs, men precis som att man behandlar en häst med en skada eller sjukdom är behandlingen bara tillfällig och samma känner jag med skor, jag kommer bara att använda det en kort period om det verkligen behövs.
Jag tycker både att det är synd att "skofolk" är så extremt negativa till barfotahållning, även om det till viss del är befogat pga alla skräckhistorier man hör, och jag tycker även att det är synd att "barfotafolk" ska vara så anti skor.
Nu är det faktiskt som så, oavsett vilken sida ni står på, att det finns en djurskyddslag att ta hänsyn till. Jag citerar;
4 §, sida 12, "Vid halka ska sådana åtgärder vidtas att hästarna kan förflytta sig säkert."
4 §, sida 5, "Hästarnas hovar ska inspekteras regelbundet och verkas vid behov.
Hovarna ska vid behov förses med hovbeslag (material eller anordning som skyddar, understödjer eller ger fäste åt hästens hov, t.ex. hästskor, barfotaboots eller hovplast)."
Det står ingenstans i djurskyddslagen att man MÅSTE brodda en häst om det är halt, utan man ska kunna se till att hästen kan förflytta sig säkert. Det innebär att man faktiskt kan sanda och salta (finns tösalt utan salt också) i hagen och till och från den så att hästarna inte behöver riskera att halka. Vid ridning kan man använda boots med brodd så kan man vara säker på att hästen alltid är broddad och skyddad mot halka.
Det står heller ingenstans i djurskyddslagen att man måste sko hästen om den är öm. Det står att hoven ska SKYDDAS om det behövs. Det kan man också göra med boots så hästen slipper ha ont vid ridning. Däremot om hästen är öm i hagen ställs man ju inför ett annat problem, och då kan det vara nödvändigt att sko om man inte får bukt med orsaken till ömheten.
Som tidigare nämnt är det oftast röta som är orsaken till ömhet. Det syns väl på trakthöjden om hästen är öm av röta, när man verkar hästen till hårda sulans nivå och trakten fortfarande är hög kan man vara säker på att det är pga röta, hästen vill inte släppa ner strålen närmare marken för att det gör ont.
Om vi ska gå tillbaka till det ursprungliga ämnet med barfotahästar vs skodda hästar med brodd på is, så är jag övertygad om att skodda hästar med brodd har bättre fäste än barfotahovar, i synnerhet i vändningar. Min häst är så riktig i bakhovarna som han kan vara, han har låg trakt, stora strålar som ger stora avtryck och har god markkontakt, men han halkar på is. Många barfotamänniskor säger att det inte ska vara möjligt med sådana hovar, men det är det och där kan vi skrota den teorin på en gång. Fungerar det för vissa så är ju det bra, men det är skillnad på att säga att det fungerar för alla bara för att det fungerar för vissa.
Och vad gör man då för att skydda hästen mot halka, men samtidigt behålla god hovfunktion (som vi eftersträvar inom barfota)?
Följande alternativ ger hästen halkskydd OCH fullgod hovmekanism, så man inte behöver kompromissa;
* Tåskor + flappsulor med brodd ( http://www.valjastukku.com/tuotteet/pgflappi/46112.jpg )
* Slå PG-söm som brodd direkt i den oskodda hoven ( http://ladugardsinrede.nu/image/cache/data/pg-228x228.gif )
* Använd vanliga skor med broddar + ProPad sula ( http://butik-hovbalans.sbadmin.se/categories_listing.php?cPath=58_108 )
Jag har själv testat att brodda min häst bak med bara söm i trakten, och det fungerade super som halkskydd, däremot dåligt som långsiktig lösning eftersom sömmen är kilformad och gräver sig in i hoven. Därför måste man använda just PG söm, eftersom den har ett plant huvud som inte gräver sig in i hoven.
Det finns även en barfotasöm som heter 7nails ( http://kalmarstravshop.jetshop.se/7-nails-p-527-c-171.aspx ) som man använder om hästen sliter sina hovar för mycket för att vara barfota, sömmen sätts då just där hoven slits och man behöver inte sko hästen enbart för slitagets skull.
Det jag personligen inte förstår, är varför man är så inramad i sitt val av hovbeslag till sin häst. Vanliga järnskor ÄR inte bra för hoven, det går inte att kombinera god hovmekanism med vanliga järnskor och inget annat!
Oavsett hur låg trakt hästen skos med så kommer strålen inte i kontakt med marken (om man inte använder dem i kombination med ProPad då) så mycket som den ska och kan inte fungera som den stötdämpare den är tänkt till att vara. Om hästen behöver skor (av diverse anledningar), så sko då med beslag som är ergonomiska för hästen! Flappskor är det bästa man kan sko med, hoven fungerar precis som en barfotahov med fördelen att den inte behöver vara öm och man kan köpa broddade flappsulor så man slipper halka. Isättningen av hoven blir heller inte stum, eftersom trakten är försedd med gummi.
Om hästen sliter i tån så kan man antingen använda 7nails eller sko med bara en tåsko, finns ingen anledning att sko hästen runt hela hoven om det bara är tån som slits, eller hur?
Som sagt, sko hellre hästen än riskera att den halkar eller ömmar, men tänk igenom valet av skor och var inte så traditionella i valet av sko, tänk utanför lådan!
Till alla er som tror att det inte går att ha tävlingshästar barfota så stämmer det inte alls, det finns både travhästar, hopphästar, dressyrhästar , barrel race hästar, fälttävlanshästar, galopphästar och distanshästar som tävlar barfota.
Det finns att läsa om dessa här;
http://www.thesoulofahorse.com/barefoot%20winners.htm
http://www.thenaturalhoof.co.uk/25.html
http://www.hoofcareunltd.com/Emma%20Hindle.htm
http://www.aebm.org.au/bare_performance.htm
http://performancebarefoot.co.uk/barefootendurancehorses.html
Annons
Comment the photo
Receptive
Mon 23 Jan 2012 19:50
Mycket intressant läsning, just detta har hållit mig sömnlös många nätter. Min häst har för närvarande skor, men vill helst bli av med dem. Problemet nu vintertid har ju just varit risken för halka.. Då han var med om en jätte-halk-olycka förra vintern som han precis blivit helt återställd ifrån. Att tillägga är dock att han var skodd och broddad när det hände, så det är ju absolut inga garantier för att förhindra halka. Däremot klarade han sig bra till och från hagen innan olyckan medans våra barfota islänningar hade stora problem trotts att det var sandat..
Men detta har ändå hindrat mig från att våga plocka av skorna på honom. Han har gått skodd hela sitt liv (20 år) och är väldigt klumpig av sig med fötterna, sedan kan ju detta bero just på att han har skor och inte känner underlaget men det vet jag ju inte helt säkert..
Funderar mycket på att sko med flappskor men då han har så himla dålig hovkvalité (detta beror ju utan tvekan på att han just alltid varit skodd men det tar ju ett tag för hoven att "tillfriskna" så..) är jag rädd att han ska trasa sönder hovarna om skorna endast sitter sömmade fram..
Men detta har ändå hindrat mig från att våga plocka av skorna på honom. Han har gått skodd hela sitt liv (20 år) och är väldigt klumpig av sig med fötterna, sedan kan ju detta bero just på att han har skor och inte känner underlaget men det vet jag ju inte helt säkert..
Funderar mycket på att sko med flappskor men då han har så himla dålig hovkvalité (detta beror ju utan tvekan på att han just alltid varit skodd men det tar ju ett tag för hoven att "tillfriskna" så..) är jag rädd att han ska trasa sönder hovarna om skorna endast sitter sömmade fram..
Receptive
Wed 25 Jan 2012 22:26
Men gud vad snällt av dig! Tack Ska kolla upp dem, hört något om dem förresten?
MissAnthropia
Wed 25 Jan 2012 22:36
Nej tyvärr, men de är lite för långt bort från mig så inte så konstigt att jag inte har koll på dem =P
Deras kontaktuppgifter kan du hitta på SANHCP:s hemsida under "examinerade"
Deras kontaktuppgifter kan du hitta på SANHCP:s hemsida under "examinerade"
Receptive
Mon 23 Jan 2012 19:59
Vi har faktiskt fått en del snö nu som fyllt igen groparna en del, men inte helt och hållet.. hästarna ser dock inte ojämnheterna lika bra nu så de kommer travande fram till grinden och snubblar fram de sista metrarna.. Men kommer mer snö så är nog vårat problem för tillfälligt löst!
Usch strålröta är förjävligt.. Prova låta han gå med boots över ömrådet så ser du ju iaf snabbt om det verkar vara ojämnheten eller smärta som är det största problemet!?
Usch strålröta är förjävligt.. Prova låta han gå med boots över ömrådet så ser du ju iaf snabbt om det verkar vara ojämnheten eller smärta som är det största problemet!?
Bengtssooon
Mon 23 Jan 2012 20:00
just nu har jag inga boots att använda :/ Du hade skor på dina va? ömmar dom mycket?
Receptive
Mon 23 Jan 2012 20:20
Okej, det var ju synd.. Ja våra har skor, men de kan knappt ta sig fram alls på sånt underlag så behöver ju inte ha med ömmhet att göra, och även om det gör det så är det ju iaf inte så lång sträcka att ta sig förbi om de kan röra sig obehindrat i resten av hagen!? När du rider, ömmar de mycket då? För det jag tänker är att sålänge de mestadels kan röra sig ordentligt så kanske det inte är så farligt att de är svårt de 10 metrarna. Det värsta är ju om de ömmar och ha svårt att gå/röra sig ordentligt hela dagarna eftersom de då spänner sig i hela kroppen och man då kan få ännu mer problem, som låsningar eller liknande..
Bengtssooon
Mon 23 Jan 2012 20:26
grejen är det att dom inte går domdär 10 metrarna för att komma till som ålana delarna av hagen. Dom ömmar inte så mycket nordisen går med trakterna först o traskar på ganska bra när det är slät medans travren går med tårna först som han alltid gjort tyvär. Lite ömma verkar don ju vara för dom har ju ingen möjlighet att gå på något mjukt utan sin spånbädd på natten. Av att bara gå på hårt så börjar dom ju ömma, det hade varit skilnad om det hade varit mjukt någon stans i hagen. Jag är rädd för låsningar, just nu står dom på vila, ibland går jag med dom på grusvägen i 20 min om t inte är isgata. Men jag brukar massera dom med massageborsten ibland mer noggrant ibland hela ryggen ända till svanroten, bogarna o låren om jag har mindre tid.
36 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/barfotahovar/501166628/