Tuesday 29 November 2011 photo 1/1
|
Nu arbetar vi med debatt i skolan så vi fick i uppgift att skriva en debattartikel. Jag valde att skriva om traditionell uppstallning i box och lösdrift sen har jag även jämfört de båda med varandra. Jag tänkte att ni kanske skulle vara intresserade av att läsa artikeln, blev själv riktigt nöjd med den. Så jag hoppas på att även ni kommer att tycka om och bli inspirerade av den! :D Kommentera gärna vad du tyckte sen :)
Uppstallning vs. Lösdrift
- vad är egentligen bäst för hästen?
I dagens samhälle så är det nästintill en självklarhet att hästar hålls instängda i boxstall, åtminstone under halva dygnet, 12 timmar. Frågan är då om hästarna tycker att det är lika bekvämt som människorna.
Hästen är av naturen ett bytesdjur som lever i flock. Som bytesdjur måste de hela tiden vara uppmärksamma på sin omgivning, annars kan det innebära livsfara. Vissa påstår att bara för att tamhästarna levt i vår ägo i flera tusen år nu så innebär de att deras instinkter försvunnit. Men om man tänker efter så är detta inte alls troligt med tanke på att hästen är ett av jordens äldsta däggdjur som utvecklats i flera miljoner år och endast varit i människans ägo i några tusen. Så självklart har tamnhästarna alla instinkter kvar sedan de var vildhästar. Med andra ord så är tamhästarna precis lika vilda som vildhästarna. Så hur mycket vi än försöker tämja hästarna så kommer deras instinkter om att fly inte försvinna inom de närmaste århundradena. På grund av att hästen är ett bytes- och flyktdjur så innebär även detta att hästar lider, mer eller mindre, av klaustrofobi. Som bytesdjur behöver hästen ha bra sikt runt om sig i omgivningen för eventuella, attackerande rovdjur. Allra bäst sikt har de på öppna slätter och det är alltså därför de tillbringar större delen av sitt liv på dessa. Det näringsfattiga gräset gör att hästarna måste ägna mycket tid (närmare bestämt 16-20 timmar/dygn) åt att äta för att bli mätta och få i sig den näringen som de behöver. En annan oerhört viktig sak för hästar är tillhörandet av en flock. Det blir betydligt säkrare och är man fler så upptäcks faror och hot betydligt snabbare. Hästarna lever efter uttrycket "ju fler desto säkrare". Hästar som lever i flock turas om att hålla vakt i skift så att de som inte vaktar får lägga sig ner och vila. En ensam häst lägger sig sällan ner ensam i det vilda, det innebär en stor fara då den har betydligt sämre sikt och det tar mycket längre tid att fly vid fara. I så fall väljer hästen att stå upp och sova istället, hästar är nämligen byggda så att de kan låsa alla fyra benen när de står upp och sover för att förhindra att de ska trilla. Det är inte bara tryggheten som kommer när man är fler, eftersom hästar är sociala och lekfulla djur så blir det ju betydligt roligare också. Hästar behöver fysisk kontakt och samarbetar gärna med att klia varandra där de själva inte kommer åt t.ex. på ryggen och halsen. Hästar fördrar alltså öppna ytor med god sikt och vill helst leva i flock.
Vi människor är till skillnad från hästen rovdjur, så vi är betydligt tryggare i vår omgivning, vilket utvecklats till att vi idag gärna vill ha ett varmt, mysigt hem. Vi lever, precis som hästarna gärna i flock, inte så mycket för säkerhetens skull utan mer för den sociala biten. I dagens samhälle anser vi oss själva att vara de mest intelligenta och utvecklade varelserna på jorden. Detta har så småningom lett till att vi gärna styr och bestämmer över de andra levande varelserna på jorden, de som anses vara "mindre intelligenta".
Så trots att hästar och människor är hyfsat lika på vissa plan, så är vi ändå väldigt olika i grunden. Med tanke på att hästar är bytesdjur och vi människor rovdjur så är det faktiskt ganska fantastiskt att hästarna ens låter oss komma nära dem.
Att ha hästar uppstallade var en trend som tog fart under den tid så hästar användes i armén, jordbruket och som transportmedel. Då var hästar ute och arbetade under större delen av dagarna och resten av dygnet gick åt till att äta och vila, därför blev det lättare om hästarna stod inne. Andra hästar stod inne främst för att de skulle vara lätt tillgängliga t.ex. om de arbetade i armén. Hur mycket vi än utvecklat ridningen och andra saker i vår omgivning de senaste åren så är det inte mycket som förändrats inom hästhållningen. Dagens hästar arbetar betydligt mindre jämfört med tidigare. De vanliga hobby och tävlingshästarna idag arbetar ca en timme/dag (den tiden då vi rider eller arbetar med dem från marken) jämfört med tidigare hästar som arbetade större delen av dagen (12 timmar). Trots denna förändring i arbets tiden mellan tidigare hästar och hästar idag så har inte hästhållningen förändrats märkbart. Hästar tvingas tillbringa mycket tid instängd i en liten box på några m. Under den tiden som hästen står i stallet är den sysslolös, förutomm när den får mat förstås vilket innbär ungefär 1 timmes sysselsättning. Man har liksom glömt bort varför man började ha hästar i små boxar, nu förmänskligar man istället hästen. Nu har man en föreställning om att hästar behöver hus att bo i precis som vi människor. Vi vill ha våra hästar lättillgängliga och rena vilket då innebär att våra behov blir viktigare än hästens. Gång på gång får vi starka bevis hästen inte vill vara i box. De rymmer, vill inte komma in från hagen (svårfångad) samt utveckla olater. Dessa olater blir allt vanligare bland dagens hästar, de blir tillochmed livshotande. När ska vi förstå att detta är hästens sätt att visa oss att den inte trivs och mår bra? Pågrund av deprission utvecklar hästen beteende störningar som t.ex. att bli onormalt agressiv mot människor och andra hästar, vandra i boxen fram och tillbaka, svälja luft i form av krubbitning, väva (gunga hals och huvud från höger tillvänster) och vandra i cirklar. Alla dessa olater drabbar hästen på ett väldigt negativt sätt både psykiskt genom att hästen tappar livsglädjen och blir deprimmerad samt fysiskt då bl.a. hästens leder, tänder, mage och hovar (beroende på vad för olat som hästen utvecklat) tar skada. Istället för att försöka fundera ut vad orsaken till allt detta är och lösa problemet från grunden så blundar vi för sanningen och istället söker vi eftersnabba, lätta och tillfälliga lösningar som att t.ex. låta hästen stå uppbunden för att förhindra att den inte ska kunna vandra fram och tillbaka eller i cirklar i boxen.
För att inte tala om den ökade skaderisken och alla de skador, sjukdomar och förslittningar som kommer med livet i box. Som jag nämnde tidigare så är hästar byggda för att ständigt röra sig i jakt på föda, detta håller igång en bra blodcirkulation i hela hästens kropp. När vi sedan trycker in våra hästar i små boxar där vi tvingar dem stå stilla i fler timmar per dygn så blir blodcirkulationen dålig, framförallt i benen och hovarna. Detta leder till allvarliga sjukdomar som …............... Den dåliga blodcirkulationen gör också att hästens läkningsprocess fungerar mycket långsammare och sämre, t.ex. när hästen ska återhämta sig från ett ridpass. Sedan, när hästen väl släpps ut om dagarna, i de små rastahagarna på några m så blir de så glada över det extra utrymmet att de gärna skuttar och busar lite, på grund av stelhet så råkar de snubbla eller trampa fel, de blir halta av t.ex. en sträkning. Vi människor vill då skydda hästen i fortsättningen genom att låta den gå i en ännu mindre hage för att den inte ska kunna busa. Luften i ett stall är betydligt sämre och mer förorenad än utomhus vilket gör att hästen lätt drar på sig problem i luftvägarna. Hästarnas mag och tarm system är anpassat för att hästarna ska äta lite i taget. Därför blir det väldigt onaturligt för hästen att vi utfodrar och ger dem mat under regelbundna tider ca 4 gånger per dag. Hästens mage är inte van vid att få så mycket näring och mat på en gång vilket gör att hästarna löper större risk av att drabbas av livshotande sjukdomar som fång och kolik. I samband med vissa olater som kommer på grund av deprission och stress så kan hästen också drabbas av magsår och liknande åkommor på grund av all stress som det traditionella hästhållnings systemet med boxstall innebär.
På sätt och viss kan man se dagens traditionella hästhållning med boxstall ur ett komiskt perspektiv. Vi nöjer oss inte bara med att bygga väggar kring våra hästar utan vi vill ju ha galler också! För en utomstående så skulle det ju nästan kunna uppfattas som om vi håller hästar i fängelse, där de har sin egen cell omgiven av ett galler för att de inte ska kunna rymma eller röra de andra "bovarna" i cellerna bredvid. Jag minns hur hästtränaren Tobbe Larsson berättade om detta med galler. Han har själv valt att inte ha galler mellan boxarna, så att hästarna kan röra vi varandra. En man frågade honbom varför han inte hade galler till sina hästar, Tobbe svarade med en komisk ton:
-"Jag bedriver ju hästuppfödning, inte tiger uppfödning".
Menningen med galleret är alltså att hästarna inte ska kunna röra och bråka med grannen bredvid. Men detta är alltså bara en enkel, tillfällig lösning på dettta problemet istället kan man planera bättre och placera hästar på ett sätt som de trivs med. Hästar i frihet kan välja vika de vill umgås med men här är det alltså vi som bestämer detta, därför är det viktigt att hästarna som trivs med varandra ska stå bredvid varandra. Man kan också börja med att vänja boxgrannarna med varandxra gebnom att låta dem gå i hagen tillsammans.
Med galleret så är det svårt för hästen att komma närmare än på luktavstånd till en annan häst medan en häst utan galler kan klia och riktigt röra vid en annan häst. Det är även så att galleret kan skada hästen om den t.ex. skulle fastna med benet i galleret när den rullar sig.
Det betydligt mer naturliga alternativet till att ha hästen i uppstallad är lösdrift. Det finns flera olika modeller och typer av lösdrifter att välja bland. Man kan anpassa det mesta efter vad man själv har tillgång till, hur många hästar man har och vad som passar bäst in i den livsstil som man själv lever samt vad som skulle passa hästarna bäst. Det viktigaste är att hästen ha tillräckligt med yta, mat, vatten och ha en rejäl och bra ligghall. Vindskyddet ska vara öppet dygnet runt för hästarna, det ska vara gott om plats så att hästarna inte känner sig trängda. Hemligheten är att anpassa allt efter hästens naturliga miljö och behov. Till exempel så kan det vara smart att anlägga en speciellt mjuk, grus yta där hästarna kan rulla sig eller ligga och vila om den övriga marken är hård och obekväm. Det kan också vara smart att ha en hage med massa olika miljöer, t.ex. någon liten bäck som hästarna kan dricka från och ett område med skog. Att ha en naturligt kuperad mark är inte helt fel heller då det gör att hästen muskler arbetar hårdare när hästen rör sig i olika lutningar. För att förhindra att hagen ska bli lerig under vinterhalvåret kan det också var smart att anlägga en bra dränering precis vid området kring ligghallen eller maten, där man vet att hästarna rör sig mycket. Det kan också vara smart att skärma av en del av hagen på vintern så att gräset här kan få växa till sig och vara orört fram tills sommaren då man öppnar upp igen. Allt detta låter kanske som en hel del att tänka på men detta är alltså bara för att få det så bra som möjligt. En anledning till att lösdrift inte är så vanligt som boxstall är att många har fått för sig att man behöver en massa extra mark för att bedriva lösdrift och mark är en bristande till gång på vissa ställen där städerna utvidgas och betesmarkerna rycker. Men sanningen är den att man inte alls är tvungen till att ha någon extra mark för att bedriva lösdrift. Man kan använda precis samma mark yta som man skulle gjort för rasthagarna i ett vanligt boxstall. Hemligheten är bara den att tänka smafrt och praktiskt när man ska anlägga en lösdrift. Om man placerar vattnet och maten på motsida del av hagen samt vindskyddet i en annan del av hagen så kan man garentera att hästarna precis som naturligt, kommer att behöva röra sig mellan de tre olika "punkterna". Har man däremot tillgång till mycket mark så är det ju absolut toppen och då blir det ännu mer naturligft för hästarna.
En stor myt som många hästmänniskor tror på och som gör dem skeptiska till lösdrift är att hästen inte skulle klara av det svenska vinterklimatet. Foderet är det som spelar roll i hur bra hästen håller värmen. Har hästen fri tillgång till mat under vinterhalvåret i from av ensilage eller hö så är det inga problem för hästen att hålla sig varm under de svenska vintrarna. När hästen dessutom rör sig så mycket som den gör i en lösdrift så bidrar även detta till höjd kroppsvärme. Något täcke behövs inte mer än på de äldre hästarna med dålig pälssättning eller på de hästarna som blivit klippta. Så denna myten har skapats efter att vi själva lätt fryser utan kläder och vill vara inne på vintern, därför anser vi också att hästen behöver kläder och hus att bo i trots dess extremt tjocka vinterpäls som är skapt för att skydda mot både kyla och vind.
Jag anser att nackdelarna med att ha hästen i box väger tyngre än fördelarna därför föredrar jag absolut det mer naturliga alternativet, lösdrift. Att ha sin häst på lösdrift har så mycket mer fördelar än att ha hästen i boxstall, man sparar tid, pengar, arbete och framförallt så sparar man på hästen.
Flera studier har visat och bekräftat att hästen mår betydligt bättre av att gå på lösdrift. Häsgten är byggd för att ständigt befinna sig i rörelse och med ett välplanerat lösdrift system så rör sig hästen hela tiden. Man har kunnat visa att hästar i lösdrift naturligt skrittar flera mil/dag som jämförelse kan man tänka på att man när man rider skrittar ungefär fem kilometer på en timme. Det har också visats att hästar på lösdrift är betydligt friskare än de hästarna som står i uppstallning. Hästarna tar in mat på ett naturligt sätt vilket gör att risken för fång eller kolik minskar. Förutom en ökad hållbarhet och kondition så får hästen i sig en massa nyttiga och naturliga näringsämnen och tillskott genom örter och växter som växer med gräset i hagen.
I takt med att det blir allt dyrare att ha sin häst uppstallad så är det många som vänder sig till lösdrift stallen. Om man räknar på ett ungefär så är det ju betydligt billigare att driva ett lösdrift stall än ett traditionellt boxstall., tänk bara på alla dyra veterinärkostnader som man sparar. Den största pris skillnaden märker man dock av om man bygger nytt. Man har undersökt och räknat ut att man sparar minst 1,3 miljoner på att bygga ett lösdrift stall med plats för 20 hästar än om man skulle bygga motsvarande i ett traditionellt boxstall. Arbete och tid är det också stor skillnad på. Det går åt max 1 timme varje dag till att sköta ett lösdrift stall (mockning av ligghall, eventuell mockning av hagen med hjälp av lastare samt övriga små sysslor), beroende på antal hästar och årstid. Det behövs betydligt mer tid till att driva ett boxstall, man räknar med att det tar ungefär 8 timmar varje dag (in och utsläpp från hagen, fodring, mockning och administration).
Den enda nackdelen som jag kan komma på med lösdrift är att hästarna kanske inte alltid är så rena när man ska rida men å andra sidan så har man ju mycket extra tid till att borsta hästen fin med tanke på att man sparar väldigt mycket tid på att ha hästen i lösdriftsstall istället för boxstall.
Lösdriftstall blir allt vanligare runt om i Europa och börjar även öka lite smått i Sverige. En stor anledning till att det i Sverige inte är lika vanligt med lösdrift stall som de är i vissa, andra delar av Europa är att vi här i Sverige överlag har det ganska bra ekonomiskt medan de i andra länder har behovet av att ha den mest ekonomiska lösningen, i detta fallet lösdriftstall. Det allra vanligaste är att man låter unghästar gå på lösdrift i några år för att de ska lära sig ett naturligt beteende. Men det går att bedriva lösdrift i alla typer av stall ridskolor, inackorderingsstall, avelsstall, tävlingsstall möjligheterna är oendliga! Det är till och med bevisat att tävlinbgshästar inom galopp och trav visat en märkbar förbättring efter att de gått på lösdrift så visst kan man dra paralleler mellan hästens välbefinnande och kondition till resultatet som presteras på tävlingar. För tävlingshästar och inackorderings hästar har man tillverkat ett speciellt lösdrifts system som är anpassat för att passa extra bra för dem. Man har kombinerat boxstall med lösdriftsstall genom att ha boxarna smmanlänkade med hagarnna och låta boxdörrarna därimellan vara öpppna på så sätt får hästen välja om den vill stå i sin egen box eller vara ute i hagen med några kompisar.
Den absoluta fördelen med lösdriftsstall är alla möjligheterna som finns med det och hur man själv kan anpassa det efter sitt och hästarnas liv. Så jag tror absolut på att lösdriftstall är framtiden inom hästhållningen, åtminstone om hästen fick bestämma.
Annons
Camera info
Camera NIKON D3000
Focal length 18 mm
Aperture f/6.3
Shutter 1/160 s
ISO 100
Anonymous
Fri 2 Dec 2011 12:42
Har aldrig orkat läsa så långa texter förr, men denna var sjuukt intressant och du har sååå jäkla rätt :D
Brillianthorses
Fri 2 Dec 2011 16:40
Åh men vad roligt att du tycker det :) Grattis till dig som orkade läsa igenom hela texten ;)
6 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/brillianthorses/499143202/