Thursday 27 September 2012 photo 3/4
![]() ![]() ![]() |
En liten (hund)fotoskola
- del två
Den här gången handlar det om
VITBALANS
Vitbalansen kan som enklast förklaras som färgtemperatur (för det är vad det är). Olika ljus har olika temperatur och därför olika färg. Bästa exemplet är att titta in i ett fönster på vintern när man står ute i snön. Utanför kommer färgerna verka blå i snön, medan kökslampan ovanför köksbordet är väldigt gul.
Färgtemperaturen i bilden går från hög (alltså blå, bild längst till vänster) till låg (gul, längst till höger). När de ljusa partierna i en bild har fel färg kallas det för färgstick. I många fall tänker man inte på att man har färgstick i bilden, men lägger man på en färgton i motsatsfärgen märker man tydligt skillnaden.
Testa med bilderna ovan och lägg handen över alla bilder utom en. Utan jämförelsen skulle det vara svårt att se färgsticken. Det krävs oftast litet träning av ögat för att se färgstick, men när man väl ser dem så blir färgharmonin oftast mycket bättre i bilden.
PROBLEM med vitbalans.
Alla de som har vita hundar och fotar dem i snön kan oftast uppleva sina ljusa hundar plötsligen bli blå. Det är för att solljus är ganska hårt och när det reflekteras i snön blir det väldigt blått.
Fotar man i solnedgång är ljuset väldigt rött och därför kan man få ett rödstick i sina bilder.
Jag nämnde
motsatsfärger
Det är extra viktigt när man håller på med vitbalans. Annat namn är exempelvis komplementsfärger. Det betyder att dessa två "tar ut" varandra. Detta är extra behändigt när man håller på med just vitbalans och färgstick. Det ser ut på följande sätt:
Blå - Gult.
Magenta - Grönt.
Cyan - Rött.
Alltså, har du ett blått färgstick i bilden tar du bort den (neutraliserar det blåa) genom att lägga på en gul färgton. Har du ett rött färgstick kompenserar du med en cyan färgton. Det gör inte bilden färgad på något sätt, utan gör de ljusa/vita partierna - exakt - vita. Vilket är såsom det ser ut IRL. Vitt ska vara vitt.
I KAMERAN
I alla kameror (som jag kommit över) finns inställningen att själv kunna bestämma vitbalansen. Oftast handlar det om enkla förinställda val som sol, glödlampa, lysrör, skugga, moln och blixt. I vissa systemkameror kan man också bestämma färgtemperaturen helt själv om man så vill.
I BILDREDIGERINGSPROGRAM
Fotar man i råformat (.raw) kan man i Lightroom eller Photoshop ändra vitbalansen direkt. Annars kan man använda sig av fotofilter som finns i Photoshop. (Bild/Image > Justeringar/Adjustments > Fotofilter/Photo filter)
Testa ta fram ett stearinljus och fota det med bestämd färgtemperatur. Sedan fota ett lysrör. En glödlampa. Och ett träd i solnedgång så kommer ni snart märka skillnaden och lära er se färgstick in no time whatsoever :D
Lycka till!
Annons
Camera info
Camera Canon EOS 50D
Focal length 100 mm
Aperture f/3.5
Shutter 1/350 s
ISO 640
Comment the photo
ebissmark
Fri 28 Sep 2012 07:13
Daaamn! Råkade gå in på mobilen och hinner inte läsa nu. Kan någon bara svara något här så jag kan läsa sen? :)
AniTheSith
Thu 27 Sep 2012 21:07
Åh tack! Vilken bra text! :D Ha aldrig riktigt fattat det där till 100% x)
18 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/hundportratt/509907075/