söndag 20 februari 2011 bild 1/1
![]() ![]() ![]() |
Ungarnas utveckling
Föds helt hjälplösa
Som redan sagt är undulater typiska bokrypare. De föds nakna, blinda och helt försvarslösa. De kan inte ens lyfta huvudet från marken under sina första dygn. De är helt utelämnade till sina föräldrar för överlevnad och i fallet med sällskapsundulater har också du som ägare till det häckande paret ett stort ansvar. Det är du som får hoppa in där föräldrarna behöver det och stödmata, städa holken, ta bort ev. döda ungar etc.
Vä: 9 dagar gammal Hö: 1 dag gammal
Snabb utveckling
Trots att de är så hjälplösa vid kläckningen utvecklas de mycket snabbt när de väl kläckts. Redan runt det sjuttonde dygnet har ungarna uppnått en vuxens vikt på runt 35 gram, dagarna efter lägger de på sig ytterligare vikt men de går ner till runt 30-35 gram igen tills det blir dags att lämna holken. De öppnar ögonen redan 6:e – 7:e dagen och på den 7:e dagen börjar också deras stora fjäderpennor sticka fram. Efter 10-11 dagar har de utvecklat hela sitt täckande lager av underdun och när de är 5-6 veckor kan de redan flyga och äta själva.
Då har också deras stora vingpennor växt ut till tre fjärdedelar av sin fulla längd och deras stjärtfjädrar till två tredjedelar. Efter ytterligare 7-10 dagar har deras flygpennor uppnått full längd.
Bildserien visar en unges utveckling
Nykläckt
7 dagar, just öppnat ögonen
12 dagar. Fjäderpennorna är på väg.
17 dagar
23 dagar
29 dagar
Utvecklingen dag för dag
Under ungarnas första levnadsdagar är de helt hjälplösa. Nacken är böjd och vriden så att övernäbben eller pannan vilar mot holkens botten. Vingarna hänger ner på sidorna och är lätt böjda. I den positionen ligger ungen och trycker nära sina syskon och sin mamma, med magen, fötterna, benen och huvudet mot marken. Under den här fasen strävar ungarna efter att alltid ha fysisk kontakt med mamman och syskonen, och om de förlorar närkontakten vrider de sig runt, gällt pipandes tills de återfinner sin familj.
4 dagar gammal
Hela kullen ligger i en liten hög tillsammans med de minsta i botten och de större uppepå, de vilar sina nackar på varandras nackar. Det är ett smart arrangemang, det gör att de som behöver värmen mest får den av sina äldre mer dunklädda syskon, deras nackar vilar bekvämt i position och det blir mjukare för alla.
10 dagar gammal
Vid 8-9 dygns ålder kan ungarna hålla upp sina huvuden och börja vandra runt i holken, de brukar börja bli väldigt nyfikna i den här åldern. Smakar på saker med sin lilla näbb och tittar sig storögt omkring när man håller dem i handen. De har inte längre konstans kontakt med sina syskon men smakar också på dem i sin undersökningslust.
Vid ungefär 21 dagars ålder börjar de mata och klia varandra. När de yngre ungarna skriker efter mat matar de äldre dem. Vid den här åldern är det full rulle i holken och alla ska undersöka allt. De smakar på fjädrar, dun, avföring, spån – ja allt!
Det är viktigt för ungarna att de lär känna varandra och sin omgivning av många orsaker. Det får dem att känna sig säkrare och stärker musklerna inför flygträningen. De tränar sina sociala färdigheter redan i holken med sina syskon, det är viktigt för att de sen ska kunna fungera i en flock.
Undulatungarna lämnar holken vid 4-5 veckors ålder men matas då fortfarande av sina föräldrar, framför allt hanen, tills de är runt 6 veckor. Ungar som redan lämnat holken hoppar ibland tillbaks in när de hör sina yngre syskon ropa efter mat och blir matade av honan i holken tillsammans med de yngre. Sådana ungar ska inte flyttas ut igen, det är bäst att låta dem ha holktryggheten så länge de känner att de behöver den. När de känner sig redo att lämna holken för gott så gör de det.
När första ungen lämnat holken är det viktigt att se till att det finns mat och vatten lättåtkomligt i buren. Ge dem gärna mycket groddade frön, grönfoder och äggfoder.
Färgen på ungarnas fjäderdräkt är inte lika stark som vuxna undulaters och vågteckningen är inte lika markerad förrän efter första ruggningen. Ögonen är helt svarta utan ljus irisring. Innan första ruggningen kan det vara svårt att avgöra ungarnas kön genom att titta på vaxhuden, den får sin färg gradvis när ungarna blir könsmogna.
Annons