Thursday 8 January 2009 photo 1/1
|
När Adam Raga tränar är han uppbackad av flera teammedlemmar som peppar, uppmuntrar och lotsar honom rätt.
Till toppen via Spanien
TrialvärldsmästarnaDougie Lampkin och Adam Raga är överens. För att nå toppen måste manträna och tävla i Spanien. Svensk Motorsport har träffat de bådamästarna och talat om vad som krävs för att nå världseliten i trial.
Tillsammans har Dougie Lampkin och Adam Raga en nästan ofattbar hög medVM-medaljer. Lampkin har sju utomhustitlar och fem vinster iinomhus-VM, medan Raga har två utomhustitlar och fyra inomhussegrar.Raga är fortfarande med och slåss i toppen, medan Lampkin har passerathöjdpunkten av sin karriär. Båda anser att trialsporten har ändrat sigmycket sedan de började.
– I dag är det bara jag och Dougie som inte håller på med cykeltrial,säger Adam Raga och förklarar att orsaken till att han aldrig harsysslat med den typen av träning är att han helt enkelt fick enmotorcykel av sin pappa och det var så det började.
– Jag var två år och åtta månader när jag började köra motorcykel, fortsätter han.
Dagens trial präglas av att hoppa, balansera och köra mer och mer påbakhjulet. En av de nya stjärnorna som behärskar den tekniken är AntoniBou som också har sina rötter inom cykeltrialen. 21-åringen fick sittdefinitiva genombrott förra året då han vann både inomhus- ochutomhus-VM. Dougie Lampkin som tillsammans med Jordi Tarres är den somtagit flest VM-titlar utomhus, sju stycken, ser inget skäl till attändra sin körstil.
– Visst, man använder en annan stil i dag, men jag är vid den punkten imin karriär att det inte är någon idé att lära om. Jag kör litemountainbike för fysikens skull, men jag kör bara motorcykel när jagtränar trial, säger han.
I Katalonien i norra Spanien, är trial¬sporten jättestor, både vad detgäller utövare och publik. Adam Raga är själv från Ulldecona iTarragona och för honom är det självklart att unga trialförare medambitioner behöver komma till Spanien för att erövra en plats ivärldseliten.
– Det har funnits bra trialförare från Norden, som Tommi Ahvala frånFinland, men i Norden har ni en nackdel med vintern då det är svårt attträna. I Spanien finns alla fabriker, alla team och de bästa tränarna.Vill man nå toppen så måste man vara här och träna, säger Raga.
Japanen Takahisa Fujinami, liksom Dougie Lampkin har gjort det, även omLampkin inte tillbringar så mycket tid i Spanien som tidigare.
– Nu bor jag kanske 3–4 månader om året i Spanien, förut var det mer.Har man möjlighet tycker jag att man ska åka till Spanien någon del avåret, om inte annat för att se på vilken nivå man tränar och tävlardär, säger han.
Lampkin anser också att de olika nationsförbunden måste bli bättre på att stötta sina förare om man vill få fram fler talanger.
– Det är färre förare som kör VM nu, det är en besvikelse, alla parterskulle gynnas av att det fanns fler förare i VM. Men å andra sidan ärnivån på dem som kör hög. Men vi måste bli bättre på att börja med deunga förarna och stötta dem. Federationerna i Italien, Frankrike ochSpanien är duktiga på det här, medan vi i England är nog sämst på attta hand om våra talanger, säger han.
När Lampkin inledde sin VM-karriär körde inte juniorerna tillsammansmed seniorerna. I dag tävlar som bekant både ungdomsförare, junioreroch EM-förare i anslutning till VM-tävlingarna vilket ger de unga enchans att se vad världseliten är kapabel till.
– De ser vad som krävs och man får inte glömma att de resultat manuppnår är kopplade till den möda man lägger ner. Vill man bli bäst ivälden måste man vara beredd att ge allt för att lyckas, säger Lampkin.
Adam Raga understryker vikten av träning för att hitta den rättakänslan och så berättar han om hur hans träningsdagar är upplagda.
– Jag brukar dela dagen i två delar. På förmiddagen tränar jag teknikmed motorcykeln och på eftermiddagen blir det fysträning. Jag gör alltmöjligt för att förbättra kondition och muskelstyrka, säger han.
Raga var 13–14 år när han insåg att han var bland de bästa trialförarnai sin åldersklass och som 16-åring blev han upplockad av Gas Gas ochfick Jordi Tarres som tränare.
– För att bli en bra trialförare behöver man koordination, styrka ochatt kunna röra sig snabbt. Det är en akrobatisk sport som kräversjälvförtroende, bra teknik och att man är i bra form. Förutom din egenträning så är det viktigt att ha en bra tränare som visar dig hur duska nå toppnivå, säger Raga.
Raga vill också framhålla hur viktigt det är för en trialförare att ha en bra minder och en god mekaniker.
– Det är viktigt att mindern är en bra person, för man tillbringar såmycket tid tillsammans, man umgås ju dagligen. Mindern måste kunnatänka snabbt och ta bra beslut under tävling. Helst ska de vara duktigatrialförare själva så man kan lita på deras beslut och ge full gas utanatt det spinner, säger han.
Mekanikern är också en nyckelperson eftersom han hjälper föraren attställa in cykeln på bästa sätt. Marginalerna är små och i världstoppenkan minsta lilla fel bli utslagsgivande. Det vet både Dougie Lampkinoch Adam Raga. Man blir inte flerfaldig världsmästare i en såkomplicerad sport som trial utan att ha koll på detaljerna.
Jaha så kanske det är =P
Comment the photo
6 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/magnusjohansson/317298506/