Tuesday 1 May 2012 photo 1/1
|
Ja, jag är nog rätt duktig ibland alltså. Det måste man få ge sig själv. Vi har haft reflexioner på en del grundföreläsningar, och jag fick tillbaka min första nu, om hållbar teknik. Jag tänkte posta den här, för att det är information till alla som är intresserade. Och för att jag fick VG :) Jag menar, om jag hade haft G hade den inte varit lämplig att posta. För då suger den. Sååå, lite information om hållbar teknik och förslag på policies för att hålla ihop världen (a och b)
a) Välj fritt en lovande framtidsteknik. Använd de fyra systemvillkoren som presenterats Per B:s föreläsning (powerpoint) och skriv en halv sida om vad de kan säga om din valda tekniks hållbarhet.
Vi står på randen av en ravin och vi behöver hjälp med hur vi ska vända tillbaka. Man pratar om ett långsiktigt hållbart samhälle, och man framför de fyra systemvillkoren. De säger att i det hållbara samhället utsätts inte naturen för systematisk koncentrationsökning av ämnen från berggrunden, koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion, undanträngning med fysiska metoder och där tillgodoses mänskliga behov överallt.
Hållbar teknik är en stor del i det framtida samhället. Solar Tower Power är en ny teknik som har etablerats på en del ställen. Det är ett gigantiskt torn som omges av tiotusentals speglar runtom på marken. Dessa reflekterar samtidigt solens strålar upp mot tornets topp som innehåller vatten. Vattnet värms till ånga som alstrar elektricitet. Värmen kan också lagras i salter från dagtid till natt. Det är ett högpresterande system, men följer det de fyra systemvillkoren?
Tower Power ökar inte koldioxiden i luften genom någon slags förbränning av olja eller kol. Det är också lätt att reparera och relativt billigt, så det blir heller inga restprodukter som lämnas kvar i naturen. Dock används inte återvunnet material. Tower Power tar stor plats, men är relativt effektiv och behöver inte störa känsliga ekosystem i till exempel vatten. Den skadar inte flygande fåglar eller hindrar växter från att växa då den främst planeras att byggas i ökenområden med stark sol. Det fjärde och sista systemvillkoret påverkas knappast, här måste det till sociala och politiska kontroller som ser till att människor överallt får en jämlik fördelning av energikonsumtionen.
b) Välj vilken klimatstrategi du tror på av dem som nämns i filmen om klimatåtgärder. (Se vänsterspalten). Motivera på en halv sida.
Det behövs också avtal och bestämmelser för att nå ett hållbart samhälle. Utan de är det mycket svårt att få alla nationer att jobba åt samma håll. Det finns många olika förslag, men den jag anser är bäst är Minskning och Utjämning, även kallad Contraction and Convergence. Det är utvecklat utav The global commons i London. Det är mycket verklighetsförankrat då det bemöter och tar vetenskapens forskning på allvar och lyckas faktiskt uppnå de utsläppsmängder som behövs för att stoppa klimatförändringarna. Contraction and Convergence fungerar så att rätten att släppa ut koldioxid i atmosfären ska bestämmas årligen och räknas utifrån ett lands tidigare utsläppsmängd och dess befolkning. Detta gör att det blir mer jämlikt i världen, de länder som har en stor befolkning och ett blygsamt förflutet får släppa ut mer, och koldioxidjättar med en liten befolkning får dra sig tillbaka. Det kan kännas orealistiskt, eftersom de mäktiga i-länderna inte lätt kommer att gå med på ett sånt avtal. Här är det tydligt att det är u-länderna som är de stora vinnarna, och i-länderna som verkligen får anstränga sig. Man kan köpa och sälja utsläppsmängder vilket mildrar den stora omställningen för till exempel stora industriländer som USA. Utöver det finns inga förhandlingar eller undantag. Det tycker jag är det som prisar avtalet mest. Det finns ingen undanflykt och inga ursäkter. Avtalet åstadkommer det som måste åstadkommas. Varje år reduceras utsläppsmängden, detta gör det lättare att genomföra, men det ger det också en snabbhet som är välbehövlig om vi ska klara av att stanna innanför planetens resiliens. Samtidigt som man uppnår vetenskapens satta gränser för vad planeten klarar av, så jämnar man ut orättvisorna i världen och jag tror att det kan hjälpa människorna i de fattiga länderna mycket. Det kommer att främja kunskapsspridning, samarbetet mellan de olika länderna och världsfreden.
Annons