Sunday 26 September 2010 photo 3/3
|
Det gäller att hålla tungan rätt i munnen för att det ska bli snyggt. Hippson ger dig råd tillsammans med Karin Morgan, agronomie doktor och ansvarig för hippologprogrammet vid Ridskolan Strömsholm.
Ska jag klippa eller inte?
När du funderar över om din häst behöver klippas kan du ställa dig själv följande frågor:
• Hur ofta tränas hästen så den blir ordentligt svettig?
• Var rids den oftast, utomhus eller i ridhus?
• Vilken temperatur är det i stallet och hur mycket går hästen i hagen?
• Hur mycket extra arbete och pengar är jag beredd att lägga ner på att ersätta den avklippta pälsen med täcke, både ute och inne?
Svettandet avgör
- Om hästen arbetar så att den svettas och gör det ofta, kan det vara bra att klippa den, säger Karin Morgan.
Om den bara undantagsvis arbetas riktigt svettig passar det bättre att låta den behålla pälsen.
De gånger den blir svettig får man lägga lite extra tid på att skritta av eller leda den tills den torkat istället.
- En kompromiss kan vara att klippa hästen enbart där den blir svettig. Om du bestämmer dig för att klippa så låt hästens träningsintensitet och hur svettig den blir avgöra hur stor del av pälsen som klipps bort.
Klippta hästar torkar snabbare
Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen vid träning bort lättare, och skulle hästen ändå bli svettig torkar den snabbare.
Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt. Eftersom hästen torkar snabbare avger den också mindre fukt till omgivningen, vilket är positivt för stallmiljön.
En långhårig häst som arbetas svettig tar lång tid att torka och kan lättare bli sjuk om den blir stående blöt. En korthårig häst är också lättare att hålla ren. Men man måste tänka på att man som hästägare har ett aktivt ansvar för att den klippta hästen inte fryser. Den har förlorat ett isoleringslager och behöver alltid ett täcke på vintern, inne såväl som ute.
- På en klippt häst ersätter man pälsens isolering med ett termotäcke, förklarar Karin.
Välj klippstil efter ridstil
Om du väl har bestämt dig för att klippa hästen finns det en mängd olika stilar att välja mellan. Utgå från hur hästen rids och lever när du väljer stil.
Om du rider mycket utomhus eller om hästen vistas mycket i hagen kan det vara bra att låta den behålla pälsen på rygg och kors.
Det kan räcka med att bara klippa den där den svettas. Genom att behålla pälsen på rygg och kors blir hästen inte lika känslig för kyla. Den kan då också klara sig utan ländtäcke vid ridning.
Görs i oktober eller november
Det är lämpligt att klippa hästen innan vinterpälsen har hunnit bli så tjock. Då hinner hästen också vänja sig vid att vara klippt innan den värsta kylan slår till. Ibland behöver man klippa den igen under vintern.
- Det brukar gå bra att klippa hästar fram till nyår och eventuellt i januari, men man bör inte klippa senare än så om man vill försäkra sig om att de inte får dålig sommarpäls. En häst som klipps ofta kan få problem med pälsansättning och pälskvalitet, säger Karin.
Ston som ska betäckas på våren bör inte klippas alls, eftersom fällningen av vinterpälsen och brunsten hänger ihop.
Se upp med klåda och skav
Klippta områden är mer känsliga för skav, till exempel av sadel, sporrar, benskydd och benlindor.
Om man har en häst som man vet är känslig för skav kan det vara en god idé att spara pälsen på utsatta ställen. Bogen är ofta utsatt för skav från täcken, även om hästen inte är klippt.
Därför är det viktigt att satsa på välsittande täcken och gärna byta täcke ofta för att variera tryckpunkterna. Lite pälsglans kan hjälpa för att minska skav av täcken.
Illasittande täcken kan i värsta fall ge ryggont. De trycker ofta över manken och kan därför ge ömmande ryggar, något man kanske inte tänker på.
En annan anledning att ofta byta täcke är för att minska risken för klåda och andra hudproblem. Hästens päls är inte gjord för att ha ett extra lager utanpå. När pälsen blir tilltryckt och luftgenomströmningen minskar kan hästen lätt få hudproblem, som klåda.
Försök att låta hästen vara utan täcke en stund varje dag och byt täcke ofta. Att inte låta innetäcket sitta på under utetäcket i hagen, utan att istället byta täcke, kan också vara bra
källa: hippson.se
Klippning?
JA ? NEJ ?
xX/Emma
När du funderar över om din häst behöver klippas kan du ställa dig själv följande frågor:
• Hur ofta tränas hästen så den blir ordentligt svettig?
• Var rids den oftast, utomhus eller i ridhus?
• Vilken temperatur är det i stallet och hur mycket går hästen i hagen?
• Hur mycket extra arbete och pengar är jag beredd att lägga ner på att ersätta den avklippta pälsen med täcke, både ute och inne?
Comment the photo
Men annars är det ju onödigt? :)
När man kunnde rida min medrytarhäst aktivt svettades hon väldgt lätt och mkt, då klipptes bara pälsen på bogen bort (:
Min ponny får inte så mycke vinterpäls, men jag klipper halva henne för hon ska torka ordentligt..
Annars kan jag tycka det är onödigt, men vill inte att hon ska gå & svetas hela sommaren ;)
och i ett stall med öpnna dörrar :)
för min har ingen päls endå , jag behöver liksom täcka med hals o ca 500 g utan klippning :) dessutom är han skavkänslig :)
För de sätter så mycket päls som de tror att de behöver, så den vinter gick han utan täcka vid 15 minus utan problem :)
23 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/ponnydiskussion/473132901/