Tuesday 1 September 2009 photo 1/1
![]() ![]() ![]() |
Tuesday 1 September 2009 photo 1/1
![]() ![]() ![]() |
Septembers märkesdagar:
1/9 Hela månadens väder beror på vädret just den dagen. Skulle det blir torrt kan man räkna med vattenbrist under vintern.
22/9 Vackert väder på Eqidiusdagen (nu Samuel) lovar stadig och fint väder till Mickelmäss. HÖSTDAGJÄMNING INFALLER.
Står barometern högt den dan och det blåser en ostlig vind, ja, då kan man lugnt emotse en angenäm, nästan sommarvarm oktober.
Mikael var ju som bekant en av ärkeänglarna och dyker upp på diverser ställer i bibeln. I Uppenbarelseboken kämpade han mot den sjuhövdade, draken som gick under namnen "den gamle ormen" djävulen och satan.
Mikaelsdagen eller Mickelsmäss var helgdag hos oss ända fram till 1772 och var kanske mest känd som den gängse flyttningsdagen för allt tjänstefolk. Kring Mickelsmäss väderspådomar:
29/9 Är vinden ostlig eller nordlig eller om det regnar utan någon blåst blir vintern inte sträng. Är det uppehållsväder kan man räkna med ett torrt nyår. Men rimfrost den dan medför frost nästa vår efter den 1 maj!
Om löven fallit till Mikael, så har snön smält till Erik (18/5).
Finns ej Mikaeli frost finns ej heller Allhelgona tö. (Norrbotten)
Rikligt med ekollon vid Mikaeli ger mycket julsnö.
September hör inte till den månaden i vilken man kan pricka in väderleken tämligen bestämt. Medan man går där och skördar sina äppelträd och gläds åt astrarnas glada färger kan man ofta fröjdas åt en härligt klar och en aning kylig septemberhimmel.
Till de mera allmänna väderspådomarna hör dessa:
På en våt september följer en torr oktober (Västergötland).
Kvällsdimma i september betyder regn under natten.
Faller löven tidigt från träden kan man vänta si en vacker senhöst och en mild vinter.
Kan man se en lång smal sky på himlen - den kallas för "norgäddan" - bådar den regn.
Oväder för med sig mycket snö i februari och mars och det kommande året blir gott.
Septemberåskan är lika med stark, hård blåst.
Rikligt med tistlar varslar om en grann höst.
September
Trädgårdsskötsel
Köksträdgården och drivbänkar.
Rädisor sås under höstmånaderna på bänk, så länge man anser att plantorna hinner utvecklas före frostnätterna. ända fram till jul kan man ibland ha rädisor på bänk. Man kan även fortfarande sätta salladsplantor, men för alla dessa plantor så måste man täcka bänkarna med glasfönster och de får endast luftas vid mild väderlek. Lediga bänkar skall rensas från ogräs, och jorden skall läggas i högar. På kalljord kan man endast så spenat för övervintring. Huvudkålsplantor efter sådd i juli planteras ut på ett skyddat ställe. Fröskörden fortsätter. Delning och omplantering av fleråriga växter skall också fortsätta. När rödlöken på vinden torkat skall den putsas, och då måste man se till att löken inte skadas. I Finland inträffar normalt de första svåra frostnätterna redan i mitten av september, varför man måste börja skörda köksväxterna nu och fram till oktober. De växter som är mest känsliga för frost skördas givetvis först som turkiska bönor, mejram, timjan, huvud, Savoy, och brysselkål samt rödbetor. De härdigare är morötter, palsternackor, purjo, selleri, persilja med flera. Vitkål bör stå ute så länge som möjligt. Omedelbart efter skörd skall landet rensas från ogräs.
Fruktträdgården.
I denna och nästa månad skall man skörda frukten, då man får se till att frukten plockas och inte skakas ner från trädet, och att frukten hanteras ytterst varsamt. Sommarfrukt, framförallt päron bör skördas sex till åtta dagar innan den är mogen, vinterfrukten får sitta kvar till strax före de första frostnätterna. Fallfrukten skall tas bort varje dag, annars spriden den lätt larver, fallfrukt går utmärkt att använda till sylt och saft. Tjärkransar skall anbringas i mitten av september på träden till skydd mot frostfjärilen, och skall hållas klibbiga hela hösten genom att strykas med tjära. Plantering av träd och buskar skall göras i senare halvan av månaden och bör vara avslutad i södra och mellersta Finland i mitten av oktober och på åland i slutet av oktober. Plantering av fruktträd bör på hösten endast ske på höglänt lucker sandjord. På annan jord är det bättre att plantera på våren under april månad. Svaga fruktträd och buskar skall gödslas nu eller i oktober. Sättning av sticklingar avslutas under september. Frö från träd och buskar skall samlas in i den mån de är mogna.
Blomsterträdgården och parken.
Blomsteranläggningarna skall skötas och gräsmattorna skall klippas som tidigare. Fleråriga växter, särskilt alla slags lökväxter, som till nästa år skall blomma på kalljord, skall planteras ut. Plantor som skall övervintra under glas, flyttas så småningom in i växthus. Scharlakanspelargonior planteras i krukor och sätts in innan frosten skadar bladen, och skall förvaras i ljust och tämligen varmt och torrt rum. övriga blommor dahlior, gladiolus, med flera vilkas rötter skall förvaras på frostfritt ställe kan stå ute tills bladen börjar bli frostbitna, då de omedelbart skall tas upp. Plantering av träd och buskar skall ske från slutet av september till mitten av oktober, ömtåliga arter som pil och poppel skall helst planteras på våren i april. Barrträd skall planteras under maj och augusti.
Krukväxter i rum och växthus.
Under månadens första del flyttas efterhand de krukväxter som under sommaren stått ute i fria luften in, De mest härdiga sorterna som törnrosor, lagrar, cypresser med flera får stå ute till nästa månad. Likaså skall man nu plantera de växter som växt på friland, lökväxter med flera, som är avsedda att drivas inomhus under vintern. Att plantera om krukväxter nu bör undvikas. De smärre krukväxtplantor som står kvar i drivbänk kan stå kvar till nästa månad, om de skyddas mot frost. Före man flyttar in växterna skall drivhuset repareras och rengöras mycket noga. Vattningen av krukväxterna skall minskas efterhand, att skugga mot sol behövs inte, vid mild väderlek bör kallhusväxterna luftas både dag och natt. I varmhuset skall man under denna och nästa månad hålla en temperatur på femton till arton grader.