Thursday 1 October 2009 photo 1/1
![]() ![]() ![]() |
Oktobers märkesdagar:
7/10 Den första vinterdagen är den 7 oktober.
14/10 Detta datum har av ålder kallats för "vinternatten", då man efter den dagen på allvar räknade med vinters ankomst. Ett gammalt ordspråk säger:
Gott väder under vinternatt gör god vinter.
16/10 Om det regnar på förmiddagen kan man förvänta en fuktig försommar nästa år. Regnar det på eftermiddagen blir eftersommaren nederbördsrik. (Västergötland)
28/10 När Simon och Judas (fordom kallades dagen för SimonJudas) kommer vandrande till oss, så kommer de obevekligen med vinter. Väderleken i oktober brukar ofta domineras av brittsommar eller indiansommaren som den så kallas. Den infaller i regel den 7.
På Brittdagen, och om det berodde på Heliga Birgittas nåd och förböner eller ej så var brittsommarens fyra dagar månadens skönaste. Men den så kallade eftersommaren som infaller mellan den 20-25, kan även den je ett milt eko av den gångna sommarens värme.
Blir det varm i oktober blir det ännu kallare i februari. Blir det snö i oktober så blir det en mild vinter i januari. (Blekinge)
Oväder i oktober tyder på en ostadig vinter.
Åska i oktober, varslar om storm och oväder.
Klar höst ger en stormig vinter.
En dimmig höst ger en snörik vinter.
Oktober
Trädgårdsskötsel
Köksträdgården och drivbänkar.
Skörd av köksväxter pågår hela denna månad, rotfrukter skall tas upp och läggas i källare eller i hög, sist skördar man vitkålen. Blomkålsplantor som inte hinner bli färdiga, skall slås in med rötter i ett frostfritt rum. Insamling av frö fortsätter. Rötter av blad och rotpersilja sätts i kallbänk och täcks med fönster och luckor när frosten tilltar, samt längre fram med löv, som får ligga kvar fram till mars månad. Efter skörden skall landen grävas, men inte jämnas med kratta. Innan höstgrävning skall man ha spridit gödsel på landen. Endast den jord som man skall så på hösten färdigställs, grävas och krattas, då man samtidigt skall göra gångar mellan sängarna, samt göra fåror till att så i. Själva sådden kan man uppskjuta till längre fram. Som exempel på köksväxter som man brukar så på hösten kan nämnas betor, cikoria, dill, havrerätter, isop, körvel, körvelrötter, lök mangold, morötter, målla, palsternackor, patienta, persilja, sockerrötter, spenat, syra, svartrötter med flera. Angående sådd och plantering på bänk samt bänkarnas täckning se under september. I den mån bänkar blir lediga, och inte skall sås mera, rensas de från ogräs, och jorden skall läggas i hög, innan den blir för sur. Den plats där man skall anlägga tidiga bänkar skall täckas med strö eller löv för att hindar tjälen från att komma ner i jorden.
Fruktträdgården.
Fruktskörd, plantering av träd och buskar samt insamling av frö fortsätter enligt reglerna i föregående månad. Jord som är avsedd för träd och buskplantering näst vår, skall grävas och gödslas. Jorden i trädskolan skall hackas upp eller grundgrävas. Smultronplantorna skall beskäras på alla revor och en del av de yttre bladen, och jorden omkring plantorna skall luckras upp och färsk gödsel skall läggas mellan plantorna.
Blomsterträdgården och parken.
Angående plantering av träd och buskar, se föregående månad. De blomstersängar som man röjt skall grävas och krattas, samt gödslas. Särskilt de land som är avsedda för bladväxter skall ha kraftig gödsling. Täckning av växter som skall stå ute över vintern uppskjuts ännu en tid, tills kölden kommer på allvar. De växter som skadas av lindrig köld skall täckas redan nu. Man skall däremot vidta förberedande åtgärder för täckning, stamrosor skall böjas till marken och fästas med trädkrokar, man skall även sätta kraftiga störar vid sådana växter som behöver täckas, men som inte går att böja. I slutet av månaden skall man så en del växter på kalljord, som reseda, malva, viol, krysantemum med flera.
Krukväxter i rum och växthus.
Växter som fortfarande står ute skall flyttas in nu. I övrigt gäller för krukväxternas skötsel under vintermånaderna följande allmänna regler. örtartade växter som skall blomma under vintern, som cyklamen, cineraria, calceolarium, primula med flera fodrar så mycket ljus och sol som möjligt. Primula bör gärna stå svalt, de övriga kan placeras på fönsterbrädan i ett rum som inte är för varmt. Lagerträd, evonymus, nerium och liknande bladväxter bör förvaras i källaren under vintern. Apelsinträd, kamelior, azalea, myrten, övervintrar däremot i svala rum. Om temperaturen är låg, kräver växterna lite ljus. De skall vattnas mycket sparsamt och temperaturen får inte bli så hög att dom börjar skjuta skott. Om man tillåter dem att skjuta skott kommer blomningen att bli sämre, blomning infaller för dessa växter olika för olika sorter, men vanligtvis under perioden januari till mars. Palmer och andra tropiska rumsväxter kräver ingen hög värme, som man normalt skulle tro. Däremot är dom mycket känsliga för temperaturförändringar samt drag.
Fruktträdgården.