Thursday 11 December 2008 photo 1/1
|
Idag har jag Namnsdag.
Är Namnsdag nott och fira?
I Sverige började man fira namnsdagar under 1600-talet. Det var främst inom den högre societeten som namnsdagarna var populära eftersom namnen som var med i almanackan ofta hade adlig bakgrund. På grund av denna uppdelning har namnsdagsfirandet än i dag olika betydelser för olika delar av Sverige. Det är bland annat vanligare att fira namnsdagar i storstäder och i borgerlig miljö.
Men även i Sverige var det länge gamla helgon och martyrer som präglade namnsdagarna. 1747 fick Kungliga vetenskapsakademien ensamrätt på att ge ut almanackor och två år senare kom den första almanackan ut med namnsdagar. Den innehöll endast namn med religiös koppling. Med åren växte kritik mot att göra namnsdagarna i almanackan mer tidsenlig och då lyfta fram de namn som var vanligt förekommande i Sverige. 1899 fick en kommitté i uppgift av riksdagen att ta fram en ny namnlista. Den gällde från och med 1901 och i den versionen hade 150 helgonnamn strukits, 28 hade ändrats och 177 nya namn hade tillkommit.
Hur firar man då en namnsdag i Sverige? Framförallt är det barn upp till 18 år som brukar firas på namnsdagen. Därefter brukar intresset svalna. Namnsdagsbarnet kan då bli bjuden på frukost på sängen. Det brukar även delas ut presenter och små gåvor, men vanligtvis inte i lika stor utsträckning som under födelsedagen. En del firar även ”lilla namnsdagen” på datumet för andranamnet. Även en sådan dag kan innehålla tårta, frukost på sängen och presenter.
Tex i visa delar av Spanien är de inte födelsedagen man firar mest utan det är Namnsdagen.
Är Namnsdag nott och fira?
Tex i visa delar av Spanien är de inte födelsedagen man firar mest utan det är Namnsdagen.
Comment the photo
7 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/saik91/305315485/