Tuesday 2 June 2009 photo 3/3
|
varför kan aldrig livet vara lätt:(
Annons
Comment the photo
MysPyys
Tue 2 Jun 2009 09:37
för att enligt mina beräkningar så ska dt inte vara lätt.. Det läste jag i denna artikeln: Hav är det sammanhängande vattenområde som avskiljer kontinenterna eller någon del av detta område. Haven täcker 70,8 procent av jordens yta och består av omkring 1,35 miljarder kubikkilometer vatten. Medeldjupet i haven är omkring 3 800 meter, vilket betyder att omkring 60 procent av haven utgörs av djuphav. Det största djupet är Mindanaodjupet i Filippinergraven som når 11 516 meter under havsytan. Salthalten i haven är i genomsnitt 35 gram per liter.
Ofta talar man om de större haven som världshav eller oceaner. Dessa oceaner uppdelas dock ofta i mindre bihav, som i sin tur kan uppdelas i medelhav eller randhav. Några exempel på bihav är Östersjön, som är ett medelhav, och Arabiska havet, som är ett randhav. Andra hav kallas bara bukter, till exempel Bengaliska bukten.
Havens utseende speglas av kontinenternas rörelser (plattektoniken) och förändras i takt med att spridningszoner på havsbottnen ökar havens yta, eller kollisionszoner pressar haven samman och minskar dess yta. Hav som en gång funnits på jorden, men som i dag inte finns i samma form kallas för paleohav, till exempel Iapetushavet och Panthalassa.
Livet på jorden tros av en del ha börjat i haven (andra tror att olika "familjer" av djur och växter skapats fullt färdiga) som i dag rymmer en stor artrikedom – från cyanobakterier till blåvalen, den största nu levande djurarten. Det är tillgången på vatten som varit förutsättningen för liv på jorden och än i dag lever omkring 40 procent av jordens befolkning i närheten av havet.
Innehåll [göm]
1 Havens ursprung
1.1 Ljud
1.2 Ljus
1.3 Temperatur
1.4 Tryck
1.5 Dynamik
1.5.1 Vågor
1.5.2 Strömmar
1.6 Salthalt
2 Forskning
3 Ekosystem
3.1 Pelagiska zonen
3.2 Bentiska zonen
3.3 Kuster
4 Flora och fauna
4.1 Fauna
4.2 Flora
5 Samhällsaspekter
5.1 Kultur
6 Referenser
7 Se även
8 Externa länkar
Havens ursprung [redigera]
Den här avsnittet saknar källhänvisningar. Förbättra gärna artikeln genom att lägga till pålitliga källor (helst fotnoter). Material som inte kan verifieras kan ifrågasättas eller tas bort. (april 2009)
Det finns flera teorier som försöker förklara hur jordens hav först uppstod. De flesta argumenterar för två eller tre ursprungliga källor men tillmäter dessa källor olika betydelse. En av källorna ska vara vatten som frigjorts ur jordens inre i form av ånga som först bildat atmosfären för att sedan producera stora mängder regn. En annan källa ska vara de stora antal meteoriter som träffade det unga jordklotet och som bidragit till mängden vatten på jorden. Ytterligare en källa kan vara en förmodad ring av is som omgivit jorden, ungefär som Saturnus ringar, och som jordens gravitation dragit ned i atmosfären.
Ljud [redigera]
Ljud leds bättre i havsvatten än i luft vilket gör att ljudet i haven färdas fyra gånger snabbare, omkring 1 500 m/s. Detta i sin tur gör att ljudet kan färdas mycket längre sträckor i haven, något som till exempel valar utnyttjar för att kommunicera med varandra över avstånd på hundratals kilometer.
Temperatur och tryck avgör ljudets hastighet. I haven minskar temperaturen med djupet, vilket först gör att ljudets hastighet minskar, samtidigt som trycket ökar, vilket gör att ljudets hastighet ökar från och med omkring 1 000 meters djup. På detta djup "fångas" ljudet genom att signalerna bryts mot över- och underliggande lager. Man kallar lagret för SOFAR-kanalen ("Sound Fixing and Ranging").
Ljus [redigera]
Ljuset är livsviktigt för tång, och indirekt för fiskar genom planktonSolljuset värmer de ytliga havslagren och är där helt avgörande för livet i haven. På större djup har solljuset absorberats — röda våglängder redan på 10–15 meters djup, blå på omkring 100 meters djup — och under 200 meter är haven i princip helt mörka. Totalt är endast två procent av havets volym belyst och detta gör att växtplankton, som står för fotosyntesen i haven, bara lever i de ytliga lagren vilket i sin tur påverkar resten av livet i haven. Många djur som lever i djuphavet kan dock generera eget ljus.
Temperatur [redigera]
Temperaturen i de ytliga havslagret varierar starkt på olika breddgrader. I djuphavet är dock variationerna små. Under 1 000 meter är temperaturen omkring 4°C men i polartrakterna ligger bottentemperaturen mycket nära fryspunkten.
Tryck [redigera]
Trycket i haven mäts i bar (Newton/km²). Vid havsytan är trycket omkring 1 bar för att sedan öka på djupet med en bar per 10 meter. På 1 000 meters djup är alltså trycket 100 gånger trycket på jordytan. Djur som lever under denna nivå har ofta geléartade kroppar.
Dynamik [redigera]
Vågor [redigera]
En våg bryts
Vattenpartiklarnas rörelser i havsvågor.Huvudartiklar: Havsvåg, vindvågor
Havsvågor är mekaniska vågor som fortplantar sig längs med havsytan. Inget vatten "följer" vågorna. Det enda som transporteras med vågorna över havsytan är energi. När vågorna når land frigörs denna energi.
Vågornas tillbakahållande kraft är gravitationen. När vinden blåser gör tryck och friktion att havsytans balans rubbas och energi från luften överförs till vattnet. På djupt vatten rör sig vattenpartiklarna i cirkulära rörelser, det vill säga en kombination av longitudinella ("fram och tillbaka") och transversala ("upp och ned") rörelser. På grunt vatten, där djupet är mindre än halva våglängden, rör sig partiklarna i ellipsoida banor.
Dyningar vid Ninety Mile Beach i Nya Zeeland.
Foto: GFDL.Tre faktorer spelar in då vågor bildas: (1) Vindens hastighet, (2) hur lång tid vinden har blåst över ett vattenområde, och (3) längden på den sträcka som vinden blåst över. Ju högre värden på respektive faktor desto högre vågor.
Vågor mäts efter höjd (vågdal till vågtopp), längd (mellan vågtopparna), lutning (vinkel mellan topp och dal) och periodicitet (tid mellan två vågtoppar).
I de områden där vågor bildas blir havsytan kaotisk, ofta med höga vågor. Om vågorna fortplantat sig en längre sträcka rör de sig i typiska regelbundna mönster, som ofta mot en havsstrand, kallade dyningar.
Extrema vågor
Tsunami
Tidvattenvåg
Se även
Beauforts skala
Strömmar [redigera]
Förenklad bild av termohalin cirkulationen i världshaven. Kalla djuphavsströmmar med hög salthalt rör sig åt öster (mörkblått) och ytliga havsströmmar med lägre salthalt åt väster (ljusblått).
Ytliga havsströmmarHuvudartikel: Havsström
I haven förekommer flera typer av havsströmmar: De ytliga, snabba strömmarna som drivs av vinden; de djupa mycket långsamma strömmarna som drivs av densitetsskillnader mellan olika havsregioner; och den vertikala transporten mellan de två tidigare.
Ytcirkulationen drivs av vinden. Corioliseffekten gör att strömmarna drivs medurs på norra halvklotet och moturs på södra halvklotet. Tillsammans med Corioliseffekten gör den så kallade Ekmanspiralen att de vinddrivna havsströmmarna flödar i rät vinkel mot vinden.
Djupa havsströmmar drivs av skillnader i temperatur och densitet. Strömmarna på havsslätterna, den termohalina cirkulationen, drivs av små skillnader i havets densitet. Strömmarna under havsytan kallas undervattensfloder.
En vertikal utväxling förekommer i havsregioner med nedvällning, vid oceanernas östra kuster, respektive uppvällning, vid oceanernas västra kuster.
Se även: Tidvatten, Golfströmmen
Salthalt [redigera]
Detta avsnitt är en sammanfattning av Havssalt
Havet består av saltvatten med en genomsnittlig saltkoncentration av 35 gram per liter. Saltkoncentrationen varierar mycket lite ute på öppet hav, men kan påverkas av flodmynningar och liknande nära kusterna och i innanhav som Östersjön, vilken bara har 5-10 - bortsett från Bottenviken och det inre av Finska viken med ännu mindre och de danska sunden med upp till 20 gram per liter ytvatten. På stora djup har vattnet något högre salthalt och densitet. Saltets sammansättning är praktiskt taget konstant - kalciumkarbonat 2,5 %, kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 (tumregel: motsvarar summan av de förra dvs 2,5+3,6+4,7) % och natriumklorid 77,7 % dvs i stort sett resten.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Forskning [redigera]
Läran om haven kallas oceanografi. Läran om livet i haven kallas för marinbiologi. Läran om geologin på havens botten kallas för maringeologi.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Ekosystem [redigera]
Korallrev, schematisk illustration.
Illustration: NSGS.Haven delas upp i flera ekosystem. En horisontell uppdelning görs mellan den neristiska zonen ovanför kontinentalsocklarna och den oceaniska zonen över oceansocklarna. Vertikalt kan havet uppdelas i pelagialen, "den fria vattenpelaren", som utgör större delen av havets vattenmassa och som i sin tur uppdelas i olika zoner med skilda ljus-, temperatur- och tryckförhållanden. Havsbotten utgör en egen zon som kallas bentalen.[1]
Havsytan bortom kusterna utgör ett eget habitat för både djur och växter. De organismer som är bundna till havets yta kallas neuston och omfattar så väl mycket små organismer som flagellater till sargassotång som kan bilda kilometerlånga mattor som i sig utgör ett eget ekosystem med flera unika arter. Arter som delvis lever över vattenytan, till exempel blåsmaneten (physalia physalis) och violsnäckan (glaucus atlanticus), kallas pleuston.[2]
Pelagiska zonen [redigera]
En så kallad "Black smoker" i Atlanten. Även på de största djupen gör hydrotermiska källor att maskar, musslor, räkor och krabbor kan leva där.
Foto: NOAA. (PD)Havens ekosystem
Litoralzonen Kontinentmarginal
Intertidalzonen Pelagial
Neristiska zonen Sund
Kontinentalsockel Djuphavsberg
Kelp Hydrotermisk källa
Korallrev Demersala zonen
Agulhas bank Bentiska zonen
Pelagiska zonen (pelagialen eller "vattenpelaren") kallas den del av haven som inte har direkt kontakt med kuster eller havsbotten. Pelagialen utgör den största delen av haven och står för 95 procent av havets mikroskopiska primärproduktion — växt- och djurplanktion som flagellater och maneter.
Vertikalt kan den pelagiska zonen uppdelas i flera underzoner:[3] [4]
Epipelagiska zonen (0–200 meter) — Den zon som nås av solljuset och därför den zon där de flesta av havens växt- och djurarter lever. Denna zon utgör bara 2 procent av havets volym. Vid kusterna minskar den epipelagiska zonen på grund av partiklar i vattnet och näringsrika kallvattenströmmar från havets botten.[3][1][1]
Mesopelagiska zonen (200–1 000 meter) — "Skymningszonen" där haven övergår till kompakt mörker. Det ljus som når hit räcker inte för fotosyntes men de flesta djur här är beroende av synen. De lever av byten och nedfallsprodukter från den epilagiska zonen.[3]
Batypelagiska zonen (1 000–4 000 meter) — hit når inget solljus alls och inga växter kan överleva här. De flesta djurarter lever av nedfallande rester av djur och växter (detritus) från överliggande zoner. Flera arter är bioluminiscenta och här lever jättebläckfiskar som jagas av kaskeloter. Under 2 000 meter kallas havet för djuphavet.[1][3]
Abyssopelagiska zonen (4 000–över havsbotten) — hit ned når inget solljus alls och de flesta arter som lever här är blinda och färglösa.[3]
Hadopelagiska zonen (det fria vattnet i djuphavsgravarna, ned till 10 000 meter) — en knapphändigt utforskad zon som fortfarande är i princip helt okänd. Trots en temperatur på några enstaka grader lever häpnadsväckande många barofila och extremofila arter här. Andra arter har anpassat sig till ett liv vid hydrotermiska källor.[3]
Bentiska zonen [redigera]
Exempel på den biologiska mångfald som omger korallreven.Bentiska zonen (bentalen, bentos) är den zon som omfattas av havsbotten. Växter i denna zon kallas fytobentos och djuren för zoobentos.[4]
Zonen uppdelas i hårdbottnar, till exempel klippor och korallrev, respektive mjukbottnar, sedimentlager av till exempel sand och lera. Omkring 80 procent av faunan i den bentiska zonen lever på hårdbotten som också hyser fyra gånger fler arter än mjukbotten.[4]
Kuster [redigera]
Längs med kusterna brukar hårdbotten uppdelas i zoner med olika grad av luftexponering:
Tidvattenzon eller litoralzon (litoral), som ligger mellan hög- och lågvattenstånden.
Supralitoralzonen (supralitoral), den så kallade "stänkzonen" eller "svarta bältet" där bland annat svartbältsbakterier lever.
Sublitoralzonen (sublitoral), zonen under litoralzonen där bland annat sågtång som inte tål långa perioder av uttorkning lever.
Längs med Sveriges kuster finns dessutom ovanför supralitoralen ett kalt bälte där ingenting växer. Detta bälte saknas längs tidvattenkuster.
[4]
Kuster är de områden där havet möter land...
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Flora och fauna [redigera]
Havet bebos av bland annat fiskar, vattenlevande däggdjur och plankton. Se marinbiologi.
Fauna [redigera]
Blåsmanet.
Narvalar bryter havsytan.Livet i havet utgår från plankton, de organismer som i allmänhet passivt driver med havets strömmar. Plankton brukar uppdelas i växt- och djurplankton, men många arter är mixotrofa och har både klorofyll och kan bidra med fotosyntes samtidigt som de kan inta fast föda. Plankton som under hela sin livscykel uppehåller sig i pelagialen kallas holoplankton medan de som bara tillbringar en fas av sina liv där (som till exempel larver) kallas meroplankton.[4]
Djur som aktivt kan förflytta sig genom att simma kallas nektoner, en mycket hetrogen grupp som bland annat omfattar valar, sköldpaddor, bläckfiskar och fiskar. De arter som lever vid havsytan kallas pleustoner eller neustoner, till exempel maneter.[4]
Den bentiska faunan uppdelas i epifauna, de djur som lever på botten, och infauna, de djur som lever under havsbotten. Samma fauna kan också delas upp efter hur arterna fångar sin föda:
Herbivorer som betar på havsbotten. Till exempel: strandsnäcka, ledsnäcka, skålsnäcka, tånggråsugga.
Aktiva eller passiva suspensionsätare som filtrerar vattnet. Till exempel havstulpaner, sjöpungar, läderkoraller, blåmussla, hydroider och svampdjur.
Depositionsätare som lever av nedfallande material. Till exempel sandmask, östersjömussla, slammärla, hjärtsjöborre.
Predatorer som lever på andra djur. Till exempel sjöstjärna, nätsnäcka, strandkrabba, havsanemon, havsborstmask, plattfisk och vadarfågel.[4]
Alger
Flora [redigera]
Lophogorgia chilensis (sjöpenna?)
Sjögräs (Mycrocystis pyrifera)
I världshaven finns färre arter än på land, vilket beror på att insekterna, som utgör en majoritet av alla arter, inte koloniserat haven. Men av de 33 fylum (djurstammar) på jorden återfinns 32 i haven varav hälften endast finns i haven.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Samhällsaspekter [redigera]
Se vidare fiske, sjöfart och havsförorening.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Kultur [redigera]
I antikens Grekland var Poseidon havsgud; i Rom Neptunus.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Referenser [redigera]
^ [a b c d] Havets zoner. GU, Marin ekologi.
^ In the waves. Lighthouse Foundation.
^ [a b c d e f] Pelagic zone. Wikipedia.
^ [a b c d e f g] Havets olika ekosystem. GU, Marin ekologi.
Se även [redigera]
Havsbotten
Lista över hav
Externa länkar [redigera]
UN Atlas of the Oceans
Havet.nu - nyheter, forskning och fakta om havet
WWF - Hav & kust
Vattenportalen - Ordlista
OceanPortal
HKF - "Ett skepp kommer lastat"
Chalmers och Göteborgs universitets sida om hav och miljö
Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Hav"
Kategorier: Artiklar som behöver källor från april 2009 | Artiklar med stubavsnitt | Hav
Dolda kategorier: Alla artiklar som behöver källor | Wikipedia:Basartiklar
VisningarArtikel Diskussion Redigera Historik Personliga verktygLogga in / skapa konto Sök
Navigering
Huvudsida
Skriv en ny artikel
Deltagarportalen
Bybrunnen
Senaste ändringarna
Slumpartikel
Ladda upp filer
Skänk pengar
Kontakta Wikipedia
Hjälp
Skapa en bok
Lägg till sidan i bok
Hjälp för böcker
Verktygslåda
Sidor som länkar hit
Ändringar på angränsande sidor
Specialsidor
Utskriftsvänlig version
Permanent länk
PDF-version
Citera denna artikel
På andra språk
Aragonés
???????
?????
????
Aymar aru
Boarisch
Žemait?ška
Bikol Central
??????????
?????????? (???????????)
?????????
Brezhoneg
Bosanski
Català
?esky
Cymraeg
Dansk
Deutsch
????????
English
Esperanto
Español
Eesti
Euskara
?????
Suomi
Võro
Føroyskt
Français
Furlan
Galego
?????
??????
Fiji Hindi
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Magyar
Bahasa Indonesia
Ido
Íslenska
Italiano
???
Lojban
Basa Jawa
???????
Kongo
???
Ripoarisch
????
Latina
Ladino
Lëtzebuergesch
Lumbaart
Lingála
???
Lietuvi?
Latviešu
Basa Banyumasan
??????????
??????
??????
Bahasa Melayu
Plattdüütsch
Nedersaksisch
Nederlands
?Norsk (nynorsk)?
?Norsk (bokmål)?
Nouormand
Occitan
??????
Polski
Português
Runa Simi
Român?
???????
???? ????
Sicilianu
Srpskohrvatski / ??????????????
Simple English
Sloven?ina
Slovenš?ina
Shqip
?????? / Srpski
Basa Sunda
?????
??????
??????
???
Tagalog
Türkçe
??????????
O'zbek
Vèneto
Ti?ng Vi?t
West-Vlams
Walon
Wolof
??????
Zeêuws
??
Bân-lâm-gú
??
isiZulu
Sidan ändrades senast den 20 maj 2009 kl. 02.12. Wikipedias text är tillgänglig under GNU Free Documentation License. Bilder, se bildsidorna (klicka på respektive bild). För mer information se Wikipedia:Upphovsrätt. Wikimedias integritetspolicy Om Wikipedia Förbehåll
Ofta talar man om de större haven som världshav eller oceaner. Dessa oceaner uppdelas dock ofta i mindre bihav, som i sin tur kan uppdelas i medelhav eller randhav. Några exempel på bihav är Östersjön, som är ett medelhav, och Arabiska havet, som är ett randhav. Andra hav kallas bara bukter, till exempel Bengaliska bukten.
Havens utseende speglas av kontinenternas rörelser (plattektoniken) och förändras i takt med att spridningszoner på havsbottnen ökar havens yta, eller kollisionszoner pressar haven samman och minskar dess yta. Hav som en gång funnits på jorden, men som i dag inte finns i samma form kallas för paleohav, till exempel Iapetushavet och Panthalassa.
Livet på jorden tros av en del ha börjat i haven (andra tror att olika "familjer" av djur och växter skapats fullt färdiga) som i dag rymmer en stor artrikedom – från cyanobakterier till blåvalen, den största nu levande djurarten. Det är tillgången på vatten som varit förutsättningen för liv på jorden och än i dag lever omkring 40 procent av jordens befolkning i närheten av havet.
Innehåll [göm]
1 Havens ursprung
1.1 Ljud
1.2 Ljus
1.3 Temperatur
1.4 Tryck
1.5 Dynamik
1.5.1 Vågor
1.5.2 Strömmar
1.6 Salthalt
2 Forskning
3 Ekosystem
3.1 Pelagiska zonen
3.2 Bentiska zonen
3.3 Kuster
4 Flora och fauna
4.1 Fauna
4.2 Flora
5 Samhällsaspekter
5.1 Kultur
6 Referenser
7 Se även
8 Externa länkar
Havens ursprung [redigera]
Den här avsnittet saknar källhänvisningar. Förbättra gärna artikeln genom att lägga till pålitliga källor (helst fotnoter). Material som inte kan verifieras kan ifrågasättas eller tas bort. (april 2009)
Det finns flera teorier som försöker förklara hur jordens hav först uppstod. De flesta argumenterar för två eller tre ursprungliga källor men tillmäter dessa källor olika betydelse. En av källorna ska vara vatten som frigjorts ur jordens inre i form av ånga som först bildat atmosfären för att sedan producera stora mängder regn. En annan källa ska vara de stora antal meteoriter som träffade det unga jordklotet och som bidragit till mängden vatten på jorden. Ytterligare en källa kan vara en förmodad ring av is som omgivit jorden, ungefär som Saturnus ringar, och som jordens gravitation dragit ned i atmosfären.
Ljud [redigera]
Ljud leds bättre i havsvatten än i luft vilket gör att ljudet i haven färdas fyra gånger snabbare, omkring 1 500 m/s. Detta i sin tur gör att ljudet kan färdas mycket längre sträckor i haven, något som till exempel valar utnyttjar för att kommunicera med varandra över avstånd på hundratals kilometer.
Temperatur och tryck avgör ljudets hastighet. I haven minskar temperaturen med djupet, vilket först gör att ljudets hastighet minskar, samtidigt som trycket ökar, vilket gör att ljudets hastighet ökar från och med omkring 1 000 meters djup. På detta djup "fångas" ljudet genom att signalerna bryts mot över- och underliggande lager. Man kallar lagret för SOFAR-kanalen ("Sound Fixing and Ranging").
Ljus [redigera]
Ljuset är livsviktigt för tång, och indirekt för fiskar genom planktonSolljuset värmer de ytliga havslagren och är där helt avgörande för livet i haven. På större djup har solljuset absorberats — röda våglängder redan på 10–15 meters djup, blå på omkring 100 meters djup — och under 200 meter är haven i princip helt mörka. Totalt är endast två procent av havets volym belyst och detta gör att växtplankton, som står för fotosyntesen i haven, bara lever i de ytliga lagren vilket i sin tur påverkar resten av livet i haven. Många djur som lever i djuphavet kan dock generera eget ljus.
Temperatur [redigera]
Temperaturen i de ytliga havslagret varierar starkt på olika breddgrader. I djuphavet är dock variationerna små. Under 1 000 meter är temperaturen omkring 4°C men i polartrakterna ligger bottentemperaturen mycket nära fryspunkten.
Tryck [redigera]
Trycket i haven mäts i bar (Newton/km²). Vid havsytan är trycket omkring 1 bar för att sedan öka på djupet med en bar per 10 meter. På 1 000 meters djup är alltså trycket 100 gånger trycket på jordytan. Djur som lever under denna nivå har ofta geléartade kroppar.
Dynamik [redigera]
Vågor [redigera]
En våg bryts
Vattenpartiklarnas rörelser i havsvågor.Huvudartiklar: Havsvåg, vindvågor
Havsvågor är mekaniska vågor som fortplantar sig längs med havsytan. Inget vatten "följer" vågorna. Det enda som transporteras med vågorna över havsytan är energi. När vågorna når land frigörs denna energi.
Vågornas tillbakahållande kraft är gravitationen. När vinden blåser gör tryck och friktion att havsytans balans rubbas och energi från luften överförs till vattnet. På djupt vatten rör sig vattenpartiklarna i cirkulära rörelser, det vill säga en kombination av longitudinella ("fram och tillbaka") och transversala ("upp och ned") rörelser. På grunt vatten, där djupet är mindre än halva våglängden, rör sig partiklarna i ellipsoida banor.
Dyningar vid Ninety Mile Beach i Nya Zeeland.
Foto: GFDL.Tre faktorer spelar in då vågor bildas: (1) Vindens hastighet, (2) hur lång tid vinden har blåst över ett vattenområde, och (3) längden på den sträcka som vinden blåst över. Ju högre värden på respektive faktor desto högre vågor.
Vågor mäts efter höjd (vågdal till vågtopp), längd (mellan vågtopparna), lutning (vinkel mellan topp och dal) och periodicitet (tid mellan två vågtoppar).
I de områden där vågor bildas blir havsytan kaotisk, ofta med höga vågor. Om vågorna fortplantat sig en längre sträcka rör de sig i typiska regelbundna mönster, som ofta mot en havsstrand, kallade dyningar.
Extrema vågor
Tsunami
Tidvattenvåg
Se även
Beauforts skala
Strömmar [redigera]
Förenklad bild av termohalin cirkulationen i världshaven. Kalla djuphavsströmmar med hög salthalt rör sig åt öster (mörkblått) och ytliga havsströmmar med lägre salthalt åt väster (ljusblått).
Ytliga havsströmmarHuvudartikel: Havsström
I haven förekommer flera typer av havsströmmar: De ytliga, snabba strömmarna som drivs av vinden; de djupa mycket långsamma strömmarna som drivs av densitetsskillnader mellan olika havsregioner; och den vertikala transporten mellan de två tidigare.
Ytcirkulationen drivs av vinden. Corioliseffekten gör att strömmarna drivs medurs på norra halvklotet och moturs på södra halvklotet. Tillsammans med Corioliseffekten gör den så kallade Ekmanspiralen att de vinddrivna havsströmmarna flödar i rät vinkel mot vinden.
Djupa havsströmmar drivs av skillnader i temperatur och densitet. Strömmarna på havsslätterna, den termohalina cirkulationen, drivs av små skillnader i havets densitet. Strömmarna under havsytan kallas undervattensfloder.
En vertikal utväxling förekommer i havsregioner med nedvällning, vid oceanernas östra kuster, respektive uppvällning, vid oceanernas västra kuster.
Se även: Tidvatten, Golfströmmen
Salthalt [redigera]
Detta avsnitt är en sammanfattning av Havssalt
Havet består av saltvatten med en genomsnittlig saltkoncentration av 35 gram per liter. Saltkoncentrationen varierar mycket lite ute på öppet hav, men kan påverkas av flodmynningar och liknande nära kusterna och i innanhav som Östersjön, vilken bara har 5-10 - bortsett från Bottenviken och det inre av Finska viken med ännu mindre och de danska sunden med upp till 20 gram per liter ytvatten. På stora djup har vattnet något högre salthalt och densitet. Saltets sammansättning är praktiskt taget konstant - kalciumkarbonat 2,5 %, kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 (tumregel: motsvarar summan av de förra dvs 2,5+3,6+4,7) % och natriumklorid 77,7 % dvs i stort sett resten.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Forskning [redigera]
Läran om haven kallas oceanografi. Läran om livet i haven kallas för marinbiologi. Läran om geologin på havens botten kallas för maringeologi.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Ekosystem [redigera]
Korallrev, schematisk illustration.
Illustration: NSGS.Haven delas upp i flera ekosystem. En horisontell uppdelning görs mellan den neristiska zonen ovanför kontinentalsocklarna och den oceaniska zonen över oceansocklarna. Vertikalt kan havet uppdelas i pelagialen, "den fria vattenpelaren", som utgör större delen av havets vattenmassa och som i sin tur uppdelas i olika zoner med skilda ljus-, temperatur- och tryckförhållanden. Havsbotten utgör en egen zon som kallas bentalen.[1]
Havsytan bortom kusterna utgör ett eget habitat för både djur och växter. De organismer som är bundna till havets yta kallas neuston och omfattar så väl mycket små organismer som flagellater till sargassotång som kan bilda kilometerlånga mattor som i sig utgör ett eget ekosystem med flera unika arter. Arter som delvis lever över vattenytan, till exempel blåsmaneten (physalia physalis) och violsnäckan (glaucus atlanticus), kallas pleuston.[2]
Pelagiska zonen [redigera]
En så kallad "Black smoker" i Atlanten. Även på de största djupen gör hydrotermiska källor att maskar, musslor, räkor och krabbor kan leva där.
Foto: NOAA. (PD)Havens ekosystem
Litoralzonen Kontinentmarginal
Intertidalzonen Pelagial
Neristiska zonen Sund
Kontinentalsockel Djuphavsberg
Kelp Hydrotermisk källa
Korallrev Demersala zonen
Agulhas bank Bentiska zonen
Pelagiska zonen (pelagialen eller "vattenpelaren") kallas den del av haven som inte har direkt kontakt med kuster eller havsbotten. Pelagialen utgör den största delen av haven och står för 95 procent av havets mikroskopiska primärproduktion — växt- och djurplanktion som flagellater och maneter.
Vertikalt kan den pelagiska zonen uppdelas i flera underzoner:[3] [4]
Epipelagiska zonen (0–200 meter) — Den zon som nås av solljuset och därför den zon där de flesta av havens växt- och djurarter lever. Denna zon utgör bara 2 procent av havets volym. Vid kusterna minskar den epipelagiska zonen på grund av partiklar i vattnet och näringsrika kallvattenströmmar från havets botten.[3][1][1]
Mesopelagiska zonen (200–1 000 meter) — "Skymningszonen" där haven övergår till kompakt mörker. Det ljus som når hit räcker inte för fotosyntes men de flesta djur här är beroende av synen. De lever av byten och nedfallsprodukter från den epilagiska zonen.[3]
Batypelagiska zonen (1 000–4 000 meter) — hit når inget solljus alls och inga växter kan överleva här. De flesta djurarter lever av nedfallande rester av djur och växter (detritus) från överliggande zoner. Flera arter är bioluminiscenta och här lever jättebläckfiskar som jagas av kaskeloter. Under 2 000 meter kallas havet för djuphavet.[1][3]
Abyssopelagiska zonen (4 000–över havsbotten) — hit ned når inget solljus alls och de flesta arter som lever här är blinda och färglösa.[3]
Hadopelagiska zonen (det fria vattnet i djuphavsgravarna, ned till 10 000 meter) — en knapphändigt utforskad zon som fortfarande är i princip helt okänd. Trots en temperatur på några enstaka grader lever häpnadsväckande många barofila och extremofila arter här. Andra arter har anpassat sig till ett liv vid hydrotermiska källor.[3]
Bentiska zonen [redigera]
Exempel på den biologiska mångfald som omger korallreven.Bentiska zonen (bentalen, bentos) är den zon som omfattas av havsbotten. Växter i denna zon kallas fytobentos och djuren för zoobentos.[4]
Zonen uppdelas i hårdbottnar, till exempel klippor och korallrev, respektive mjukbottnar, sedimentlager av till exempel sand och lera. Omkring 80 procent av faunan i den bentiska zonen lever på hårdbotten som också hyser fyra gånger fler arter än mjukbotten.[4]
Kuster [redigera]
Längs med kusterna brukar hårdbotten uppdelas i zoner med olika grad av luftexponering:
Tidvattenzon eller litoralzon (litoral), som ligger mellan hög- och lågvattenstånden.
Supralitoralzonen (supralitoral), den så kallade "stänkzonen" eller "svarta bältet" där bland annat svartbältsbakterier lever.
Sublitoralzonen (sublitoral), zonen under litoralzonen där bland annat sågtång som inte tål långa perioder av uttorkning lever.
Längs med Sveriges kuster finns dessutom ovanför supralitoralen ett kalt bälte där ingenting växer. Detta bälte saknas längs tidvattenkuster.
[4]
Kuster är de områden där havet möter land...
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Flora och fauna [redigera]
Havet bebos av bland annat fiskar, vattenlevande däggdjur och plankton. Se marinbiologi.
Fauna [redigera]
Blåsmanet.
Narvalar bryter havsytan.Livet i havet utgår från plankton, de organismer som i allmänhet passivt driver med havets strömmar. Plankton brukar uppdelas i växt- och djurplankton, men många arter är mixotrofa och har både klorofyll och kan bidra med fotosyntes samtidigt som de kan inta fast föda. Plankton som under hela sin livscykel uppehåller sig i pelagialen kallas holoplankton medan de som bara tillbringar en fas av sina liv där (som till exempel larver) kallas meroplankton.[4]
Djur som aktivt kan förflytta sig genom att simma kallas nektoner, en mycket hetrogen grupp som bland annat omfattar valar, sköldpaddor, bläckfiskar och fiskar. De arter som lever vid havsytan kallas pleustoner eller neustoner, till exempel maneter.[4]
Den bentiska faunan uppdelas i epifauna, de djur som lever på botten, och infauna, de djur som lever under havsbotten. Samma fauna kan också delas upp efter hur arterna fångar sin föda:
Herbivorer som betar på havsbotten. Till exempel: strandsnäcka, ledsnäcka, skålsnäcka, tånggråsugga.
Aktiva eller passiva suspensionsätare som filtrerar vattnet. Till exempel havstulpaner, sjöpungar, läderkoraller, blåmussla, hydroider och svampdjur.
Depositionsätare som lever av nedfallande material. Till exempel sandmask, östersjömussla, slammärla, hjärtsjöborre.
Predatorer som lever på andra djur. Till exempel sjöstjärna, nätsnäcka, strandkrabba, havsanemon, havsborstmask, plattfisk och vadarfågel.[4]
Alger
Flora [redigera]
Lophogorgia chilensis (sjöpenna?)
Sjögräs (Mycrocystis pyrifera)
I världshaven finns färre arter än på land, vilket beror på att insekterna, som utgör en majoritet av alla arter, inte koloniserat haven. Men av de 33 fylum (djurstammar) på jorden återfinns 32 i haven varav hälften endast finns i haven.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Samhällsaspekter [redigera]
Se vidare fiske, sjöfart och havsförorening.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Kultur [redigera]
I antikens Grekland var Poseidon havsgud; i Rom Neptunus.
Detta korta avsnitt behöver utökas.
Referenser [redigera]
^ [a b c d] Havets zoner. GU, Marin ekologi.
^ In the waves. Lighthouse Foundation.
^ [a b c d e f] Pelagic zone. Wikipedia.
^ [a b c d e f g] Havets olika ekosystem. GU, Marin ekologi.
Se även [redigera]
Havsbotten
Lista över hav
Externa länkar [redigera]
UN Atlas of the Oceans
Havet.nu - nyheter, forskning och fakta om havet
WWF - Hav & kust
Vattenportalen - Ordlista
OceanPortal
HKF - "Ett skepp kommer lastat"
Chalmers och Göteborgs universitets sida om hav och miljö
Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Hav"
Kategorier: Artiklar som behöver källor från april 2009 | Artiklar med stubavsnitt | Hav
Dolda kategorier: Alla artiklar som behöver källor | Wikipedia:Basartiklar
VisningarArtikel Diskussion Redigera Historik Personliga verktygLogga in / skapa konto Sök
Navigering
Huvudsida
Skriv en ny artikel
Deltagarportalen
Bybrunnen
Senaste ändringarna
Slumpartikel
Ladda upp filer
Skänk pengar
Kontakta Wikipedia
Hjälp
Skapa en bok
Lägg till sidan i bok
Hjälp för böcker
Verktygslåda
Sidor som länkar hit
Ändringar på angränsande sidor
Specialsidor
Utskriftsvänlig version
Permanent länk
PDF-version
Citera denna artikel
På andra språk
Aragonés
???????
?????
????
Aymar aru
Boarisch
Žemait?ška
Bikol Central
??????????
?????????? (???????????)
?????????
Brezhoneg
Bosanski
Català
?esky
Cymraeg
Dansk
Deutsch
????????
English
Esperanto
Español
Eesti
Euskara
?????
Suomi
Võro
Føroyskt
Français
Furlan
Galego
?????
??????
Fiji Hindi
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Magyar
Bahasa Indonesia
Ido
Íslenska
Italiano
???
Lojban
Basa Jawa
???????
Kongo
???
Ripoarisch
????
Latina
Ladino
Lëtzebuergesch
Lumbaart
Lingála
???
Lietuvi?
Latviešu
Basa Banyumasan
??????????
??????
??????
Bahasa Melayu
Plattdüütsch
Nedersaksisch
Nederlands
?Norsk (nynorsk)?
?Norsk (bokmål)?
Nouormand
Occitan
??????
Polski
Português
Runa Simi
Român?
???????
???? ????
Sicilianu
Srpskohrvatski / ??????????????
Simple English
Sloven?ina
Slovenš?ina
Shqip
?????? / Srpski
Basa Sunda
?????
??????
??????
???
Tagalog
Türkçe
??????????
O'zbek
Vèneto
Ti?ng Vi?t
West-Vlams
Walon
Wolof
??????
Zeêuws
??
Bân-lâm-gú
??
isiZulu
Sidan ändrades senast den 20 maj 2009 kl. 02.12. Wikipedias text är tillgänglig under GNU Free Documentation License. Bilder, se bildsidorna (klicka på respektive bild). För mer information se Wikipedia:Upphovsrätt. Wikimedias integritetspolicy Om Wikipedia Förbehåll
2 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/tillz/374488805/