Saturday 17 October 2009 photo 1/1
|
Promillen
En promille är bara en ynklig liten tusendel. Och alkohol i kroppen mäts i promille. Eller tiondelar av promille. Men det behövs inte mer för att påverka dig. Här är några exempel på vad ”promillen” gör med dig.
Observera att dessa värden gäller en genomsnittlig person. Kroppsstorlek, alkoholvanor mm påverkar.
0,2 Trafikfarlig
GRÄNSEN FÖR RATTFYLLERI
0,2 promille: De första alkoholeffekterna märks, lätt värmekänsla. Märkbar hämningslösande effekt, lättare att prata. Förstår tydligt att det är olämpligt att framföra fordon. Det går inte att framföra ett fordon på betryggande sätt.
0,3 Avslappnad
0,3 promille: Avslappning. Brist på koncentration och försämrad förmåga att klara av fina manövrar och små riktningsändringar.
0,4 Oskärpt
0,4 promille: Försämrad bedömning av perifera synfältet. Trafikljus noteras ej. Dålig avståndsbedömning. Försämrad iakttagelseförmåga.
0,5 Upprymd
0,5 promille: Minskad precision i rörelser. Upprymdhet. Värmekänsla. Psykiska spänningstillstånd släpper.
0,6 Varm
0,6 promille: Värmekänsla, förlängd reaktionstid.
0,8 Fumlig
0,8 promille: Överdrivna rörelser. Högljuddhet. Känslouttryck. Tydlig alkoholdoft.
1,0 Vinglig
GRÄNSEN FÖR GROVT RATTFYLLERI
1,0 promille: Lätt sluddrighet. Klart förlängd reaktionstid. Försämrad muskelkontroll. Svårt att gå stadigt. Svårt att kontrollera känslor. Vill ofta dricka mer.
1,2 Sluddrig
1,2 promille: Sluddrar. Svårigheter att gå och stå. Lång reaktionstid.
1,5 Packad
1,5 promille: Packad, raglar och ramlar omkull. Sluddrar och sölar.
3,0 Borta
3,0 promille: Uppfattar inte vad som händer och sker. Gränsen till medvetslöshet.
4,0 Död
4,0 promille: Akut (dödande) alkoholförgiftning
Hur alkoholen påverkar människor
Omdöme
En alkoholpåverkad förare får ofta en känsla att han/hon kör bättre än när han är nykter. Detta trots att han naturligtvis kör betydligt sämre.
Syn
En alkoholpåverkad person får försämrad synförmåga i dimma, skymning och mörker. Synfältet minskar, smalnar av (tunnelseende). Vid högre alkoholhalter uppträder dubbelseende. Ögat blir också känsligare för ljus och bländning. Det tar längre tid att återfå mörkerseendet.
Reaktionstid
En alkoholpåverkad förare har längre reaktionstid än normalt. Redan vid 0.35-0.40 promille sker en klar fördröjning av reaktionsförmågan. Vilket förlänger bromssträckan 10-15 meter.
Koordination
Samspelet mellan nerver och muskler försämras i takt med stigande alkoholhalt. Precisionen i rörelserna försämras.
Ouppmärksamhet
Alkoholen kan vara den faktor som gör att en bilförare missar nödvändiga åtgärder som till exempel att se sig om, att använda blinkers eller bilbälte, etc.
Trötthet
Med alkohol i blodet känner man inte alltid den naturliga tröttheten. Trots att prestationsförmåga försämras med stigande alkoholhalt i blodet tror man själva att man preserar bättre.
Dagen - efter - effekter
Även när alkoholen försvunnit ur kroppen kvarstår en del av dess verkningar. De funktioner som är mest störda under berusningen, t ex reaktionsförmåga, balans och stadighet är också de mest störda funktionerna under bakruset. Ju mer invecklat det som ska utföras är, desto mer märks också försämringen. Förmågan att bedöma sin egen kapacitet är också nedsatt. Adrenalinhalten är förhöjd flera dagar efteråt
Annons
4 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/vickx/417638912/