Sunday 20 February 2011 photo 1/1
|
1: varifrån kommer ordet demokrati? Svar: Ordet kommer ifrån Grekland och betyder folkstyre.
2: a) Hur ofta är det val till riksdag, kommun och landsting i Sverige? Svar: Vart 4: e år.
b) Varför är det inte oftare tror du? Svar: För att det parti som vann valet ska ha en chans att genomföra sina idéer och löften.
3: Varför väljer vi representanter som fattar beslut åt oss? Svar: För att Sverige är en represantiv demokrati, vilket innebär att vi väljer den ledare/parti som vi tycker har bäst åsikter och tycker mest som oss själva och väljer det partiet att genomföra idéerna.
4: Hur gammal måste man vara för att få rösta i Sverige? Svar: Man måste vara myndig, Dvs. 18 år gammal.
5: Varför måste den som röstar stå bakom en skärm och stoppa valsedlarna i ett kuvert? Svar: För att vi i Sverige har någonting som kallas hemligt val. Det betyder att den som röstar är helt och hållet anonym och ingen ska kunna ta reda på vad man röstade på. Man skriver därför inget namn på valsedlarna eller liknande. Du är helt enkelt anonym när du röstar.
6: Varför finns det olika partier? Svar: För att partierna vill olika saker och Sveriges befolkning vill olika saker. Om jag t.ex. Tycker att miljöfrågor är viktigare än Skolfrågor så väljer jag att rösta på det pari som tycker mest om jag själv och som vill styra Sverige på ett sätt som jag också kunde tänka mig att styra det på.
7: Vilka politiska partier sitter i riksdagen? Svar: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
8: Partier kan delas upp i två grupper, det borgliga och det socialistiska blocket.
a) Ge exempel på partier i de båda blocken. Svar: T.ex. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Vänserblocket (röd) och Moderaterna och Kristdemokraterna i Högerblocket (blå)
b) Ge exempel på frågor där de två blocken har olika åsikter. Svar: I frågor om skatten vill t.ex. höja skatten för att få pengar till skolor och sjukhus medans högerblocket vill sänka skatten och ge Sveriges Befolkning en chans att välja själva vad deras pengar ska användas till.
9: Vilka är riksdagens tre huvuduppgifter? Svar: De ska stifta nya lagar, se till att regeringen sköter sitt arbete och bestämma om hur statens pengar ska användas.
10: a) Det är för att två regeringar måste rösta ja till det nya grundlags förslaget för att en grundlag ska kunna ändras i Sverige. Det måste alltså vara ett riksdagsval mellan de två omröstningarna så att en ny regering kan bildas som också röstar ja
b) Tycker du att det är bra att det är svårare att ändra en grundlag än vanliga lagar? Motivera ditt svar. Svar: Ja det tycker jag. En grundlag är en lag som alla andra lagar måste följa efter. Om man plötsligt skulle ändra en grundlag skulle många lagar kunna ändras och det skulle kunna bli kaos i landet.
11: Vilka grundlagar finns det i Sverige? Svar: Det finns fyra, regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen.
12: Hur många ledamöter finns det i riksdagen? Svar: 349 stycken.
13: Hur utses riksdagens ledamöter? Svar: Först och främst väljs ledamöter genom personsval, den kandidat som får flest kryss på valsedlarna tar plats som ledamot. Därefter har partierna själva rangordnat kandidaterna och de kommer med som ledamöter beroende på vilken plats de är på i listan.
14: Vilka partier kommer in i riksdagen? Svar: De som har fått över 4 procent av Rösterna i valet.
15: Vad är parlamentarism? Svar: Det är röstningen som sker inom riksdagen om förslagen som kommit ifrån regeringen.
16: Vilket parti får bilda regering? Svar: det som fått flest röster i valet.
17: Sverige är en monarki. Vad betyder det? Svar: Att vi har en kung eller drottning som statschef.. Statschef är den högsta rollen i Sverige, men statschefen har ändå ingen makt. Han/hon får inte lägga sig i hur riksdagen styr Sverige. Han/hon är bara en symbol för Sverige som tar emot utlandsgäster och hälsar på i andra länder.
18: Förklara hur regeringen är beroende av riksdagen. Svar: Regeringen kommer på förslag om hur Sverige kan förbättras men måste lämna in förslaget till riksdagen där det diskuteras och beslutas. Om mer än hälften av riksdagen röstar ja till förslaget blir det som regeringen ville, men om mer än hälften röstar nej måste regeringen avgå.
19: Ge exempel på några av regeringens uppgifter. Svar: regeringen är de som styr Sverige bland annat genom att verkställa riksdagens beslut och genom att ta initiativ till nya lagar och lagändringar. Regeringen är även ansvarig för landets budget, och de representerar Sverige i EU.
Detta är min l'xa till imorn! HATAR SKOLAN!!!!!!!!!!
Annons
Anonymous
Sun 20 Feb 2011 19:07
vadå kan allt ? :o
WunderWaffen
Mon 21 Feb 2011 18:55
jag kan allt det ja... men prooov faaaaaaanskapet var inte ens på det-. lärarjävel som gave mig fel papper!!!!!
2 comments on this photo
Directlink:
http://dayviews.com/wunderwaffen/485071232/