Kom igång och börja investera pengar
Teoretiskt sett, så behöver man endast en depå hos en bank samt medel att investera för att komma igång med sina investeringar. Förkunskap om olika sätt att investera är dock ett måste och det är viktigt att som nybörjare känna till passande investeringsalternativ och vad som skiljer dem åt.
Investera i aktier & fonder
Många människor ryggar tillbaka när de hör om investeringar i aktier. Det är för att de förknippar aktier med risk och krångliga affärer. De tänker på människor som förlorat alla sina besparingar över en natt eller i bästa fall på en skrikande trader på något förhistoriskt amerikanskt börsgolv. Inget kunde egentligen vara mer fel och egentligen är investerande i aktier en sparform som passar vem som helst. Oavsett förkunskap och kapital.
Att investera i aktier är egentligen inte svårare än att man som individ köper en andel i ett företag. Om exempelvis Adidas består av 100 aktier och du köper en av aktierna så är du därmed ägare till en procent av Adidas. När företaget sedan gör vinst, kan det välja att antingen dela ut delar av den till sina ägare eller att återinvestera vinsten för att kunna växa ytterligare. Oavsett vilket val företaget gör så skapar det värde för dig som ägare. Antingen genom de pengar som firman genererar åt dig i form av utdelning. Eller i form av ökande värde på din del av företaget i och med att den total vinsten ökat jämfört med när du köpte andelen. I det sista fallet förutsätts att någon annan är beredd att betala ett högre pris för din andel än vad du tidigare gav för den. Ungefär som en bostad som ökar i värde mellan köp och försäljning. Risken i sig består i att företaget du köp andelar i går sämre eller till och med i konkurs. Alltså måste risken bedömas från bolag till bolag.
Den som vill investera direkt i aktier gör bäst att börja med bolag som denne känner till. De skall vara stora och stabila. De skall göra vinst och du som investerare bör ha en idé om varför just dessa bolag kommer växa i framtiden. Den som tycker att det fortfarande låter krångligt med enskilda aktier kan välja att investera i fonder. En aktivt förvaltad aktiefond är nämligen ett optimalt val för just dem som inte känner att de har tid eller kompetens att välja enskilda aktier själva. När man investerar i en fond så köper man som investerare en andel i en korg av bolag vilka en kompetent expert valt ut. På så sätt kan en enskild sparare ta del både av aktiemarknadens långsiktiga potential och den kompetens som fondförvaltaren besitter. Finanso har skrivit en mycket bra artikel om hur du hittar de bästa fonderna. Viktigt att hålla koll på när man väljer fonder är vilken avgift som tas ut av fondförvaltaren, vem som verkligen förvaltar fonden och dennes historik som förvaltare samt fondens egna historiska utveckling över olika perioder och i olika ekonomiska klimat.
Investera i indexfonder
Den enklaste formen av aktiefonder, och även den som passar den ovane investeraren bäst är de fonder som kallas för indexfonder. Att investera i indexfonder passar vem som helst oavsett förkunskaper. Detta eftersom en indexfond per definition ger relativt liten risk, bär låga kostnader för investeraren samt garanterar en avkastning som speglar den för marknaden som fonden följer. Något som på många håll över tid gett den absolut bästa avkastningen på investerat kapital.
Ett aktieindex kan sägas vara en förteckning över att antal aktier. De mest kända indexen är listor över de största företagen som finns noterade på respektive lands börs. I Sverige är OMX30 det mest kända indexet och innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I OMX30 ingår företag som HM och SEB. I USA är motsvarande index det breda S&P 500 som är ett index över de 500 största företagen som är noterade i USA. Ett index behöver dock inte vara en lista på bolag från ett specifikt land utan kan även vara en förteckning på alla bolag som ingår i en specifik branch alternativt någon annan parameter. Egentligen kan ett index delas in på vilka kriterier som helst. Indexet används sedan för att se hur en viss grupp bolag går som grupp. Om OMX30 går bra och har en positiv utveckling så kan man tillexempel därifrån ana att den svenska ekonomin i stort för tillfället går bra.
En indexfond är en helt automatiserad fond som följer ett index, vilket som helst. En S&P 500 indexfond innehåller exakt samma företag i lika stora delar som indexet den följer. Det betyder att fonden kommer att utvecklas exakt som den sammanlagda avkastningen för alla 500 största bolag på den amerikanska börsen. När Indexet förändras så förändras fonden automatiskt. Med en andel i en sådan fond så får man automatiskt andelar i alla 500 av fondens företag och därmed även automatiskt en väldigt fin riskspridning.
För en ovan investerare så kan det vara svårt att välja ut specifika företag ur en bransch trots att man är säker på att själva branschen har en ljus framtid. Då är indexfonder optimalt. Genom att investera i en indexfond når man till låg kostnad och låg risk olika marknader och branscher. Den största fördelen med att investera i indexfonder är att man aldrig riskerar att få en sämre avkastning än marknaden i sig.
Investera genom Lendify.se
När man som investerare samlat på sig så mycket kapital att man börjar bli obekväm med att ha alla ägg i samma korg, alternativt inte känner sig riktigt reda för att börja investera på börsen så kan det vara bra att känna till andra alternativ.
När du som investerare samlat på dig så mycket kapital att du känner dig osäker med att ha alla ägg i samma korg, eller om du som ny investerare inte riktigt känner dig redo för att kasta dig ut bland fonder och aktier, så kan det vara bra att ha koll på alternativa investeringsmöjligheter. Enligt traditionen så söker sig sparare till så kallade räntefonder, fonder som handlar i skuldsedlar, när marknaden är instabil och orolig. Problemet med denna investeringsform är att dessa fonder fortfarande i viss mån är kopplade till börsen och även om man då blir diversifierad så spekulerar man fortfarande inte i skuldsedlarna direkt, utan vad marknaden är beredda att betala för de samma. Bättre då att bli sin egen bank och därmed direkt dra nytta av möjligheten att låna ut pengar till en marknadsmässigt bra ränta. Med Lendify.se har du som privat investerare chansen till just detta.
Lendify.se erbjuder så kallade P2P lån. Det betyder att du som investerare direkt lånar ut till andra privatpersoner. Dina investerade pengar sprids över ett stort antal lån vilket gör risken minimal för den enskilde långivaren. Pengarna du investerar hos Lendify.se sprids på olika lån med olika löptider och du som investerare kan själv välja vilken risknivå du vill att dina pengar skall lånas ut till. Högre risk ger högre ränta men givetvis också en större sannolikhet för att låntagaren eventuellt ställer in sin betalning, helt eller delvis. Andelen lån som går till inkasso hos Lendify.se är dock väldigt låg, något som gör investeringen attraktiv även för småsparare som är rädda om sitt kapital. Väljer man sedan att återinvestera pengarna som betalats ut i ränta på befintliga lån så uppnår snabbt goda resultat på grund av ränta på ränta effekten. Precis som om du skulle äga en riktig bank så arbetar pengarna hos Lendify.se åt dig och inte tvärtom.
Lendify.se erbjuder varje privatperson att bli sin egen bank. Ekonomibloggaren Västkustinvesteraren skriver ett löpande Lendify omdöme om du vill läsa mer om hur det fungerar. Att bli långivare hos Lendify.se är ett effektivt sätt att allokera bort pengar från börsen utan att för den skull förlora speciellt mycket i förväntad avkastning. En viss del av det sparade kapitalet kan med fördel placeras hos Lendify.se istället för i andra ränteplaceringar. Viktigt att tänka på är dock att man aldrig bör lägga alla sina ägg i samma korg och att alla investeringar, oavsett form, innebär en viss risk.